Ново начало или стара безнадеждност

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/novo-nachalo-ili-stara-beznadezhdnost/143026 SvobodnoSlovo.eu
Ново начало или стара безнадеждност

В политическата ни галактика Новото начало надделя над Демокрацията, правата и свободите, по-късно преобразувана в Алианс, чрез съдебно решение

След изборите първата последица ще е претенцията за партийната субсидия - Тя в момента е 8 лв. за всеки действителен глас

Ако ситуацията се съхрани, каквато е към момента, и Новото начало запази правото да използва марката ДПС на изборите, това може да има по-дългосрочни последствия

„Преди много години в една далечна галактика... Води се гражданска война.“ С тези култови думи през 1977 г. започва филм (по-късно Епизод IV – Нова надежда), който е в основата на създаването на поредицата „Междузвездни войни“ с режисьор и сценарист Джордж Лукас. Епизодите от 4 до 6 сформират т. нар. „оригинална трилогия“, от 1 до 3 са наречени „прикуъл трилогия“, а епизодите от 7 до 9 представляват финалната „сикуъл трилогия“. Историята, която Лукас ни разказва десетилетия преминава от старата „Разширена вселена“ към новия „Официален канон“.

Сюжетът в трите трилогии се развива в една далечна Галактика, разделена на няколко региона, подредени по своята отдалеченост от Дълбокото ядро. Регионите се делят на по-малки единици като сектори, системи и планети, на част от които има разумни същества и нехуманоиди. По-голямата част от населените хиляди планети и звездни системи са в състава на Галактическа република – демократично федеративно образувание, което впоследствие се изродява в Галактическа империя.

Сагата „Междузвездни войни“ понастоящем се състои от девет епизода (в последователност на събитията в сюжета), които отразяват войната в / за ДПС. Първоначално заплахата е била „невидима“ (Епизод I – Невидима заплаха)- Клонираните вече атакуваха (Епизод II – Клонираните атакуват) и видяхме отмъщението на ситите (Епизод III – Отмъщението на ситите). Ще е любопитно дали и кога империята ще отвърне на удара (Епизод V – Империята отвръща на удара).

Наблюдаваме завръщането на джедаите / основатели на ДПС (Епизод VI – Завръщането на джедаите) и се чудим дали това не са последните джедаи (Епизод VIII – Последните джедаи). На изборите ще видим дали силата се е пробудила (Епизод VII – Силата се пробужда) и дали ще има възход за лидера на едно от двете крила (Епизод IX – Възходът на Скайуокър). Но всичко започва с една „нова надежда“ (Епизод IV – Нова надежда).

За най-запалените фенове на космическата сага пожеланието „Нека Силата бъде с теб!“ символизира началото на битките на джедаите със злото. Персонализиран борец със силите на злото е Люк Скайуокър и репликата на Оби-Уан Кеноби към Люк: „Люк, използвай Силата!“ персонализира надеждата към джедая за противопоставяне срещу обърналите се към Тъмната страна сити, които използват способностите си в опит да завладеят галактиката.

Във всеки от деветте филма, борбата между Силата и Тъмната страна се води с неравен резултат и тъкмо зрителя се отчайва, защото няма надежда и някак изведнъж Силата побеждава в края на съответната серия след много перипетии и жертви.

Силата е проява на форма на енергия, даваща свръхестествени способности на хората, които умеят да я натрупват в себе си и да я контролира. Тя „произтича от всички живи създания, обгражда ни, прониква през нас и свързва всичко в галактиката“. Съществува и нейна Тъмна страна, която се поражда от гнева, страха и омразата. Тези, които използват Силата за добро, са джедаите, а обърналите се към Тъмната страна са ситите, които използват способностите си в опит да завладеят галактиката.

В политическата ни галактика, влязла в спирала от безплодни избори, Новото начало надделя над Демокрацията, правата и свободите, по-късно преобразувана в Алианс, чрез съдебно решение (на ВАС), но епизода на планетата ЦИК сякаш свърши вече. Сега правните спорове ще се прехвърлят на други 31 звезди РИК в галактиката и сагата е много вероятно да продължи в съдебните зали.

Според Удостоверението, издадено от Софийски градски съд от 27.08.2024 г., председатели на ДПС са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно. Член 10, ал. 2 от Устава на ДПС предвижда, че когато са избрани двама председатели, те изпълняват правомощията си, определени в ал. 1, заедно и поотделно и участват в състава и дейността на органите на ДПС, когато това е предвидено в Устава. В производството по регистрация пред ЦИК и по-късно пред ВАС за участие в изборите, съдът не следва да разрешава възникнали между двамата представляващи политическата партия ДПС спорове, които разполагат с еднакви и равни права. Защото двамата съпредседатели на ДПС имат правомощия, които взаимно се неутрализират като противоположни по посока, но еднакви като сила по смисъла на Устава.

Върховните магистрати приеха, че председателите на партия ДПС, които могат да я представляват поотделно, и чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия, които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект, страна в съдебното производство.

Тези противоположни процесуални действия препятстват възможността на ВАС да установи каква е волята на политическа партия ДПС като участник в изборния процес – дали да участва или да не участва самостоятелно на изборите на 27.10.2024 г. В друго свое решение ВАС отмени указанието на ЦИК към Ново начало да се регистрира самостоятелно за участие в изборите. върховният административен съд прие, че коалицията около Новото начало се е регистрирала първа на 02.09.2024 г. в 00:05 ч. с електронно съобщение и на това основание я допусна да участва на парламентарните избори на 27 октомври, отменяйки отказа на ЦИК за участие в изборите (в коалиция).

Крайният срок за промени в състава и имената на коалициите, които ще участват в изборите, изтича чак на 21 септември. Дотогава теоретично са възможни още промени в съставите на коалициите около Новото начало и Алианса. Много е вероятно и от двете формации да обсъждат варианти за ходове в последния момент за саботиране на участието на другия субект или поне за изнервяне на обстановката.

Към момента изглежда, че Новото начало надделя над Алианса за права и свободи. Но нито един от тези субекти не е на страната на Силата, макар силата понякога да е на тяхна страна. Те не са джедаи. Няма публична информация каква е причината за конфликта от юли 2024 г., който разтърси цялата ни политическа галактика и е много вероятно да промени завинаги партийния политически пейзаж. Без отговор на този въпрос ще остане съмнението, че виждаме симулация на конфликт, за да се повиши двойно влияние на двата субекта в Галактическата република и в „Разширената (партийна) вселена“. Много малко вероятно е „Хилядолетния сокол“ да се отправи към бунтовническа база, където плановете на „Звездата на смъртта“ са анализирани и е открито нейното слабо място, за да бъде унищожена.

Ако ситуацията се съхрани, каквато е към момента, и Новото начало запази правото да използва марката ДПС на изборите, това може да има доста по-дългосрочни последствия, отколкото в момента предполагаме. След изборите първата последица ще е претенцията за партийната субсидия. Тя в момента е 8 лв. за всеки действителен глас. Последният транш, който ДПС като самостоятелна партия е получила (по данни на Министерство на правосъдието), е 524 400 лв. за периода 1 април - 8 юни 2024 г. Ако ДПС остане част от коалиция Ново начало, изискването за получаване на субсидия ще е да получи не по-малко от 4% от действителните гласове, а не 1%, каквото правило важи за партиите. Фрагментацията обаче ще лиши ДПС от второто им място в изборното състезание наесен и  няма да е сред силите на Първия ред.

Втората възможна последица е Новото начало и Алианса да бъдат поставени в изолатора и Галактическата република да се развива без тяхното участие. Усещането на разумните същества-избиратели е, че ново начало няма, настанила се е старата безнадеждност и няма джедай, с когото да е Силата, за да спаси Републиката.

Автор: Доц. Наталия Киселова

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.