Няколко полезни съвета, които ще са ви от огромна полза при покупката на апартамент

Съветът на специалистите е винаги да си носите метър, за да се уверите, че квадратурата наистина е такава, каквато ви я представят

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/nyakolko-polezni-saveta-koito-shte-sa-vi-ot-ogromna-polza-pri-pokupkata-na-apartament/139232 SvobodnoSlovo.eu
Няколко полезни съвета, които ще са ви от огромна полза при покупката на апартамент

Съветът на специалистите е винаги да си носите метър, за да се уверите, че квадратурата наистина е такава, каквато ви я представят

Ако сте решили да купувате ново жилище, ще трябва да се подготвите като за труден изпит, тъй като в случай че правите сделка през брокер, ще трябва да пресявате добре информацията. Добре е да имате предвид, че експертите по недвижимости използват всевъзможни техники, за да ви накарат да купите имота и да дадете повече пари, за да получат по-добра комисионна. В този ред на мисли, не би трябвало да се връзвате на всяка от приказките им и да преценявате трезво кога се опитват да ви подхлъзнат. Добре би било да поговорите с ваши близки, които наскоро са минали през имотна процедура, за да споделят опит.

 

Естествено, че брокерът ще ви предложи не най-доброто, а това, което трябва да се продаде. Част от арсенала е да ви омае с куп приказки как вие сте попаднали на страхотен вариант, че сте късметлии и трябва да побързате. Ако разговаряте със спец по недвижимости, е добре да знаете какви въпроси да зададете. Ако пък сте решили да го прескочите и да сключвате сделка директно с предприемача, срещнете се с него няколко пъти и настоявайте да ви се обясни всичко необходимо.

Ето и 10-те важни правила, които трябва да следвате, преди да платите 6-цифрена сума за имота:

 

ПРАВИЛО №1

Първо уточнете колко голям апартамент търсите, в какви райони и каква е цената на квадратен метър на имота. Трите основни параметри са: локация, площ на жилището и цена. Помислете с какво точно сте склони да направите компромис, защото такъв винаги ще има – никое жилище не е идеално. Преценете какво може да приемете – дали за сметка на квартала, като например приемете да купите имот в „Надежда" или „Дружба", ще си позволите по-просторен апартамент. Или пък искате нещо по-компактно, но пък да е в престижен и търсен район.

 

ПРАВИЛО №2

Всъщност брокерът по недвижими имоти може да свърши и доста добра работа, в случай че се възползвате правилно.

Разбира се, по-добре е да спестите няколко хиляди евро, като влезете в отношения директно с инвеститора, но такава възможност се удава все по-рядко. Така че комфортът да имате постоянен консултант не е за пренебрегване. Брокерът би могъл да ви насочва по въпроси, с които вие не сте наясно, може да направи и някои проверки – за собствеността на имота, ипотеки, неуредени задължения. Ще ви разясни и проблемите с таксите и комисионите.

 

ПРАВИЛО №3

Ако вашият консултант се опита да ви пришпорва, че трябва бързо да вземете апартамента, защото има още много клиенти, които го искат, вероятно ви манипулира. Когато купувате скъп имот, няма как да решите от днес за утре решавате ли се за сделката. За жалост, много брокери дават твърде кратък срок и притискат купувачите да дадат капаро. Мнозина се подвеждат под този натиск и нерядко дават капаро, след това разбират, че не е трябвало да направят избора и предварително дадените пари изгарят. Затова, тръгнат ли да ви притискат, просто сменяйте консултанта.

 

ПРАВИЛО №4

Спрете ли се на даден обект, внимателно го проучете. Съберете информация за строителя, мнения за блока или кооперацията, огледайте и други сгради на предприемача, ако има такива. Ето тук е мястото да зададете точните въпроси на брокера по недвижими имоти за самата сграда – с какви материали е построена или ще се строи, какъв тип е изолацията, какво предоставя самият предприемач и дали и какви довършителни работи трябва да направите, след като станете собственик. Повечето апартаменти обаче са на шпакловка и замазка, често нямат и врати, и всичко това ще трябва да направите вие. Задължително трябва да изчислите какви средства са ви нужни, за да довършите жилището.

 

ПРАВИЛО №5

Особено важно е на какъв етап е строежът – от груб строеж до акт 16 или пък блокът е готов- типът строителство, разбира се, е също основен въпрос – при теглене на кредит банките винаги се интересуват от това. Старо или ново строителство е блокът? Когато става въпрос за прясно изградена кооперация, трезорите се интересуват до какъв етап е стигнал строежът и това определя каква сума да бъде отпусната. Разбира се, трябва да знаете дали блокът е от тухла, итонг или от друг съвременен материал.

 

ПРАВИЛО №6

В днешно време инфраструктурата е не по-малко важна от самия строеж – важно е дали към апартамента има паркомясто, или ако сте готови да платите още – гараж. Повечето хора гледат да са в близост до булевард, а любителите на тишината и спокойствието предпочитат да са във вътрешността на кварталите.

 

Естествено, не е без значение дали в близост има добър хипермаркет и надежден транспорт. В последно време кандидат-купувачите търсят блокове в близост до метро. Високоскоростните трамваи в София също вършат доста добра работа, но такива няма във всички райони. Ако имате дете, важно е наблизо да има детска градина или училище.

 

ПРАВИЛО №7

Етажът и изложението на апартамента са приоритет за мнозина. Това никак не е маловажно. Заради затоплянето на климата строителите вече знаят, че южните апартаменти не се търсят толкова много, предпочитани са вече тези с източно и западно изложение. Не купувайте апартамент на една линия – т.е. всичките му стаи да са на юг или пък на север. Ако дневната и детската стая е със северно изложение, ще се чувствате неуютно и студено, особено в есенните и зимните месеци.

 

На кой етаж да бъде жилището е въпрос на много личен избор. Някой предпочитат партера, за да са близо до земята, други – мансардните апартаменти на последен етаж, за да са далеч от шума. Общопризнати за най-добри етажи обаче остават 2 и 3. Смята се, че жилище на партера не е добро, защото са по-студени, ако са над мазетата. На последния етаж пък има риск от течове на покрива. Затова и най-често инвеститорите гледат да продадат първо най—непривлекателните си апартаменти и да твърдят, че другите са вече изкупени. Едва след като ги продадат, пускат останалите жилища за продан.

 

ПРАВИЛО №8

Разберете се с предприемача за начина на плащане – по принцип винаги се прави отстъпка от поне 5%, ако платите наведнъж цялата сума на жилището. Дори да давате средствата разсрочено, ако давате по-големи вноски, възможно е пак да се договорите за намаление на основната цена.

 

ПРАВИЛО №9

Преди да купите имота, поинтересувайте се и от съседните апартаменти и разпределението – дали случайно холът на жилището до вас не е на една стена с вашата спалня. Това означава да си купите безсъние и да не можете да релаксирате нормално, в случай, че съседите ви нямат навика да си лягат рано.

 

ПРАВИЛО №10

Отидете ли на оглед, не се притеснявайте да си носите метър, за да премерите помещенията. Всички строители лъжат за квадратурата и гледат да ви продадат поне 10-ина несъществуващи квадрата. Обикновено невидимата площ е към общите части, което също е доста мъглява категория. Най-често апартаменти, които се предлагат като 80 квадрата, излизат и по-малко от 70, спекулира се и с големите апартаменти.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.