Община Созопол върти общ бизнес със семейство Баневи?

Според табелата пътят е общински и със свободен достъп

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/obshtina-sozopol-varti-obsht-biznes-sas-semeystvo-banevi/114668 SvobodnoSlovo.eu
Община Созопол върти общ бизнес със семейство Баневи?

Според табелата пътят е общински и със свободен достъп

Какво лято ще е, ако семейство Евгения и Николай Баневи не измислят някой тарикатлък в курортите по морето, на които са сложили ръка! Посетителите на къмпинг „Каваци“ се оплакват, че милионерите, подсъдими от няколко години за тежки икономически престъпления, са превърнали улица към плажа в платен паркинг. За да се отиде до морето, Баневи събират 10 лева такса от всяка кола, спряла на този импровизиран паркинг. 

 

Само че въпросната улица е общинска и с тази идентификация тя е отбелязана в кадастъра. Затова Баневи нямат никакво право да събират такса. А това, че им е хрумнало да превърнат улица, която принадлежи на общината в Созопол, в паркинг и да печелят от нея, е поредно- то доказателство, че за тях законът е врата в полето.

 

Плажът на къмпинг „Каваци“ е едно от най-привлекателните кътчета по Черноморието и привлича хиляди. По 10 лева от кола, можем само да предполагаме какви пари отиват в ръцете на Баневи, които от години демонстрират незачитане на правила и закони.

 

Кметът на община Созопол - Тихомир Янакиев

Интересно е обаче защо в кметството в Созопол се правят, че не виждат това безобразие. Още повече, че на самата улица има табелка, която изрично уточнява, че това е общински път със свободен достъп. Недоволни от таксата, събирана на незаконния паркинг, задават логичния въпрос: ортаци в бизнеса ли са Община Созопол и семейство Баневи? Не се ли притеснява кметът Тихомир Янакиев, че може да тръгнат всякакви слухове и обяснения за неговото скандално бездействие?

 

За Баневи е ясно – те имат опит в подобни начинания. Преди години бяха поставили бариера на курорта „Русалка“ и събираха по 8 лева такса от всеки, тръгнал към плажа, въпреки че той е изключителна държавна собственост и достъпът до брега и морето е свободен.

 

„Русалка“, както е известно, подобно на „Каваци“ е приватизирана от Банев, който дори обмислял навремето къде на шега, къде съвсем сериозно да я превърне в свое княжество, подобно на Монако, както си припомнят и досега с усмивка отлично запознати с кроежите на олигарха в силните му години.

 

Разбира се сметките му се оказаха криви, но той години печелеше от бариерата на „Русалка“. Явно сега прилага стария номер и на „Каваци“. На южния къмпинг семейство Баневи се завърна след дълги битки с фирма „Джи Ен Джи 90 ООД“.  На тази фирма самата Евгения Банева отдава стопанисването на къмпинга, в който тя и съпругът й, видният приватизатор Николай Банев, не са забили и един пирон, не са дали и един лев за ремонт или поддръжка.

 

В един момент обаче подсъдимата фамилия решава да си върне златната кокошка, още повече, че наемателят е положил достатъчно грижи, за да изчисти и модернизира „Каваци“. Започват дълги съдебни битки, подплатени със спиране на тока от Евгения Банева, без да се съобразява, че наемателите плащат редовно сметките. Тя оставя без електричество близо 12 часа 500 туристи в разгара на сезона през 2017 г. След серия от подобни скандали, Баневи най-накрая успяват да завладеят къмпинга.

 

Районният съд в Бургас решава, че с Каваци трябва да се разпорежда фирмата на Евгения Банева „Русалка Холидейс“. И резултатите не закъсняват. Като начало, който иска да отиде до плажа, трябва да извади 10 лева, за да паркира на общинската улица. А кметът на Созопол Тихомир Янакиев стиска очи и не вижда какво се случва в разгара и на този сезон. Защо ли?! Обратно на това поведение, когато Баневи са вкарани във владение на къмпинга, той лично проявява изключителна активност, припомнят си очевидци.

 

Да припомним къмпинг „Каваци“ е приватизиран от фирмата на Банев „Хелио Тур-С“ през 1997 г., заедно с къмпингите Градина, Веселие, Златна рибка, Черноморец, резиденция Созопол, а също и няколко ресторанта и други печеливши обекти. При това на символичната цена от 700 000 долара! И което е още по-скандално, той дори не плаща и тях, а дава едва 70 000 долара, като уговорката е да плати другите пари някога, неясно кога.

 

Така се получава, понеже зад гърба на олигарха стоят бивши министри от времената на Тодор Живков и ченгетата от ДС. След това повечето от тези апетитни обекти, са дадени под наем и разпродадени.

Източник: Уикенд

 

6 Коментара

Настапир Аналниев

10 months before

А ,бе , тези телякови няма ли кой да им "изтърка" гърба изозадзе?

Коментирай

Косьо

10 months before

Без закон за лустрация, с оглед активните мероприятия на държавна сигурност с настоящ и стар адрес комунистическото сметище Виена, откъдето идват въпросните рептили с ферарита и други скъпи ламарини от приватизацията-България няма да оцелее... О

Коментирай

Алито от София

10 months before

А защо тогава бяха заключени само баневи, а кмета на Созопол и други които са били в нарушения защото не са вземали мерки, а тези тарикати са правили какво искат, значи е имало нещо под масата, и то се знае, но у България по морето това е нормално

Коментирай

Алито от София

10 months before

А защо тогава бяха заключени само баневи, а кмета на Созопол и други които са били в нарушения защото не са вземали мерки, а тези тарикати са правили какво искат, значи е имало нещо под масата, и то се знае, но у България по морето това е нормално

Коментирай

Е-банев

10 months before

Внимавайте какво пишете, Е-... съм зад вазе

Коментирай

Запознат

10 months before

Госпожа/или там,каквото същество е/, която е изпила една-две цистерни бира и вино на семейство Баневи,най-напред да се запознае с фактите и тогава да съчинява измислените си пасквили,за което ,разбира се,някой и плаща! /Тъй като вече никой не я приема за "журналист"и не я канят на ежегодните пленери за изкуство и публицистика / Въпросният "общински"път е в активите на "Хелио-тур-с"АД! Може да стане общиски,единствено след като бъде отчужден и заплатен от община Созопол! Достъпът до плажа е абсолютно свободен,но тези,които искат да стигнат с колите си до брега,заплащат,защото паркират единствено на територията на къмпинг"Каваци"!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.