Очаквано: Мръсни схеми зад скандала „Пирогов”, набърка се босът на хапчетата Тихомир Каменов

Аптекарският бос Тихомир Каменов искал да затрие „Пирогов“ са сметка на своя частна болница

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ochakvano-mrasni-shemi-zad-skandala-pirogov-nabarka-se-bosat-na-hapchetata-tihomir-kamenov/123234 SvobodnoSlovo.eu
Очаквано: Мръсни схеми зад скандала „Пирогов”, набърка се босът на хапчетата Тихомир Каменов

Аптекарският бос Тихомир Каменов искал да затрие „Пирогов“ са сметка на своя частна болница

Скандалът с уволнението на директора на „Пирогов“ Валентин Димитров разлюля парламента през миналата седмица и предизвика буря в управляващата некоалиция, като постави на карта дори гласуването на бюджета, пише таблоидът „Филтър”.

Здравният министър Христо Хинков, който ще бъде сменен, уволни шефа на болницата, а после обяви, че ще поиска смяна на съвета на директорите. Като причина той посочи „значителния дълг” на болничното заведение за последната година. Хинков изнесе данни, че към края на септември тази година той е вече 31,4 млн. лева, докато преди година е бил 24,3 млн. лева.

Министърът рече, че одитният доклад показал нарушения при обществените поръчки. Проф. Хинков уточни, че е решил да освободи от длъжност Валентин Димитров, за да не бъде самият той обвинен в безстопанственост, като изтъкна, че на този етап не би подал оставка.

Председателят на парламента Росен Желязков заяви пред журналисти, че в момента няма казус с директора на „Пирогов“, тъй като вписването на смяната на Валентин Димитров засега е спряно от съда. Позицията на здравната комисия пък била ясна и тя е в подкрепа на това кадровите решения, особено в структуроопределящи лечебни заведения, да минават през съгласуване при отчитане на ефективността, резултатите и значимостта.

От своя страна премиерът Николай Денков отказа да бъде арбитър по казуса. Министър Хинков пък стигна дотам, че нарече болницата западнала през последните 10-15 години. Заради това изказване пироговци, начело с уволнения директор, обявиха, че ще заведат колективен иск срещу него за обида и уронване на авторитета.

Медиците заплашиха, че ако министърът се появи при тях, ще бъде освиркан, и му препоръчаха да не го прави. Проф. Хинков е работил 10 години в спешната болница като консултант психиатър. Името на съпругата му, която е детски невролог, също е свързано с „Пирогов“, където работи 20 години.

„Не знам кой информира и подвежда министър Хинков, но последното, което може да се каже за „Пирогов“, е, че е западаща болница. Толкова много се разви технологично, кадрово, включително и с много млади хора, като материална база и научно. „Пирогов“ по-скоро е максимумът за една държавна структура. Особено предвид постоянните административни промени и политически натиск. Всъщност основният проблем на „Пирогов“ е, че работи твърде добре“, написа във фейсбук заместник-директорът проф. Николай Габровски.

Може би проф. Габровски най-точно напипва причината за уволнението на Валентин Димитров и последвалата политическа буря.

Според работещите в спешната болница скандалът около нея е провокиран от частни интереси. Източници от „Пирогов“ смятат, че основен играч в казуса е собственикът на глобалния аптечен център „Търговска лига“ и на болниците „Сърце и мозък“ – врачанският милионер Тихомир Каменов.

Той е заявил желание да построи многопрофилна детска болница с име „Мама и аз“, с която да запълни липсата на Национална детска болница в страната. Голямата му цел обаче е построяването на огромна частна спешна болница в Казичене и ударът по реномето на „Пирогов“ е добре дошъл за тези бизнес намерения, четем в материала на „Филтър”.

На мнението, че опитът за смяна в ръководството на „Пирогов“ е отмъщение бе и финансовият министър и съпредседател на „Промяната“ Асен Василев. „Няма как бюджетът на държавата да става заложник на независимо кой шеф на болница. Моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилно е да си подаде оставката. Не е моя работа да му я искам“, заяви Асен Василев.

реди това министър Хинков призна: „Коментирах с председателя на здравната комисия Костадин Ангелов, че има сериозни нарушения в доклада. Няколко пъти коментирах с него моето намерение да сменя директора заради одитния доклад и той ме убеждаваше, че не трябва да го правя. От него идваше най-голямата съпротива. Разговарях и с премиера и той каза, че аз си взимам решенията“.

Думите му предизвикаха реакция от страна на Костадин Ангелов. Бившият здравен министър призова сегашния да не го използва като смокинов лист и да се крие зад него за лошите си решения. „Г-н Хинков прати в комисията одитния доклад.

След това имахме разговор, че трябва и външен одитен орган да направи доклад, и той се съгласи, но това така и не стана. Имам съмнения, че лично той е диктувал констатациите в доклада“, заяви проф. Ангелов и допълни: „Лъжа са думите на министъра, че освобождаването на изпълнителния директор „Пирогов“ е „консултирано“ с мен“, написа във фейсбук председателят на здравната комисия в НС.

Казусът „Пирогов“ породи напрежение и между коалиционните партньори в „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, или по-скоро между ДСБ и ПП. Зам.-шефът на ДСБ Йордан Иванов, който е и депутат от ПП-ДБ, поиска обяснения за изявлението на съпредседателя на ПП Асен Василев, който не подкрепи Хинков, а напротив. Забележка към Хинков обаче дойде и от друг депутат от ПП – Венко Сабрутев. „Защо има одит само на една болница? Защо не „Майчин дом“? Защо не се направи цялостен одит на здравната система? Всички знаем за тежките нарушения в здравеопазването“, попита той.

Напрежение между хора от ПП-ДБ и проф. Хинков има от септември. Атаката тръгна от депутата от ПП Васил Пандов, който поиска оставката му с пост във фейсбук. формален повод бяха думи на Хинков в тв ефир, че се чудел дали да напусне, или да продължи да се бори. Каза ги след уволнението на зам.-министър Бойко Пенков, който бе лично негов избор, и назначението на посочения от премиера проф. Илко Гетов.

В това интервю Хинков обяви, че имало граници, които могат да се спазят. А границата била без повече смени в екипа му. От медицинските среди твърдят, че назначеният му зам.-министър Гетов е в близки отношения с бившия здравен министър на ПП проф. Асена Сербезова по фармацевтична пиния.

В публичното пространство излезе фактът, че депутатът Пандов е бивш шеф на кабинета й и бивш съпруг на умнокрасивата депутатка от ДБ Елисавета Белобрадова, чиято фондация бе спипана да краде ток, за което също писахме. В ПП се говорело, че съпартиецът им имал амбиции или за поста на Хинков, или поне пак да е шеф на министерския кабинет.

Казусът „Пирогов“ още е в развитие, а изходът му може би ще даде отговор на големия въпрос – как ще бъдат разпределени рекордните 8 милиарда, предвидени за здравеопазване в националния бюджет.

Източник: narod.bg

 

1 Коментара

darkveng

преди 4 месеца

Лесно е! Здравето не е стока - ерго, вън частниците от здравоопазването! Но! Мечти, мечти ...!👹

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.