Октай пред Фрог: Чувалите с пари за АМ „Хемус“ са изнесени като ценни пратки с правителствен самолет на „Авиоотряд 28“ в Ливан и Дубай

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/oktay-pred-frog-chuvalite-s-pari-za-am-hemus-sa-izneseni-kato-cenni-pratki-s-pravitelstven-samolet-na-aviootryad-28-v-livan-i-dubay/7032 SvobodnoSlovo.eu
Октай пред Фрог: Чувалите с пари за АМ „Хемус“ са изнесени като ценни пратки с правителствен самолет на „Авиоотряд 28“ в Ливан и Дубай

Има информация, че парите за АМ „Хемус“ са изнесени от България като дипломатически ценни пратки с правителствения самолет на „Авиоотряд 28“. Те са отишли към Ливан и Дубай, а оттам са били пренасочени в офшорни сметки и банкови сейфове. Това разкри пред Фрог нюз политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Ето какво още допълни той.

-   Г-н Октай, днес шефът на МВР Бойко Рашков съобщи ужасяващи неща за начина, по който се е строила АМ „Хемус“, както и за безогледен грабеж на отпуснатите за изграждането ѝ държавни средства. Вие изненадахте ли се от информацията, до която са достигнали българските служби?

- Позволявал съм си да давам мнение за възможностите на Бойко Рашков още от времето, когато бе директор на НСлС. И знаех, че с огромния си опит, който има в разследванията, той ще има успех  и като министър на вътрешните работи. От десетилетия мутрите ползват парите на държавата като техни собствени средства. Така те контролират съдбата на цяла България. Никак не е случайно, че по време на царското управление, тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов, уж да спасява двама арестувани шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов, които по-късно бяха обезглавени, пътуваше с правителствения самолет. Имаше сериозна информация от службите, че именно с този правителствен самолет, под предлог, че Борисов отива да преговоря за освобождаването на двамата мъже, задържани за пренасяне на наркотици през кюрдските райони, се изнасят пари. Всички тези коментари бяха старателно заглушени. Има съмнения, че именно от тогава е започнало да се се изнасят пари в чували и денкове.

-  Борисов напоследък изглежда много изнервен, използва обидни квалификации. Възможно ли е разкритията около АМ „Хемус“ да са причина за поведението му?

-        Безспорно е, че с тази агресия Бойко Борисов се самоунищожава политически. Тя, както той сам казва, е насочена срещу „генералите“, които управляват държавата. Разбира се, че новите разкрития за неговото управление, го парализират. Не само той е в паника, но и хората около ДПС и всички, които бяха окупирали държавата през последните 20 години.

-   Бойко Рашков говори за изнесени пари в чували. Възможно ли е в 21 век подобно нещо да се случва и в чий джоб са отишли тези милиони?

-    Те са изнесени през Ливан и Дубай в различни офшорни банкови сметки и в различни сейфове. Това е станало под предлог, че са дипломатически пратки. Тепърва предстои да се изиска информация от държавите, в които са изнесени тези „дипломатически ценни пратки“. Имам информация, че българските службите са изискали от колегите си в съседните държави информация за български граждани, които имат както банкови сметки, така и закупени огромни имоти, яхти и т. н. на територията на Гърция, Турция, Кипър и други Средиземноморски държави.

- Възможно ли е Бойко Борисов и предишното правителство да не са знаели, че парите, отпуснати за АМ „Хемус“, са изтекли към чужди сметки и държави?

-  Няма как да стане това. Всички са действали по стила на мафията и групировките. Пари със сакове са били хвърляни директно в каросерията на джипката му по време на обиколките по пътища и магистрали. Именно това са парите, които са изнесени не по банков път. Не случайно се говори за пари в чували и денкове. Като министър-председател Борисов е използвал правителствения самолет от „Авиоотряд 28“. Затова разследващите трябва да стигнат и до ръководителите  на този Авиотряд, за да се разбере какви дипломатически пратки са изнасяни.

-   Да не искате да кажете, че чувалите така са напуснали България?

-    Убеден съм, че така е станало. И тези хора с простотията си, мислейки, че контролират цялата държава, като организирана групировка, са мислели още, че са вечни и няма кой да ги детронира от власт.

-  Очаквате ли, че в този случай прокуратурата ще се задейства?

-  Прокуратурата, също като Бойко Борисов, ще се гърчи до парламентарните избори. Убеден съм, че след това ще има мнозинство на промяната. И  трите формации – ПП, ДБ и ИТН , ще имат 125 мандата. Бойко Борисов,  Иван Гешев и ДПС най-много ги тресе от това, че новото парламентарно мнозинство ще има възможност да преструктурира цялата съдебна система – през ВСС, закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, включително свалянето на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ. Има голяма вероятност Гешев да си подаде оставката, преди да бъде подменен.

Засега няма признаци това да се случи. Защо мислите, че ще го направи?

-  Идеята е този ВСС да сложи следващия „Братиньо“, на който евентуално да разчитат, мислейки си, че така са ни пробутали нов главен прокурор. По този начин те ще искат да саботират евентуалната промяна в тази система. Преди няколко месеца в интервю за Фрог казах и искам да го напомня – че чрез действията на Бойко Рашков, с подкрепата на президента Радев и с очакваното парламентарно мнозинство на промяната, ще има не три синджира роби, а три синджира мутри, които ще наблюдаваме по българските килии.

Интервю на Катя Илиева

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.