Омбудсманът Диана Ковачева: Неоснователно е искането на мобилните оператори за вдигането на таксите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ombudsmanat-diana-kovacheva-neosnovatelno-e-iskaneto-na-mobilnite-operatori-za-vdiganeto-na-taksite/126138 SvobodnoSlovo.eu
Омбудсманът Диана Ковачева: Неоснователно е искането на мобилните оператори за вдигането на таксите

"Неоснователно е искането на мобилните оператори за ново вдигане на абонаментите от февруари", каза пред БНТ омбудсманът проф. Диана Ковачева. Миналата година телекомите вдигнаха цените си над 15 % заради "съществената инфлация".

"Каква инфлация има сега? Телекомите вдигнаха таксите си миналата година и институциите не реагираха. Това са неравноправни клаузи, защото потребителите не могат да ги договорят. Заради неясни инфлационни клаузи в договорите, няма гаранция с колко ще се увеличи тарифата. Няколко пъти съзирах КЗП и Министерството на икономиката по въпроса. Институциите трябва много ясно да защитят гражданите, защото тези клаузи са неправомерни", обясни проф. Диана Ковачева.

Тя изрази задоволството си от това, че предложението й за възможността зрелостниците да се явят повторно на матура, за да повишат оценката си, е одобрено на първо четене.

"Надявам се това да стане и на второ четене. Учениците в 12 клас имат право на втори шанс. Не е честно една бележка, която е моментна, да бележи ученикът през целия му живот", каза Ковачева.

Проф. Диана Ковачева е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и ще встъпи в длъжност от средата на април, като до тогава ще бъде омбудсман. Мандатът на съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург е 7 години.

trud.bg

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.