Осъдиха медсестра за 25 000 лв.: Отрязала кутрето на бебе при сваляне на абокат

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/osadiha-medsestra-za-25-000-lv-otryazala-kutreto-na-bebe-pri-svalyane-na-abokat/140261 SvobodnoSlovo.eu
Осъдиха медсестра за 25 000 лв.: Отрязала кутрето на бебе при сваляне на абокат

Медицинска сестра от Пловдив беше осъдена на първа инстанция да плати обезщетение от 25 000 лв. на дете, част от чийто малък пръст на лявата ръка отрязала при свалянето на абокат. Това се е случило на 1 февруари 2019 г. Тогава малката пациентка била бебе на около година, вече е на 6, но и досега криела ръката си от всички и се срамувала от начина, по който изглежда кутрето.

Няколко дни преди инцидента детето било прието в Клиниката по инфекциозни заболявания към УМБАЛ „Свети Георги“ с чревна инфекция. Била му поставена система и когато състоянието му се подобрило, било взето решение да бъде изписано. Тогава сестрата започнала да сваля абоката и превръзката, но с ножицата отрязала и крайната фаланга на петия пръст на лявата ръка на момиченцето. То се разпищяло от силната болка, било преместено в друга клиника и там била извършена частична ампутация на пръстчето.

Майката на детето твърди, че то плачело и било неспокойно в продължение на година след случилото се, а като пораснало, започнала да пита защо едното му кутре е различно. Почти не използвало лявата си ръка и страдало заради загрозяването й. С тези аргументи тя завела гражданско дело срещу болницата и поискала 25 000 лв. В хода на процеса от здравното заведение са внесли регресен иск срещу медицинската сестра, причинила травмата. Срещу нея е имало и наказателно дело, тя е призната за виновна и глобена с 1000 лв.

Районният съд в Пловдив намира финансовите претенции за основателни и постановява, че ако болницата изплати 25 000 лв. на майката на момичето, то сестрата трябва да възстанови сумата на здравното заведение. Решението подлежи на обжалване пред окръжните магистрати.

https://eurocom.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.