Още една овладяна институция

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/oshte-edna-ovladyana-instituciya/113104 SvobodnoSlovo.eu
Още една овладяна институция

Още една овладяна институция

Сметната палата е една малко позната на българите институция.

Тя няма някакви директни пълномощия, освен да следи за изразходването на средствата, да прави проверки и да дава становище и доклади (казано по народно му). Може обче лесно да бъде използвана за бухалка срещу политически опоненти. 

Най-лесно ще разберете нейните функции с общоизвестен пример.

Примерно Бойко Борисов я използва срещу Костадин Костадиов от Възраждане при скандала свързан със "Замъка на Копейкин" и тезата за отклонените средства от партийната субсидия.

Всички знаят за този случай. Дори още се коментира. Никой обаче не коментира доклада на Сметната палата, който не е открил нарушения по този сигнал, просто защото трябва да се чете. А в ерата на бързата информация никой няа време да чете, та камо ли да мисли.

Една проверка от сметната палата обаче може да ангажира огромен ресурс на всяка партия или държавна институция, както и да я очерни подобаващо, което пък е повод за смяна на шефа и. Нали не мислите, че сметките във всяка държавна институция или партия са наред?

Та... в 48-мото народно събрание (онова предходното дето царува 3 месеца) ГЕРБ+ ДПС+БСП + Български възход, използва скандала с NEXO и финансирането на ДБ, по който е имало проверка от Сметната палата и не е открито нищо нередно, за да смени шефа и Цветан Цветков.

ДБ обаче внесе жалба в КС и днес той беше възстановен. 

Всичко щеше да е нормално, ако NEXO не бяха раследвани в САЩ и глобени за нелоялна онкуренция и заблуда на клиентите. 

В САЩ може, но в България няма проблем когато оправдаваш финансиране на силните на деня.

някои му казваме на това двоен аршин.

Още една овладяна институция от Асен Василев и компания.

И после викате да питаме конституционни съд за референдума за еврото? :)

Васил Кендов

2 Коментара

Прав сте

преди 9 месеца

И Конституционният съд е овладян. Който не вярва, може да прочете решението, с което отказва да гледа делото във връзка с оръжията за Украйна.

Коментирай

Чичко Дьорд Шорош

преди 9 месеца

Ще са овладяни я!! Който плаща сметката, той поръчва музиката !!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.