От всички дружества, които са в БЕХ, единственото дружество, което е на загуба е „Булгаргаз“

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ot-vsichki-druzhestva-koito-sa-v-beh-edinstvenoto-druzhestvo-koeto-e-na-zaguba-e-bulgargaz/112672 SvobodnoSlovo.eu
От всички дружества, които са в БЕХ, единственото дружество, което е на загуба е „Булгаргаз“

От всички дружества, които са в БЕХ, единственото дружество, което е на загуба е „Булгаргаз“. За миналата година, 2022 г., „Булгаргаз“ има финансова загуба от 100 млн. лева. Eдинственото дружество! Всички други са на някаква печалба. Включително и ТЕЦ „Марица Изток 2“ е на един милиард лева печалба. АЕЦ е с над 700 млн. лева печалба и т.н.

Единствената черна овца е „Булгаргаз“. Загубата на „Булгаргаз“ е заради лошите решения на ръководството. Дружеството не можеше да си събира парите и взимаше дългове, за да може да функционира. „Булгаргаз“ има огромни дългове, в размер на милиард и половина лева. Дължат към хазната 800 млн. лева (Министерството на енергетиката им беше отпуснало заем), и 700 млн. дължат на БЕХ. Това е състоянието на дружеството в момента.

Със сигурност българското газово дружество е единственото дружество в света, което оперира на пазара на газ, има огромни обороти и е на загуба! Тоест, нали разбирате, изисква се да имаш много сериозни управленски дефицити, за да докараш компанията до това състояние.

Ние продължаваме да купуваме газ и от гръцката фирма „Митилинеус“, която на целия Балкански полуостров има близки отношения и най-добър договор с „Газпром“. За април месец Деница Златева, чието най-важно качество е да хрупа банички в стаята на директора, поръчва танкер от американската фирма Шениер с обем от 1 милион и 585 хиляди мегаватчаса при цена 112 долара и и 93 цента за мегаватчас (около 105 евро). При борсови цени за същия месец април от 44 евро за мегаватчас. Цената на целия танкер е 164 милиона и 500 хиляди долара. Директорката на „Булгаргаз“ като видяла цената толкова се стресирала, че поръчала за април още един танкер, този път от френската Тотал за 105 лева на мегаватчас. Тоест, дублирала количествата. Куку-руку мениджмънт!

Никой не знае къде е газът от Шениер, тиражира се безумицата, че стои в хранилище в Турция. Безобразията на Деница Златева продължават и сега се моли на новата власт да я оставят и обещава да свали всички шорти, само и само да стои на поста! Е, понякога трескаво поглежда дали не са я освободили в междучасието, но след като се е примолила на всички, от Томислав Дончев, до енергийния Румен Радев, през президента Радев, до ПП-тата, по-спокойно диша гладната й управленска душа. Къде го е скрила шениерския газ? Деница има отговор за всичко. Е, малко се е поизплашила, но и това ще мине.

Мога да я успокоя. Когато не можеш да се справяш с нещо, непременно те оставят. ЗАЩОТО ЦЕЛТА НЕ Е ДА УПРАВЛЯВАШ ДОБРЕ ДРУЖЕСТВОТО, А ДА ГО ПРОВАЛЯШ И ИЗТОЧВАШ. Целите са други, не е цел Деница да е компетентна. Тя е добре, когато е много зле. Измислиците за турските хранилища да си ги прибере в джоба. Да каже Деница защо иска да продава газа от Чирен на загуба? Кой счита, че ще й покрива загубите, които трупа, докато хрупа банички. Също не е зле да спре дa плаши журналистите със сигнали до ДАНС„ щото именно и точно тя е за сигнали до ДАНС. Защото енергийната сигурност, която Деница разгражда с договорите, които подписва, е част от националната сигурност на държавата. Девиз на управленските цезарови висоти в България: ПОМОЛИХ СЕ, ВЗЕХА МЕ, НАВРЕДИХ.

Точка 8 от Споразумението с БОТАШ, последен абзац: "БОТАШ има право да прехвърля правата си по отношение на "Разпределения капацитет на БОТАШ" на своите свързани лица. От БОТАШ не се изисква да получи съгласието на Булгаргаз за упражняване на това право на прехвърляне." Тоест Булгаргаз резервира капацитет за нас в размер на 53200 мегаватчаса на ден, и отделно резервира още толкова капацитет в полза на БОТАШ, който турската компания заплаща след това и може да ползва както си иска. Това раздаване е непрозрачно и в разрез с европейските правила.

Никой не знае защо е толкова наложително да гарантираме за БОТАШ още толкова количества капацитет, като им даваме право да подбият цените на българския пазар и изобщо да разполагат с българския пазар. В момента имаме излишък на газ, и то скъп, който няма какво да правим, в момента не получаваме нищо по Споразумението с БОТАШ„ но плащаме такси и купуваме от гръцките фирми необходимите ни количества.

Слушах днес Антон Кутев, който е в пълно междучасие с договора за БОТАШ, но от служебния кабинет са го инструктирали да разтяга фалшиви опорки за това как това било най-добрия договор за България! Това е договор в изключителен ущърб за българския газов пазар. Даже няма пак да опровергавам ЛЪЖИТЕ на министъра, президента и другите палячовци, че получаваме ДОСТЪП до газопреносната система на БОТАШ. Няма такова нещо. Турците ни пренасят газа, но ние не получаваме достъп, не може да оперираме на турския газов пазар. Тъй като Деница не знае какво да го прави газа от Шениер, го държи в Турция, съвсем забатачила ситуацията, а поръчва количества от другаде. И сега безродниците са измислили опорката, че Турция ни предоставяла хранилище. Идиоти! Турция придобива правата над газа, когато танкерът стигне до терминала.

БОТАШ чудесно са си измислили договора, хората си гледат интереса и умират от смях с нашите нещастници, защитници на националните интереси. Ние им предоставяме възможност да продават на нашия пазар, ние им гарантираме тази възможнност, ние им я резервираме. За сметка на това се задължаваме да плащаме близо ПОЛОВИН МИЛИОН ДОЛАРА (486 хиляди долара) НА ДЕН за капацитет, който не използваме. Слушам го Антон Кутев и му се чудя защо се излага толкова тежко, с лъжи, с некомпетентност. Все пак трябва да има мярка и излагането, докъде можеш да го допуснеш. Антон Кутев казва, с договора с БОТАШ решихме газовата криза. Всъщност НЕПРЕКЪСНАТО КУПУВАМЕ ГАЗ ОТ ГЪРЦИТЕ, ДОКАТО ПЛАЩАМЕ ТАКСА НА ТУРЦИТЕ! Нашите политици са най-неграмотните, най-безобразните, най-наглите, най-крадливите и най-арогантните на света. Скоро ми разказаха един виц, може би го знаете, че Господ раздавал идиоти, на Германия толкова, на Франция толкова, на САЩ еди-колко си, и така на всички държави. Само на България нищо не давал. Попитали го, ама защо Господи, не дадеш и на България, а Господ отговорил: "Ами аз оттам ги взимам".

Наистина такова тъпоумие застрашава сигурността на нацията. Накрая съвсем сериозно искам да попитам, откога ДАНС дава отчет на Деница Златева КОГО В ТАЗИ ДЪРЖАВА КАЧВА НА ОПЕРАТИВНА РАЗРАБОТКА?! Че Деница да разпространява из медиите подобни информации за разработки на ДАНС. Или може би шайката около зловредния договор с БОТАШ, която звъни по редакциите да спира медийни публикации от обществен интерес, е пуснала сигнала до ДАНС, за да се саморазправя лично с хора, които осветятват истината за безобразията им. Но както казва Деница Златева: "Няма какво да се притеснявам, мен всички ме пазят!"

Калина Андролова 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.