Пагубна сигурност

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pagubna-sigurnost/25099 SvobodnoSlovo.eu
Пагубна сигурност

Тримесечното проектче на МВР за борба с битовата престъпност приключи така, както и започна. С успех, разбира се. Поради една основна причина - усвоени са отпуснатите за целта средства. За резултатите ли питате? Нима имат значение?! Сега, ако се поинтересуваме какво следва, ще отговорят, че пари няма, не са предвидени в бюджета, ще се анализира ситуацията и ще се потърсят други възможности за справяне с проблема. Който уж е приоритет за това издание на Борисов във властта, но явно не сме разбрали до каква степен. Останахме с впечатлението, че решението е полицай във всяко населено място. Да, ама новият министър на вътрешните работи Валентин Радев ни светна, че не трябва да приемаме нещата буквално, а присъствието на полицаите - физически.

Те ще бъдат там, до ограбените, битите, малтретираните и тормозените хорица виртуално. Наужким. Може от картон да ги изрежат и да ги монтират на селските площади, за да плашат гаргите с тях. И да страхуват пияниците нощем. Все едно как ще ги измайсторят, ама ний от самото начало знаехме, че приказките за борба с битовата престъпност са чиста проба предизборен кьорфишек. Мнозина се вързаха.

Как изтормозеният от грабежи, палежи и издевателства човечец на село да повярва, че властта мисли за него, като никой не го е еня за кахърите му. Нито за разбитото мазе, нито за ограбения двор, нито за животеца му. Отдавна работи принципът "Спасявай се сам!".

Най-елементарните сметки показват, че популизмът на Борисов и сие за униформен във всяко населено място биха стрували между 600 млн. и 1,2 млрд. лв. годишно. Този хап обществото няма да преглътне на фона на надхвърлящия милиард бюджет на МВР. Ще ни горчи и обстоятелството, че парите за сигурността ни потъват в съмнителни търгове за возила, чипове и камери, от които пряка полза засега няма.

Проблемът с битовата престъпност не може да бъде решен с периодични акции за респектиране на бандитите. Нито с популистки приказки. Всеки полицай знае, че апашите нагласят поведението си според полицейското присъствие, а не спират да извършват престъпления. У нас има села, които са оазис на спокойствието. Има и такива, в които хората нямат мира от бандитите. Явно МВР трябва да прецени къде да съсредоточи усилията си, а не да се приказва на ангро.

Причините едни населени места да са спокойни, а други - не далеч не се определят от нивата на полицейско присъствие, а от други фактори като липса на работа, на доходи, на образование, на ценности. Загубихме години в ликвидиране на всичко онова, което задържаше нивата на престъпност. Ще са ни необходими години, за да обърнем палачинката. Стига властта и тези, които ръководят МВР, да погледнат на борбата с престъпността като на проблем, който се нуждае от комплексно решение. Засега Борисов и компания фокусират върху болната глава единствено популизъм. Което се отразява пагубно на качеството на "услугата сигурност".

Ина Михайлова

Резултат с изображение за mvr

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.