Пълен абсурд - взимаш 1000 лв. заем, искат да върнеш 4000

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/palen-absurd-vzimash-1000-lv-zaem-iskat-da-varnesh-4000/125925 SvobodnoSlovo.eu
Пълен абсурд - взимаш 1000 лв. заем, искат да върнеш 4000

Банки и фирми за бързи кредити продължават да залагат капани в договорите с клиентите си. В резултат хората задлъжняват тежко и не могат да си плащат вноските. Адвокат Десислава Филипова е водила десетки дела на клиенти, изпатили си от кредитори "хищници", и се е натъкнала на потресаващи случаи:

Фирма за бързи кредити отпуска 1000 лева, като си добавя такса за експресно отпускане в размер на...350 лв. Друга компания от същия бранш дава на клиент 1500 лв. заем, но тъй като човекът не е посочил поръчители или някакво обезпечение, му стоварва "неустойка", която е 1294 лв. Самата договорена лихва е висока - 41%, а като се добави въпросната "неустойка", разходите по обслужването на кредита скачат на 335% годишно.

Трети кредитор прилага подобен капан, като го маскира като "услуга" за осигуряване на поръчител. Клиентът изумен разбрал, че освен погасителната вноска по заема - 236 лв., трябвало да плаща всеки месец още 169 лв. за услугата.

Има евродирективи и тълкувания на Съда на ЕС, които притискат финансовите институции да спрат да залагат клопки в договорите за кредити, а българските съдилища - да защитават по-ревностно потребителите, когато са станали жертви на такива клаузи капани, коментира в (О)позиция адв. Филипова. Според нея налагането на европравилата у нас става бавно, защото кастата на кредиторите си има сериозно лоби в Народното събрание. Добрата новина е, че клиентите, които са били осъдени от банки заради забавени вноски, вече могат да поискат преразглеждане на делото, ако в договора за кредит са били заложени неравноправни клаузи, обясни адвокат Филипова.

segabg.com

4 Коментара

Живо лихварство

преди 3 месеца

Въпросът е къде е държавата? Проблемът е апокалиптичен, особенно за младите хора, които са абсолютно правно и финансово неподготвени да се предпазят от кредитно самоубийство, теглейки бърз завеми. В близко бъдеще очаквам масова емиграция на младежи, доживотно задлъжняли към такива кръвопийци. У нас няма закон за фалит на физическите лица. И да приемат такъв, лобистите в парламента едва ли ще защитят гражданите.

Коментирай

П. Тонев

преди 3 месеца

Скъпи мои сънародници, Вие много добре знаете, че от 35 години живеем в КАПИТАЛИЗЪМ, а централната идея на Капитализма е, че бизнесът съществува, за да Прави ПАРИ или да Реализира ПЕЧАЛБА, която да увеличава богатството на собствениците.

Коментирай

Милчо

преди 3 месеца

Комарът им взима здравето.Теглят от няколко места,а после не могат да връщат.....Много просто правило- не можеш да харчиш повече,отколкото получаваш.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.