Пламен Кела броил 1 млн. лв. подкуп, за да не го осъдят за мафиотско убийство

Съдебният процес на екзекуцията със снайпер на Мастара от 3 години прашасва в Бургаския съд

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/plamen-kela-broil-1-mln-lv-podkup-za-da-ne-go-osadyat-za-mafiotsko-ubiystvo-2/134918 SvobodnoSlovo.eu
Пламен Кела броил 1 млн. лв. подкуп, за да не го осъдят за мафиотско убийство

Съдебният процес на екзекуцията със снайпер на Мастара от 3 години прашасва в Бургаския съд

Мистериозно от деловодството на съда в Бургас, са изчезнали папките по делото за мафиотското убийство на бургаския месарски бос Димитър Стаматов – Мастара, ликвидиран от снайперист преди цели 22 години в морския град.

Запознати с обемистата документация от съдебния процес, по който обвиняем е подземният бос и някогашен представител на групировката СИК в Бургас Пламен Дишков – Кела, се е изпарила още през есента на 2021 г., малко след като материалите по делото са били върнати на съда в морския град от магистратите от ВКС.

 

Съдебната сага за поръчковата екзекуция на Димитър Стаматов -- Мастара, застрелян от снайперист на 21 ноември 2002 г. в Бургас, се точи повече от две десетилетия и днес малцина вярват, че обвиняемият като поръчител на убийството Пламен Дишков – Кела някога ще се сдобие с осъдителна присъда. От няколко години ограничителната заповед на Пламен Кела да напуска България е свалена и някогашният бос от групировката СИК прекарва повечето време в Гърция, където разполага с просторно имение на полуостров Халкидики. За последно по „брадясалото" дело за убийството на Мастара се произнесе Върховният касационен съд през есента на 2021 г. Върховните съдии предпочетоха да не приключат процеса с постановената по-рано оправдателна присъда за Пламен Кела и неговия помагач Тодор Неделчев – Недю, а разпоредиха делото за убийството на Мастара да започне отначало в Бургаския съд. Магистратите в морския град обаче, изглежда, нямат никакво намерение да подновят делото, а близките на застреляния Димитър Стаматов вече са загубили всякаква надежда, че някога ще дочакат справедливост.

 

Димитър Стаматов – Мастара, близък до несебърския кримибос Димитър Желязков – Митьо Очите, беше прострелян смъртоносно от снайперист посред бял ден на 21 ноември 2002 г. в центъра на Бургас. Дни по-късно ченгетата арестуваха за убийството наемника Бойко Стоянов, който направи самопризнания, че е получил 10 000 долара от Пламен Дишков – Кела, за да ликвидира месарския бос.

 

Поръчителят на екзекуцията обаче съумя да избяга от България. Пламен Кела офейка на 12 декември 2002. г. с официалния си международен паспорт като член на българската боксова долегация за спортно събитие в Полша.

 

Докато Кела се укриваше зад граница, съдът осъди на 20 г. затвор наемника Бойко Стоянов и постанови присъда от 20 години затвор и за Пламен Дишков, който по това време беше представител на групировката СИК в Бургас. Впоследствие Върховният касационен съд отмени присъдата на Кела и разпореди делото да тръгне отначало, тъй като съдебният процес срещу него се е гледал задочно и той нямало как да се защити.

 

През 2011 г., след като 9 години беше в неизвестност, издирваният от Интерпол Пламен Кела беше спипан неочаквано в португалския град Кайскас и екстрадиран в България. Дишков влезе за няколко седмици в затвора, преди да бъде пуснат тихомълком, а осъдителната му присъда от 20 г. – сензационно отменена.

Ключова роля в обрата в съдебния процес за убийството на Димитър Стаматов Мастара изигра килърът му Бойко Стоянов. В подновеното дело убиецът, който излежа присъдата си и излезе на свобода обяви, че истинският поръчител на убийството на Мастара не е Пламен Кела, а Мариян Георгиев – Марата.

 

Посоченият поръчител отдавна не е между живите – Марата беше показно разстрелян през 2005 г. в офиса си в Равда, докато Пламен Кела се укриваше зад граница. Според убиеца свидетел Бойко Стоянов Марата, който приживе беше съдружник с Мастара, искал да завземе целия бизнес на месарския бос и затова му възложил екзекуцията. Показанията на осъдения убиец изненадващо и удобно бяха приети като чиста монета от съда в Бургас и послужиха за оправдателните присъди на Пламен Дишков – Кела и на сподвижника му Тодор Неделчев – Недю. Напразни останаха жалбите на близките на покойника пред съда, че се прави нагъл опит инициаторите на поръчковото убийство да бъдат оневинени от наемника. Тръгнаха и слухове, че Пламен Дишков – Кела е броил 1 млн. лв. подкуп, за да бъде оневинен. Според мълвата, която няколко независими един от друг източници от съдебната система определят като правдоподобна, маститият подкуп е минал с посредничеството на магистрат с инициали П. Г., който е сочен и като един от тайните босове на имотната мафия в Бургаския регион.

 

Твърди се, че освен с подкупа от 1 милион лева, Пламен Кела се разделил и със земи в района зад Бургаския свободен университет, където сега се изгражда новият баровски квартал „Азимут“. Това била и причината делото за убийството на Мастара да не се подновява в Бургаския съд въпреки указанията, дадени още през есента на 2021 г. от Върховния касационен съд, който отмени оправдателната присъда на Пламен Кела и върна делото за ново разглеждане. Според върховните съдии оправдателните присъди на Дишков и на Неделчев са неоснователни, тъй като вече осъденият като физически убиец на Мастара – Бойко Стоянов, неправомерно е променил показанията си и е бил ползван едновременно като обвиняем и като свидетел от магистратите от Апелативния съд в Бургас – недопустим гаф на хората в тоги.

 

Криминалисти от морския град убедително твърдят, че Кела действително е поръчал убийството на Димитър Стаматов – Мастара, а месарският бос е бил осъден на смърт от сикаджията заради два бомбени атентата. Месеци преди Пламен Дишков да подпише смъртната присъда на Мастара, бомба, насочена срещу него, избухва пред бургаската дискотека „Жега“.

 

Малко по-късно следва втори бомбен атентат срещу Кела, при който са убити двама от охранителите му, а той е ранен в крака. Взривът е заложен на паркинга пред латиноклуб „Фенси“ в Бургас, където Кела редовно купонясва. Взривената с часовников механизъм бомба разкъсва на парчета охранителите Димо Колев и Добрин Кафеджиев. Впоследствие МВР арестува няколко човека за атентата, но всички закопчани бомбаджии са освободени впоследствие.

 

В ъндърграунда и до днес усилено се твръди, че и двата бомбени атентата срещу Кела, са организирани от Мастара и от Мариян Георгиев – Марата, които в онзи момент са част от бизнес обкръжението около Димитър Желязков – Митьо Очите.

 

Откакто бе екстрадиран в България преди цели 13 години, Кела изкара само 2 седмици в ареста, след което бе пуснат на свобода. Към днешна дата някогашният представител на групировката СИК за Бургас е сред собствениците в сянка на бургаския хотел „България“, както и на доста апетитни парцели в центъра на Бургас, от които прибира солидни наеми. Кела междувременно изглади противоречията с някогашния си свиреп враг Димитър Желязков – Митьо Очите и двамата отдавна са заровили томахавката на войната, която водеха през 90-те години на миналия век.

 

Неофициално се твърди, че Пламен Кела е наследил и почти целия бизнес на Весо Петров - Бургазата от Черноморец който беше открит обесен през лятото на 2022 г. на дърво в гористата местност над созополското село Равадиново. Официалната причина за настъпилата смърт на Весо Бургазата беше „самоубийство чрез обесване“, но по Южното Черноморие се мълви, че той е бил похитен и самоубит от наемници на Кела. Покойният Весо Петров – Бургазата беше сред най-богатите хора в Черноморец въпреки криминалния си профил. Той развиваше проспериращ строителен бизнес в родния си град заедно с брат си Здравко. Според мълвата, носеща се из родния морски ъндърграунд, неофициален партньор в строителния бизнес на Бургазата бил Кела, който след смъртта му сложил ръка върху почти целия му хотелиерски и строителен бизнес.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.