Пламен Тончев: Министри от кабинета на Кирил Петков не са защитавали националния интерес

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/plamen-tonchev-ministri-ot-kabineta-na-kiril-petkov-ne-sa-zashtitavali-nacionalniya-interes/111042 SvobodnoSlovo.eu
Пламен Тончев: Министри от кабинета на Кирил Петков не са защитавали националния интерес

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев обяви по време на изслушване в Народното събрание, че министри от кабинета на Кирил Петков не са защитавали националния интерес.

"По отношение на лицето, срещу което има досъдебно производство, че предоставя на чужд гражданин за съгласуване позицията на Република България в преговорния процес. На гражданин от Северна Македония, не на посолство, а на държавен служител е предоставена тази информация и след това е искано тя да бъде представена като официална информация от страна на министъра на външните работи г-жа Генчовска. Има досъдебно производство. На служебния компютър на това лице е извършено специално изтриване, благодарение на служителите на ДАНС това изтриване е възстановено", заяви Пламен Тончев. 

Тошко Йорданов от ИТН изрази съжаление, че в залата не са Кирил Петков и Асен Василев. Той се обърна към Пламен Тончев с думите: "Вие ще проверите ли, дали част от тази информация не е докладвана на чужди посолства, а тези двамата дори не са в залата, миличките", каза Йорданов и предположи, че в ДАНС има проверка срещу Весела Чернева за двойствената политика на България спрямо Северна Македония. По думите му, най-хубавото било, че свалили правителството на национални предатели.

Радостин Василев заяви, че записът не е изтекъл, а го е предоставил той. Василев попита има ли данни в ДАНС, че се правят опити чужди посолства да инсталират агенти в българските служби и дали има агенти на чужди държави, които да са министри.

Шефът на ДАНС заяви, че трудно може да се отговори на въпроса с да и не. "Но с поведението си министри от редовния кабинет определено не защитаваха националния интерес", категоричен бе Тончев. "Примерът с досъдебното производство, който дадох, се знае, че действията не са без съгласието на ръководителя", каза той.

труд 

1 Коментара

moitoi

преди 10 месеца

На дядо СОРОС агентурата!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.