Почивен дом „Прокурор“

Над 6 млн. лв. годишно гълтат почивните станции на прокурорите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pochiven-dom-prokuror/110498 SvobodnoSlovo.eu
Почивен дом „Прокурор“

Над 6 млн. лв. годишно гълтат почивните станции на прокурорите

Завистливите погледи на избирателите от години са фокусирани върху евтиното депутатско кюфте. Но какво да кажем за другата социална придобивка на властта – почивните станции из хубавите кътчета на страната. Скандалите във върха на прокуратурата открехнаха вратата към тази прелестна екстра за избрани.

 

Държавното обвинение е с няколко бази в хубави курорти, а цените за почивка там са като от епохата на социализма. Прокуратурата обаче не обича да нарича тези вили почивни бази, а ги нарича гръмко „учебни центрове“, където се провеждат семинари или се настаняват украински бежанци, ако съдим по съобщенията от пресцентъра.

 

Друг е въпросът обаче каква част от магистратите отдъхват в тях, тъй като е известно, че в този бранш пътешествията до водопадите в Игуасу или сафаритата в Кения, са нещо банално. Всеки трети от по-ниските нива пък има вила или апартамент в Гърция, а бигбосовете се радват на просторни жилища във Виена, Париж или на Френската Ривиера.

 

Дори никой от магистратите да не посещава тези вили, разходите за поддръжката им си текат, а те не са никак малки. Последно правителството на Борисов даде на прокуратурата чудесна база с всички екстри, до самия морски бряг. След скъпия ремонт, глътнал цели 4.2 млн. лв., към днешна дата магистратите могат да се насладят на почивката там срещу сумата от забележете!!! цели 15 лв. на вечер.

 

Освен морските придобивки, държавното обвинение има и такива в планината. Така например в „Цигов чарк“ имат база от 120 легла, за ремонта на която са пръснати над 2 млн. лв.

Вилата на регентите в Боровец обаче се използва само от Иван Гешев по решение на ВСС от 2021 г. Там има 12 легла.

Да добавим, че вилата разполага и с околния терен в размер на 18 декара, което осигурява пълно уединения на ВИП обитателя й.

 

През 2017 г. за издръжка на почивните домове на държавното обвинение са похарчени над 2 млн. лв., а през 2019 г. тази сума набъбва до 6 072 456 лв. Това е тройно повече от разходите за базите на ВКС и ВАС.

През последните години ремонтът и обзавеждането на прокурорските станции е погълнал няколко милиона лева и наливането на пари не спира. Само през последните седмици са обявени две нови обществени поръчки – едната за 204 700 лв. като са заделени и допълнителни 120 000 лв., а другата – на стойност 989 401.28 лв.

 

Припомняме, че преди две години държавното обвинение пръснаха над 2 млн. лв. за покупка на коли, сред които и бронираната лимузина за Иван Гешев. С такова возило не разполагат нито президентът, нито премиерът. Парите обаче са си стрували – след „адския взрив“ край София, колата е само с един счупен фар.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.