Показно разстреляният сириец в София – Мохамад Шейх Исмаил, застрелян за отмъщение заради двама починали афганистанци

Според МВР се задава свирепа гангстерска война между каналджийските банди, прекарващи мигранти през България

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pokazno-razstrelyaniyat-siriec-v-sofiya-mohamad-sheyh-ismail-zastrelyan-za-otmashtenie-zaradi-dvama-pochinali-afganistanci/118546 SvobodnoSlovo.eu
Показно разстреляният сириец в София – Мохамад Шейх Исмаил, застрелян за отмъщение заради двама починали афганистанци

Според МВР се задава свирепа гангстерска война между каналджийските банди, прекарващи мигранти през България

Сириецът Мохамад Шейх Исмаил, който бе показно разстрелян в центъра на София от дъжд от куршуми, е очистен заради отмъщение от афганистанци, родственици или гаранти на наскоро загинали в планинските райони на Странджа двама младежи при опит да преминат нелегално през страната ни. Това е основната версия, по която работят столичните криминалисти след бруталното убийство на арабина в столичния квартал „Красно село“.

 

В понеделник вечерта 17-годишният по документи сириец Мохамад Исмаил беше причакан на улицата пред блока, в който живее, от двама маскирани нападатели, които напълниха тялото му с олово. Преброените от криминалистите куршуми в трупа на жертвата, са девет. Два от изстрелите са били контролни, но изстреляни почти от упор в главата му.

 

Свидетел на жестокото убийство е станал 19-годсишен сириец на име Ахмад, който придружавал екзекутирания си сънародник. При първоначалните разпити той отричал да се познава добре с разстреляния сириец, но впоследствие признал, че приятелят му се занимавал с трафик на мигранти и бил част от каналджийска схема, ръководена от Турция.

 

Трафикантите от бандата на убития Мохамад, за когото има съмнения, че е пребивавал у нас, подавайки фалшиви данни за самоличността и годините си в Държавната агенция за бежанците, са прекарвали мигранти през българо-турската граница в района на Малко Търново, като са се придвижвали към вътрешността на страната не укрити в автобуси, микробуси или джипове, а пеша, минавайки през трудно достъпни пресечени райони през Странджа планина.

 

Смята се, че при един от последните курсове по прекарване на нелегални бежанци в района на странджанските села Момина църква и Факия двама или трима млади мъже от афганистански произход са загинали по време на прехода, оказал се непосилен за организмите им. И тъй като Мохамед Исмаил е един от водачите на злочестата група мигранти, гневът на роднините на някой от загиналите е посял смъртта му.

 

„Убийството е с личен мотив и е породено от огромна омраза и отмъщение – по жертвата са изстреляни много куршуми, и то от близко разстояние – буквално са направили тялото му на решето. Възможно е убитият сириец да е зарязал в планината хората, които са платили, за да бъдат прекарани, или пък да им е давал дрога, която да е довела до смъртта им. Точният мотив за показната екзекуция тепърва ще се уточнява“, коментира полицай, запознат с разследването.

 

През последните няколко месеца в планинските райони около Странджа и Сакар граничните полицаи откриват десетки неидентифицирани трупове на млади мъже от арабски произход, като някои от телата са силно разложени и наръфани от диви животни. Една от версиите за множеството смъртни случаи на мигранти е, че каналджиите ги принуждават да приемат евтини синтетични наркотици, смесени с конската дрога кетамин, за да издържат преходите. Но тъй като много от мигрантите са в крехка тийнейджърска възраст, организмите им не могат да понесат дрогата и те умират от сърдечна недостатъчност.

 

Неофициално се твърди, че за убийството на сирийския трафикант Мохамад вече има заподозрян 27-годишен мъж от Афганистан, който се издирва от МВР. Смята се, че килърите са стреляли с турски пистолети, вероятно внесени нелегално в България през южната ни съседка. В момента МВР проверява дали с оръжията не е извършвана и друга мокра поръчка у нас или в Турция, като се чакат резултатите от балистичната експертиза.

 

Показният разстрел на Мохамад Шейх Исмаил е поредният тежък криминален случай, свързан с трафика на бежанци през България към Централна Европа. Освен огромен брой загинали мигранти, чиито самоличности дори не са установени, сред жертвите се нареждат и полицаите от Бургас Атанас Градев и Йордан Илиев, които загинаха при тежка катастрофа миналото лято, след като автобус, превозващ 47 бежанци, се вряза в патрулния им автомобил. За убийството са подсъдими трима сирийци. В края на 2022 г. пък граничният полицай Петър Бъчваров беше застрелян в главата на българо-турската граница в района на елховското село Голям Дервент. И макар в Турция да бяха задържани двама братя фермери, които уж твърдят, че са стреляли с пушка, тъй като са помислили граничния полицай за крадец на добитък, публична тайна в района е, че Петър Бъчваров е застрелян от каналджии заради системните обходи, които е правел в района и нежеланието му да взима подкупи.

 

 

След бруталното убийство в столичния квартал „Красна поляна“ опасенията на полицията са, че се задава гангстерска война между каналджийските банди за контрола върху бизнеса с трафик на мигранти. Според оперативна информация на МВР ангажирани в каналдфийството са поне 5 международни групи, някои от които наемат български подизпълнители, плащайки им щедро за осигуряване на превозни средства, логистика и обезпечаване на маршрути. Съществуват и сериозни съмнения за участието на гранични полицаи в схемите.

 

„От един курс с прекарани през границата 15-20 мигранти трафикантите печелят около 50 000 евро, които се разпределят по веригата. Парите са много, а осъдителните присъди за каналджийство са ниски, в много случаи дори условни и това стимулира криминалния контингент от България да участва активно в бизнеса“, коментира сложната ситуация с огромния мигрантски натиск по границата столичен криминалист.

 

Според последните данни, предоставени от „Гранична полиция“ в понеделник, само от началото на годината родните власти са спрели 158 000 опита за незаконно влизане у нас, докато за същия период миналата година предотвратените опити са 115 000. Смущаващо ниска на фона на мигрантския натиск обаче изглежда бройката на заловените във вътрешността на страната нелегално проникнали мигранти – 1 242. Това подхранва съмнения за съществуващи стройни схеми за трафик на бежанци през България в посока Сърбия с участието на родни бандити и полицаи от всякакъв ранг, купувани от международните каналджийски банди.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.