Политици питат служебния министър на икономиката: Как е продаден „Музеят на виното“?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/politici-pitat-sluzhebniya-ministar-na-ikonomikata-kak-e-prodaden-muzeyat-na-vinoto/25963 SvobodnoSlovo.eu
Политици питат служебния министър на икономиката: Как е продаден „Музеят на виното“?

Сделката е финализирана при министър Лукарски, а дружеството е в така наречения „Забранителлен списък“

Ексдепутатите Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов, Методи Андреев и бившият икономически министър Трайчо Трайков са изпратили до служебния министър на икономиката Заявление за достъп до обществена информация по ЗДОИ. Те настояват да получат отговор, дали е вярна информацията в различни медии, че незаконосъобразно е продаден т.нар. „Музей на виното“. Според тях сделката е реализирана в нарушение на разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като дружеството е част от т.нар. „Забранителен списък“. Продажбата е станала по времето на министър Божидар Лукарски.

Политиците настояват да се изясни, кой е разпоредил и подписал сделката, и ако се установят нередности, дали тази „приватизация“ ще бъде дадена на прокурор.

Ето и пълния текст на писмото:

До

Министъра на икономиката

ЗАЯВЛЕНИЕ

за достъп до обществена информация по ЗДОИ от

Трайчо Димитров Трайков и

Радан Миленов Кънев,

Мартин Димитрова Димитров,

Методи Борисов Андреев,

Петър Владиславов Славов, народни представители в 43-то НС

всички със съдебен адрес: гр.София-1407, ул. Златен Рог 16А, ет. 8, оф. 12, адв. Славов,

тел. 029816409

ОТНОСНО: Продажба на активи на „Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки и спиртни напитки” ЕООД, бул. „Цар Борис III” №134 и/или на обособени части от него – т.нар. „Музей на виното“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

В публичното пространство редица авторитетни медии тиражираха информация, че сграда от активите на горепосочното дружество, т.нар. „Музей на виното“, е била продадена в нарушение на разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като дружеството е част от т.нар. „Забранителен списък“.

Действително, в Приложение No.1, раздел “IX”, т. 19 от ЗПСПК фигурира като част от „забранителния списък“ , "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" - ЕООД, София като част от активите, чиито принципал е Министрество на икономиката.

По информацията, с която разполагаме, сделката е финализирана в края на мандата на кабинета „Борисов-2“, когато министър на икономиката беше Б. Лукарски.

Във вр. с гореизложеното,

Уважаеми господин Министър, моля да ни предоставите следната обществена информация, на електронна поща [email protected] или писмено на горецитирания адрес:

1. Налице ли е през цитирания период разпоредителна сделка /сделки/ с активи на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" – ЕООД и на какво правно основание е извършена тя, след като дружеството е в „забранителния списък“ на закона и съгл. чл. 3, ал. 3, т.1 за разпореждане се изисква разрешение на Народното събрание /каквото липсва/?

2. При наличие на разпоредителна сделка, какви активи на дружеството по т.1 са разпоредени /земи, сгради, площ/, на каква цена, при какви условия?

3. Кой е одобрил /в лично качество и като представител на кой орган/ и кой е сключил сделка с активите по т.2 и на какво правно основание?

4. При установяване на разпоредителни сделки в нарушение на ЗПСПК, ще сезирате ли Прокуратурата за проверка за евентуално извършено длъжностно престъпление?

София, 24.02.2017г.

С уважение:

/Тр. Трайков/

/Р. Кънев/

/М. Димитров/

/М Андреев/

/П. Славов /

http://faktor.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.