Последният бюджет на Фандъкова – потпури от неизпълнени обещания

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/posledniyat-byudzhet-na-fandakova-potpuri-ot-neizpalneni-obeshtaniya/115898 SvobodnoSlovo.eu
Последният бюджет на Фандъкова – потпури от неизпълнени обещания

Два месеца преди местните избори управляващите в София от ГЕРБ обявиха най-гръмкия си и рекорден бюджет в историята на града. В инвестиционната част бе публикуван дълъг списък със стотици обекти за строителство и ремонт, за които да се похарчат над 670 млн. лева. Въпреки сравненията, че парите, с които столицата разполага днес- общо над 2,55 млрд лв., са два пъти повече, отколкото през 2010 г., когато Йорданка Фандъкова за пръв път писа бюджет- 1,2 млрд., столичани не изглеждат особено ентусиазирани и щастливи от кметските обещания. Най-голямата зала на общината остана полупразна, когато преди дни в нея се проведе вяло обществено обсъждане на проекта за приходите, разходите и за капиталовата програма, която също е рекордна. В дискусиите участваха повече общински съветници и районни кметове, отколкото граждани. 

Причините за мижавия интерес към презентацията как ГЕРБ са очевидни. През последните години столичани толкова пъти слушаха обещания как скоро ще получат важен инфраструктурен обект, които после не бяха изпълнени, че вече видимо са изгубили желание да играят ролята на слушатели като в баснята за лъжливото овчарче. Затова жителите на София оставиха общинарите сами да се хвалят колко добре управляват града, сами да си ръкопляскат и сами да си задават въпроси.    

Сред най-тъжните неща по време на общественото обсъждане бе да се гледа как заместник-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов се черви, докато чете кога ще започне ремонтът на улица или булевард, които той вече е обещавал и миналата година, и на предишни дискусии. Един от основните козове на управляващите в бюджет 2023 е, че с него ще се реализира истински джакпот за града със завършването на т.нар. трети вътрешен ринг на София. Преди дни кметът Йорданка Фандъкова дори започна презентацията си точно с него, а същият проект почти сигурно ще се използва за агитация и от следващия кандидат на ГЕРБ. Столичани добре знаят, че става дума за довършването на бул. "Тодор Каблешков" в "Манастирски ливади", свързването му с бул. "Черни връх" при мола на "Хладилника" и продължението през бул. "Филип Кутев" до кръстовището на бул. "Симеоновско шосе" и "Г.М.Димитров".

Куриозното е, че с обещание да гради този ринг преди вече близо 20 г. кметските избори в София спечели и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. През 2019 г. наследникът му Фандъкова записа в поредната си предизборна програма, че "Тодор Каблешков" ще бъде изцяло готов и ще стигне до "Хладилника" до 2021 г. На него вече трябваше да има и трамвайно трасе, което да е свързано с релсите по бул. "България" и бул. "Черни връх". В резултат от изграждането на третия ринг, а и на втория (той също не е напълно готов), автомобилният трафик в центъра на София вече трябваше да е намалял с 40%, както обещаваше Фандъкова.  

Всички обаче добре знаят, че през този мандат бул. "Тодор Каблешков" бе удължен с едва около километър- от бул. "България" до ул. "Луи Айер". И че никакво трамвайно трасе не се планира да се строи в близко бъдеще. На практика след новия километър пътното платно по натоварения булевард пак се стеснява до двулентова квартална улица, което води до големи тапи. Очевидно ще е така още дълго време. През юни м.г. общината обяви конкурс за избор на фирма, която да продължи ринга с 1,4 км. до бул. „Черни връх“ срещу 17 млн лв. За обособената позиция кандидатстваха седем консорциума и фирми, но на сайта на общината още няма посочен изпълнител. Въпреки това преди дни инж. Джоргов каза, че се надява работата да започне през септември.

Сходно е положението и с друг стратегически булевард, който Фандъкова обещава от години и който почти сигурно няма да види първа копка, докато тя е кмет. Той се намира в друга част на София и касае трафикът в "Младост" и "Дружба". В бюджет 2023 г. фигурира перо, че Столична община отпуска 1,74 млн. лв. за удължаването на бул. "Копенхаген" от "Цариградско шосе" до бул. "Александър Малинов". За същата дейност пък миналогодишният бюджет отпусна 1,5 млн. лв, като в него пишеше и че "Копенхаген" ще е напълно завършен през 2024 г. 

Тук също е добре известно, че продължението на този булевард още не се строи, макар Фандъкова постоянно да повтаря, че това е първостепенен обект, с чието реализиране ще се облекчи движението по свръхнатоварения бул. "Ал. Малинов" в презастроения "Младост". Както "Сега" писа, през 2022 г. кметството обяви конкурс за строител на "Копенхаген". В този търг също се включиха множество фирми, но отново никоя не е обявена за победител. Преди дни пак Джоргов каза, че тръжната процедура е пред приключване и че реалистичната прогноза за тази година е да се разплати проектирането, да се плати аванс на избрания изпълнител и да бъде разкрита строителна площадка. Съгласно заданието срокът за работата на "Копенхаген" е 440 дни, което ясно казва, че той няма да е готов догодина. Като се знае как Столична община спазва сроковете на строителство, необходимата връзка между "Дружба" и "Младост" може я да няма и през 2025 г.     

Случващото се на друг обект като че ли описва най-добре тактиката на управляващите в София да твърдят, че денонощно мислят за доброто на съгражданите си, а после да се оказва, че градът е заложник на мудните им темпове на работа, а на моменти - и на пълно безхаберие. Неотдавна стана ясно, че Фандъкова обжалва съдебно решение от 2022 г., което я задължава най-късно през август т.г. да спре движението на трамваите по локалното платно на бул. "Скобелев" над тунела при НДК. Аргументът на съда бе, че релсите по булеварда са на по-малко от 2 м. от сградите и че мотрисите вдигат наднормен шум, който застрашава здравето на хората. Съдията цитира лекарска експертиза, според която продължителните наднормени нива на шум намаляват имунната защита на организма и може да доведат до заболявания. Парадоксалното е, че трамваят бе изваден от тунела при НДК и качен на "Скобелев" през 2010 г. заради строителството на метрото и че това трябваше да продължи най-късно до 2013 г. Четири години по-късно живеещи около линията не издържаха и заведоха дело срещу Фандъкова заради продължаващата експлоатация на уж временнотго трасе. Те спечелиха делото, но тя обжалва, за да спечели още време към десетте години, в които не изпълни задълженията си. Преди дни заместникът Джоргов най-спокойно коментира, че ремонтът на тунела под НДК и очакваното спиране на трамваите сигурно няма да се случи през 2023 г., макар че този обект също фигурира сред обещанията в инвестиционната програма. "За тази година залагаме да се плати проектът и евентуално едно авансово плащане, ако успеем да открием строителната площадка", приключи въпроса Джоргов.

Списъкът с улици и булеварди, по които софиянци вече трябваше да се движат, но които все още съществуват само на чертежи, може да бъде продължен с още много примери- отдавна обещаното продължение на бул. "Рожен" към околовръстното шосе, ремонтът на ул. "Опълченска" между бул. "Стамболийски" и "Сливница", пробивът на бул. "Данаил Николаев" към Централна гара, на бул. "Пенчо Славейков" при "Пирогов" и т.н. Солиден пакет неизпълнени ангажименти могат да се открият и в другите раздели на бюджет 2023. Хората в София още чакат кварталните паркинги, които Фандъкова им обеща. Както и реставрацията на второто крило на Централната минерална баня, и то като воден център, а не като нещо друго. Питат и защо през т.г. продължават да се отпускат средства за разплащания по ремонта на ул. "Цар Иван Шишман", която отдавна вече също трябваше да е готова. И се чудят къде се загубиха парите за обновлението на площада около църквата "Света Неделя" в сърцето на града, който от години е опасан с ламарини. Бюджет за този важен проект имаше в предишни години, но в този той изчезна.     

Всички тези изброявания показват, че няма особено голям смисъл в това софиянци да четат инвестиционната програма на общината с молив в ръката и да се надяват, че написаното в нея ще стане факт в обещания срок. Показва и че няма смисъл медиите безкритично да преразказват съдържанието на въпросната програма и да взимат приказките на управляващите за чиста монета. А най-важното е избирателите да помнят какво им е обещавано през годините и какво е свършено, когато следващите кандидати за кмет се впуснат в задаващата се предизборна кампания.

https://www.segabg.com/

1 Коментара

Иван Пеев

преди 8 месеца

Време е да сменим столицата. Стига сме хрантутили град от Еврогеисти. Ще намалее бюджета с 50%, ще се поизчисти градът от лумпени, ще живне някой друг регион. Страната ще си отдъхне. Ще се отдалечим от ЕС и НАТО, ще заживеем по-щастливо. Обявявам Велико Търново за столида на България!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.