Практични частници разпродават държавни имоти в Пазарджик

Сделките минават през приятели на бившия кмет Тодор Попов

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/praktichni-chastnici-razprodavat-darzhavni-imoti-v-pazardzhik-2/130646 SvobodnoSlovo.eu
Практични частници разпродават държавни имоти в Пазарджик

Сделките минават през приятели на бившия кмет Тодор Попов

Запитвали ли сте се дали е възможно държавен имот да осъмне изведнъж като частно владение по давност, след което да бъде препродаден неколкократно? Юристи твърдят, че тази схема е незаконна и се нарича обсебване, а това е престъпление, но в Пазарджик се случило точно това с имотите на консервния комбинат „Марица“ – най-големият някога на Балканския полуостров, доведен до руина в годините на прехода.

 

Да уточним, че въпросната трансформация на имотите на предприятието се случва през дългите мандати на кмета феодал Тодор Попов. Той царува без прекъсване от 2007 до 2023 г., а далаверата, за която става дума, само на пръв поглед изглежда много сложна, но всъщност е проста като замисъл и изпълнение. Един човек „придобива“ имоти, които по закон са държавна собственост. След това ги продава през кръг от фирми. Няма съмнение, че всеки по веригата добре се е облажил, а накрая чужд инвеститор е платил и уж е придобил имотите.

 

В крайна сметка в държавата не влиза нито лев, но пък парите отиват в бездънните джобове на близки до властта, понеже такива схеми не могат да се реализират без участието и покровителството на влиятелни управници!

 

Държавната фирма, от която тарикати продават късове земя, е някогашната гордост на Пазарджик – консервният комбинат „Марица”, който е открит през 1976 г., лично от Тодор Живков. В комбината, оборудван с италиански машини, работят над 3000 души.

 

Плодовете и зеленчуците. от най-плодородната част на Тракия се превръщат в консерви с най-високо качество и се продават както в московските гастрономи, така и в супермаркетите из

Западна Европа. Комбинатът е вдигнат на огромна площ до ж. п. гарата в Пазарджик и разполага с всякакви логистични удобства. И така до началото на 90-те години, когато се губят пазарите и работническо-мениджърско дружество придобива част от комбината. Някогашната гордост на Пазарджик на бърза ръка се превръща в руина и започва времето на голямото разграбване.

 

През дългите мандати на несменяемия кмет Тодор Попов, зад когото стои мнозинство в Общинския съвет, се развихря огромна разпродажби на общински терени и сгради. Градът остава без собствени терени, с които да привлече инвеститори.

 

Бившият кмет на Пазарджик Тодор Попов

Затова пък, да ги наречем, практични хора, навързани помежду си и много близки до властта, започват по мистериозен начин да се сдобиват с нотариални актове за част от имотите на ликвидирания консервен комбинат „Марица”. На свой ред те ги пласират на чужди инвеститори за впечатляващи суми.

 

Така през 2018 г. краен купувач на част от имотите, собственост на някогашната „Марица”, се оказва фирма „Ариете Логистикс” ЕООД. Компанията става собственик на 82 000 квадрата земя, върху които вдига своята производствено-логистична база. До февруари 2019 г. вече са готови над 5000 км. складове, в които работят над 200 души. Лентата на този обект тогава е прерязана от кмета на Пазарджик Тодор Попов в компанията на бившите министри Владислав Горанов и Емил Караниколов. Кметът Попов подчертава, че е „изключително горд, защото голям бизнес ще се развива в Пазарджик през следващите години се нарояват и нови обекти, в които според запознати са ангажирани над 1000 души. Факт е, че „Ариете Логистик" ЕООД е инвестирала милиони левове - както за купуване на земята, така и за да построи своите сгради и съоръжения и дава хляб на много хора.

 

Възможно ли е обаче инвеститорът да е бил подведен и чрез различни схеми да му е продадено нещо, което по закон е все още държавно, питат се юристи. Техният отговор е категоричен: напълно е възможно.

 

Дафинка Семерджиева

Историята се заплита през 2013 г., когато са регистрирани няколко навързани фирми. Например „Вайз инвест“ е регистрирана тогава с впечатляващия капитал от 100 лева, а зад нея стоят трима съдружници. Управителка е първо Дафинка Семерджиева, а след това Иван Палашев. През 2009-2011 г. Дафинка Семерджиева е зам.-областен управител в Пазарджик. Тя е и общински координатор на ГЕРБ в Пещера. Иначе е адвокат, с множество контакти и клиенти, като обслужва и общини, ръководени от гербаджийски кметове. Съвсем доскоро тя е в директорския борд на „ВиК Холдинг". Според запознати брат на Дафинка Семерджиева е женен за дъщерята на червения депутат Георги Петърнейчев.

 

Съпругът на госпожата – Костадин Семерджиев, пък е делегат още на най-първите конгреси на ГЕРБ. Той има една фирма - „Инко 73", която е прехвърлена на някакъв несретник и цъфва като данъчен длъжник през 2015 г. с 16 000 лева.

 

Съдружникът на Семерджиева във „Вайз инвест” Иван Палашев, е кум на кмета Тодор Попов. Третият във фирмата – Васил Савов, също е от важните клечки в ГЕРБ – по времето, когато се придобиват имотите, е общински съветник в Белово, бил е председател на тамошния общинския съвет, а сега е зам.-кмет на градчето.

 

В сделките с терените важна роля има и някой си Янислав Марков, който е член на директорския борд на „Марица Екофроуз”, компанията наследник на приватизирания комбинат. Шефове в тази фирма са още Георги Калибацев и Георги Тошев.

 

През 2013 г. Георги Тошев и кметският кум Иван Палашев регистрират фирма „Ей Джи Инвест 2013”. Вписана е от адвокатката Дафинка Семерджиева. След време компанията остава само за Иван Палашев. „Ей Джи Инвест 2013” също участва във веригата от продажби на терени от комбинат „Марица”.

 

А ето и стъпките, с които имотите отиват в ръцете на практичните фирмаджии.

През юни 2013 г. Янислав Марков придобива 3157 квадрата от комбината по давност с констативен нотариален акт. Няколко месеца по-късно той ги продава на „Вайз инвест”.

През юни 2018 г. тази фирма, която, да припомним, е собственост на Дафинка Семерджиева, Иван Палашев и Васил Савов, прехвърля имота към „Ленд“. Това дружество се владее от Румен Димитров, който е дългогодишен общински съветник от листата на кмета Тодор Попов и според запознати активно изкупува имоти в Пазарджик и региона. Накрая, през август 2018-а, теренът от комбинат „Марица” е продаден на инвеститора „Ариете Логистик". През същия месец, на 7 август 2018 г., Дафинка Семерджиева, Иван Палашев и Васил Савов се отървават от „Вайз инвест, като я прехвърлят на Янислав Марков. Според отчетите на фирмата в НАП тя има задължения от 100-ина хил. лева и реално е спряла работа.

 

По описаната схема се развиват и сделките с друг имот, отново част от комбината „Марица” с площ от 38 042 квадрата. През май 2013 г. теренът първо е придобит от Янислав Марков, по давност с констативен нотариален акт. След това през септември е прехвърлен към „Вайз инвест”. През юни 2018 г. теренът, пак по познатата верига, първо минава през фирма „Ленд”", а оттам – през август същата година, е продаден на инвеститора „Ариете Логистик”.

 

Понеже и двата имота са придобити по давност от Янислав Марков, се допитахме до юристи. Те обясняват, че първото условие в такъв случай е нотариусът да се увери, че имотът никога не е бил държавна или общинска собственост. А това се потвърждава с подпис на областния управител или кмета на общината. През онези години областни началници на Пазарджик са Дончо Баксанов и Ваня Минкова, и двамата колеги на Дафинка Семерджиева. Кмет на Пазарджик през цялото това време е Тодор Попов. Да предположим, че наистина е било издадено въпросното удостоверение. Не е изключено някой чиновник да е стъкмил документа. Но дори и да има подобна бележка, тя е недействителна, защото имотите, включени в баланса на държавната фирма „Марица“, са държавни. Както допълват юристи, те не могат да се придобиват след какъвто и да е срок на добросъвестно владеене от частни лица. За подобни имоти не тече – да използваме езика на правото – „придобивна давност“.

 

Както и да е бил наричан консервният комбинат „Марица“ през годините, въпреки всичките си юридически трансформации, дори и след заличаването на компания, имотите на дружеството имат статут на държавна собственост и не могат да се придобиват по давност. По отношение на тях не текат давностни срокове до 2022-ра година, съгласно Закона за собствеността, обясняват юристи тънкостите на тази афери. Придобиването на държавна собственост в нарушение на закона се нарича обсебване, уточняват още те.

 

Точно по същата схема се развиват сделките и с още три имота – от 15 714, от 5 430 и от 3 242 кв.м., заедно със застроените върху тях постройки, които са част от ликвидирания консервен комбинат. И те отново преминават по давност от държавния гигант в ръцете на Янислав Марков. След това са препродадени няколко пъти. Отново сделките неизменно минават през фирма, свързана с Иван Палашев, кметският кум и бившата зам.-областна управителка на Пазарджик от ГЕРБ – Дафинка Семерджиева. По пътя към крайния купувач вече се появяват и други фирми като „Янев-55“ на общинаря от ГЕРБ в Пазарджик Евтим Янев. Той пък е близък с Васил Савов, гербаджията и зам.-кмет на Белово.

 

Като още един щрих на това преплитане на частни и обществени интереси е и фактът, че Дафинка Семерджиева, освен съдружник на Савов във фирма „Вайз Инвест“, през мандата 2015-2019 г. има договор за правно обслужване на Общинския съвет в Белово. А негов председател тогава е същият този Васил Савов.

 

От друга страна юристи уточняват, че всички покупко-продажби на държавни имоти, сключени между частни лица, може да се окажат нищожни. Иначе казано – те не пораждат правни последици. Само да не се окаже изпързалян и чуждестранният инвеститор в Пазарджик, който е купил от частни фирми терени, които обаче са държавни. Предстои да видим. Търговският и Имотният регистър дават широка информация за сделките, от които би могла да се заинтересува прокуратурата.

 

А що се отнася до бившия кмет на Пазарджик Тодор Попов, по чието време е поскан имотът на консервния гигант „Марица“, запознати казват, че съвсем скоро той и семейството му могат да се окажат клиенти на държавното обвинение. Срещу съпругата му Силвия имало вече сигнали, подадени в ДАНС и Икономическа полиция, заради участието й във фирми, за които има подозрения, че са изпрали огромни суми.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

7 Коментара

Генчо Гунчев

преди 4 седмици

Никой, никога, няма да бъде осъден!

Коментирай

Неграмотен

преди 4 седмици

Не може партийни членове от управлението да бъдат съдени.Съдийте са заети с други дела

Коментирай

Неграмотен

преди 4 седмици

Не може партийни членове от управлението да бъдат съдени.Съдийте са заети с други дела

Коментирай

Настапир,Криптомир,Педерасомир Педофил АНАЛниев - син на нора аналниева комунистката.

преди 4 седмици

Курвелия(корнелия)импексова(нинова)да яде на тошко уя.

Коментирай

Крум

преди 4 седмици

Закон за лустрацията

Коментирай

Тако

преди 4 седмици

Тошко Попов,е един еничер и продажно Ко..п.е..ле

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.