Правим ядрено гробище на 90 км от София

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pravim-yadreno-grobishte-na-90-km-ot-sofiya/131939 SvobodnoSlovo.eu
Правим ядрено гробище на 90 км от София

Експерти от Министерството на енергетиката трескаво издирват площадка, на която да направят ядрено гробище за отработеното гориво на Westinghouse, което ще захранва блок V на АЕЦ „Козлодуй”, стана ясно от вътрешен човек във властта.

Засега идеята е ядреното хранилище да се направи на 90 км от София и само на 10-ина от Панагюрище – в района на „Асерел Медет”, категоричен е информаторът ни.

Според непотвърдени официално данни и в момента 400 касети с отработено ядрено гориво стоят на площадката в изчакване на място за заравянето им.

В АЕЦ „Козлодуй” за гориво се използва слабообогатен уран (3.6-4.4% U 235 и приблизително 96% U 238) във вид на уранов двуокис. Това гориво се изработва във формата на таблетки, разположени в херметично затворени „тръбички“ от циркониева сплав, така че урановото гориво и продуктите на делене не са в пряк допир с топлоносител.

До момента, според договорката, използваното ядрено гориво заминаваше за съхранение в Русия, откъдето го и купувахме на 2 пъти по-ниска цена. Същото гориво е и три пъти по-ефективно от US продукта на Westinghouse.

Както споменахме, досега отработеното ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй” се връщаше в Русия и България нямаше ангажимент за неговото дългосрочно съхранение. Но предстои замяна на руското с ядрено гориво на американската компания „Уестингхаус” и на френската „Фраматом”, което поставя въпроса какво да бъде правено с отработеното ядрено гориво.

На сделката д Русия беше сложен край, сега единият реактор на АЕЦ „Козлодуй” буквално до дни ще заработи с американско ядрено гориво, което след отработване няма къде да се съхранява, освен в България.

Според източника една от площадките, където ще се изсипва употребеното ядрено гориво, е именно в района на Панагюрище и по-конкретно Минно-обогатителния комбинат „Асарел-Медет”.

Вече е ясно, че АЕЦ „Козлодуй“ е подала заявка за първата доставка на гориво на Westinghouse, което ще бъде използвано за V блок на централата, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) в годишната си пресконференция. Очакванията са, че първото зареждане ще се случи в средата на май. Към края на април реакторът ще излезе в планов ремонт.

Горивото на Westinghouse все още няма одобрение от АЯР – експертите очакват още допълнителна информация, за да бъдат определени условията за ползването му в реактора съвместно с руското гориво на ТВЕЛ. Към момента няма идентифициран проблем, които да компрометира сроковете, отбеляза председателят на агенцията Цанко Бачийски.

Той отказа да се ангажира с конкретни срокове за издаването на лиценза. „Нека не говорим за срокове, няма да застрашим работата на V блок“, категоричен беше той и допълни, че сроковете за оценката са били „напрегнати“. Основното му опасение за политически натиск за одобрение не се е състояло и процесът е преминал гладко, допълни ръководителят на регулатора.

През тази пролет 1/4 от горивото на V-ти блок в ядрената ни централа ще бъде заменено с това на Westinghouse, или общо 42 горивни касетки. Те ще бъдат докарани от Швеция и съхранени в специален склад, докато стане време да бъдат използвани. В началото на годината АЯР вече даде одобрение за съхранение на ядреното гориво у нас на територията на АЕЦ „Козлодуй“.

България има капацитет за съхранение на отработеното ядрено гориво в хранилище от мокър тип до 2030 година, стана ясно още по време на пресконференцията. В момента у нас в сухо хранилище се съхраняват ядрените отпадъци от малките блокове, които бяха изведени от експлоатация и може да се разшири, така че да бъдат добавени и от „хилядниците“.

“Радиоактивните отпадъци (РАО) изискват специално съхранение, тъй като част от тях са силно радиоактивни и остават такива в продължение на стотици, дори хиляди години”, пише в анализа. Всички решения за съхранение на високоактивни отпадъци, прилагани досега по света и в България, са с временен характер. Според типа отпадъци тези временни решения биват басейни, хранилища за сухо съхранение или контейнерни системи за сухо съхранение.

Авторите на анализа посочват, че е добре да бъде намерено дългосрочно решение на проблема с ядрените отпадъци. “Изборът на локация за геоложко хранилище е сложен въпрос с геологически и социално-икономически аспекти.

Първо, необходимо е скалната маса да има ниска водопропускливост. Това предотвратява проникването на радиоактивни вещества в подземните води в случай на повреда на контейнерите, а също и предпазва от навлизането на вода в хранилището. Скали с такова свойство са например т. нар. монтморилонити. Второ, необходимо е хранилището да се намира в област с ниска сеизмична активност, тъй като по-сериозни земетресения могат да го повредят”, четем в анализ по темата на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

Дали на всички тези изисквания отговаря районът на Панагюрище, предстои да научим.

Източник: narod.bg

 

10 Коментара

ввввиви

преди 1 месец

От представения материал е видно, че всъщност нищо не е готово, нищо не е уточнено, няма изискващото се одобрение както за площадка, така и за новото ядрено гориво, но в средата на май, което е твърде скоро, един реактор ще бъде зареден с американско ядрено гориво. Цари пълна безотговрност, политиците се карат и разправят за постове и на никой не му пука какви проблеми ни очакват!

Коментирай

Иван

преди 1 месец

Да сме със Запада искаха българите, това и получиха. Но по-добро място за ядрено гробище са Банкя, Драгалевци, Американския колеж...

Коментирай

Иван Пеев

преди 1 месец

Там му е мястото, възможно най-близо до София. Нали жълтопаветниците искаха това? Сега да се греят на ядрени отпадъци!

Коментирай

Олеся Zelle

преди 1 месец

Сега,ако сме правова държава т.н. касети с отработено ядрено гориво от първата партида да се съхраняват в Посолството ,на Козяк. Щом са толкоз безопасни и безвредни нека Галя,мистър КенеФ,барабар с нашите ППДебейци да си ги гледкат и подритват. Тъкмо генерал Гном ще порасне с 15 см,а на Христо Бойкиев носа ще му се смали

Коментирай

Олеся Zelle

преди 1 месец

Сега,ако сме правова държава т.н. касети с отработено ядрено гориво от първата партида да се съхраняват в Посолството ,на Козяк. Щом са толкоз безопасни и безвредни нека Галя,мистър КенеФ,балабар с нашите ППДебейци да си ги гледкат и подритват. Тъкмо генерал Гном ще порасне с 15 см,а на Христо Бойкиев носа ще му се смали

Коментирай

Ха-ха-ха

преди 1 месец

Точно така, след това не си правете кривите сметки да дупчите Добруджа и западна България за шистов газ, а софиянци да богатеят срещу отровените земи и води в тези райони. Ще дупчите около Драгалевци, Банкя, а защо не точно на жълтите павета.

Коментирай

Бля, бля

преди 1 месец

Ха ха ха, въпреки че съм кореняк софиянец напълно споделям мнението ви къде да се събира отработено ядрено гориво . Ще бъда радостен да го копнат в тунелите под мястото на бившия мавзолей. За 35 години алчните властолюбиви селяни превърнаха София в отвратително място за живеене.

Коментирай

Боби

преди 1 месец

"В момента 400 касети с отработено ядрено гориво стоят на площадката в изчакване на място за заравянето им." - - - - - Никакво заравяне! Закарайте ги в Народното Събрание и Министерският Съвет!

Коментирай

Евг70

преди 1 месец

На бойкикев най-много да му окапе носът, но не от радиация, а от постоянното бъркане!

Коментирай

Бай Иван

преди 1 месец

Бля, Бля ми взе думите! Наистина най-доброто място за съхраняване на ядренните отпадъци от горивото на Уестинхаус са тунелите под жълтите павета и в Банкя в непосредствена близост до къщата на вожда, защото благодарение на новоеничарите от Народното събрание, софийските малоумни жълтопаветници-любители на банани и банкянския вожд се прекрати използването на евтино и високоефективно руско ядренно гориво, което след употребата руснаците си го прибираха обратно! Забравих да спомена и родното място на другия велик енергетик получил образование на хасковския пазар-Делян Добрев!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.