Правната комисия отхвърли референдума на “Възраждане” за еврото

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pravnata-komisiya-othvarli-referenduma-na-vazrazhdane-za-evroto/112771 SvobodnoSlovo.eu
Правната комисия отхвърли референдума на “Възраждане” за еврото

Депутатите от правната комисия в Народното събрание отхвърлиха искането на “Възраждане” за свикването на референдум за запазване на българския лев и отлагане на членството на България в Еврозоната. Решението бе взето след 3-часови дебати със 7 гласа “за”, 8 гласа “против” и 7 гласа “въздържал се”.

“Възраждане” искат да попитат българите дали са съгласни българският лев за остане единствената официална валута у нас до 2043 г. Дебатът по въпроса мина на фона на обиди, основно между представителите на партията на Костадин Костадинов и ПП-ДБ.

Преди това в комисията представиха мненията си конституционалисти, а гуверньорът на БНБ Димитър Радев предупреди, че самото провеждане на референдум може да пропука консенсуса за Еврозоната и сериозно да увреди международния имидж на страната ни. 

В подкрепа на референдума се обяви Гроздан Караджов от “Има такъв народ”.

Припомняме, че днес стана ясно, че партията на Слави Трифонов ще внесе предложение за промяна на закона така, че да се улесни процедурата по провеждане на национални допитвания. От обаче ИТН отхвърлиха съмнението, че внасят промените, за да улеснят провеждането на референдума за запазване на българския лев, иницииран от "Възраждане".

Смиляна Митова от БСП също декларира, че ще подкрепи референдума.

С изявление във Facebook Костадин Костадинов обяви пред симпатизантите си, че

"Нямаха аргументи, с които да кажат, че референдумът ни не трябва да се случва. Имаше елемнтарни заяждания от страна на "Доносническа България". Така наречените "остриета" на ДБ Антоанета Цонева и лицето Божанков говореха за това какво съм говорел в YouTube клипове", заяви Костадинов, според когото почти не е имало юридически спор.

По думите му липсват мотиви за решението на правната комисия. Костадинов определи решението като "държавен преврат".

Костадинов заяви, че "Възраждане" ще отправят въпросите си към президента Румен Радев. Припомняме обаче, че именно държавният глава заяви, че свикването на референдум за еврото е невъзможно още в хода на едни от консултациите, които се проведоха на "Дондуков 2" след изборите.

"В крайна сметка неговата дума е последна, защото той е човекът, който насрочва референдума. Не е длъжен да изпълнява решение, което противоречи на закона", заяви Костадинов и допълни, че "Възраждане" ще сезират и Конституционния съд.

Ще бъде изпратен и сигнал в прокуратурата.

https://frognews.bg/

5 Коментара

!!!!

преди 9 месеца

Моите доходи са в $, принципно съм за еврото, но да се подценява желанието на 600 000 човека за референдум означава, че този парламент твърдо ни води към фашизъм.

Коментирай

Констанца

преди 9 месеца

Добре дошли във фашистка България! Къде си, народеее??? Спиш, нали? И после ревеш!

Коментирай

bob

преди 9 месеца

До !!! ай сега си голям тарикат,доходите в долари,другите ряпа да ядът...Моите доходи бяха в долари още през 1986,когато ти или не си бил роден или си ходил с 20 стотинки в джоба!Видях прословутото евро още когато влезе в Германия 2002,хорат януари месец се редяха на опашки пред банките и плачеха.Даваме си казваха райхс марката за едни нарисувани бележки!!!Аз, живеейки тогава в Стокхолм, еврото ни най малко ме интересуваше, след година попитах мои приятели германци-как е положението,отговориха-вземахме заплати по 4000-4500 дойче марки на месец/зъболекар и инжинер,а сега по 2000 евро но цената на даден продукт от 2 марки стана 2 евро-Ето това стана!

Коментирай

Иван

преди 9 месеца

Страх тресе про нациската кочина на крокодила Денков. Коалицията Слава на кокаина трябва да бъде свалена и прогонена от БГ ако не искаме ново робство и България да стане кенефа на Европа. Събуди се България .

Коментирай

Иван

преди 9 месеца

Страх тресе про нациската кочина на крокодила Денков. Коалицията Слава на кокаина трябва да бъде свалена и прогонена от БГ ако не искаме ново робство и България да стане кенефа на Европа. Събуди се България .

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.