Празнуваме Рождество Христово

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/praznuvame-rozhdestvo-hristovo/124029 SvobodnoSlovo.eu
Празнуваме Рождество Христово

На 25 декември празнуваме Рождество Христово, един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него се чества рождението на Сина Божий Иисус Христос.

Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на Рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. На поклонение при Спасителя дошли витлеемски пастири, които му донесли и дарове. С появата на Иисус се поставя и началото на нова ера.

Според повечето историци първото празнуване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 г. сл. Хр.

Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене. В дните между 17 и 23 декември представителите на старата вяра в Рим чествали бог Сатурн, а на 25 декември римляните славели слънцето и победата му над тъмнината. С все по-широкото разпространение на християнската религия раждането на слънчевия Бог било свързано със символичното име, дадено на Христос като „слънце на правдата".

У нас народната традиция е свързана с обичая коледуване. Облечените празнично коледари със своите песни наричат за здраве и берекет, и имат силата да прогонват злите духове

На днешния празничен ден имен ден имат всички, които носят имената Христо, Христина, Христофор, Радост, Радостин, Радостина, Радослав, Райко, Радка, Румен, Румяна, Кристина, Кристиан, Кристиана, Йосиф, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир

1 Коментара

Доктор "Ох, боли"

преди 4 месеца

Празнувате Рождество Христово - ама друг път! Май само в БГ празникът се нарича Коледа. Руснаците празнуват наистина Рождество Христово и нямат "коледа". Англоезичните, французите, немците и т.н. също нямат "коледа". Те също празнуват Неговото раждане - Крисмас на англ. Weihnachten на немски, което означава свята нощ; и.т.н. Коледарите са обичай от времето на езичниците. Името коледа идвало от римското календе - дрън-дрън. Идва от "колене" на нещастното прасе, с което нашенеца преяжда до пукване.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.