Проблемът не е в електрическите тротинетки, а в психологията на ползвателите им

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/problemat-ne-e-v-elektricheskite-trotinetki-a-v-psihologiyata-na-polzvatelite-im/121425 SvobodnoSlovo.eu
Проблемът не е в електрическите тротинетки, а в психологията на ползвателите им

Проблемът не е в електрическите тротинетки, а в психологията на ползвателите им.

И не само числата са обезпокоителни тук, но и тенденцията. Почти двукратно увеличение на ПТП спрямо миналата година. И е възможно през следващата година броят на пътните инциденти да се увеличи още толкова - ако държавата най-накрая не започне да решава проблема.

Да, някои хора смятат, че електрическите скутери (тротинетки) не са проблем, а възможност. Сутрин столицата и големите градове са в задръствания, а в редица райони транспортната инфраструктура е проектирана по такъв начин, че офиса е на 5–6 километра по права линия, но поради липсата на връзки , трябва да изминете 15 километра с кола. И в тази ситуация електрическият скутер се превръща в изход за много жители на града. Без задръствания, без метро, без велосипеди (които използвате, за да стигнете потни и уморени до работа) - просто се качвате на скутера и той ще ви отведе. За куриерите, които трябва бързо да доставят поръчки, скутерите се превърнаха в истинско спасение, което им позволява бързо да достигат до клиенти със скорост от 15–25 километра по тротоара.

В действителност обаче електрическият скутер не осигурява безопасност, скорост и комфорт, а само илюзията за това.

Основното предимство на електрическия скутер в сравнение с „крачния” му събрат наистина е скоростта. Съвременните електрически скутери могат да достигнат средна скорост до 50-55 километра в час. Най-популярните и достъпни са с 25–28, което по принцип съответства на ограничението на скоростта, установено в страната за такива устройства (до 25 км/ч).

Но първо, никой не може да следи ефективно скоростта - няма КАТ за скутери, а камерите не могат да глобяват нарушителите поради липсата на регистрационни номера на електрическите скутери. Второ, скорост от 25 километра в час на тротоара (където обикновено се движат скутерите) е просто неприемлива. Особено ако са двама души на скутера, а скутеристът кара със слушалки и не чува нищо и тротоарът е оживен.

Колко пъти всеки от вас е виждал как поредният градски идиот гордо пресича през потоци от хора? Оттук и вече стотици регистрирани сблъсъци, когато скутер се забива в пешеходец, направил крачка встрани. А той кара със скорост.

Да, чисто теоретично, водача на скутер може да използва пътя. И на практика би трябвало. Въпреки това, при наличието на слушалки и липсата на познаване на правилата за движение (да не говорим за липсата на инстинкт за самосъхранение), всеки такъв скутер, който се движи по натоварена магистрала, рискува да се превърне в атентатор самоубиец и причина за ПТП с шофиращи в крайната дясна лента и шофьора да получи сериозна присъда.

За да се разреши наистина проблема, трябва да разберете две неща за себе си.

Първо, електрическият скутер е неизкореним продукт на градската култура. Вече не може да бъде изоставен, нито пък напълно забранен.

Второ, всички проблеми с електрическите скутери са свързани не толкова с механиката, а с мозъците на потребителите им и по същество мозъците на пешеходците. Най-просто казано, водачите на електрически скутери действат в абсолютно пешеходна, или в краен случай велосипедна логика - оттук шофиране по тротоара, неспазване на правилата за движение и неотчитане на такива сложни аспекти като кинетична енергия при удар, или спирачно разстояние (да не говорим за такова понятие като мокър път). Следователно проблемът трябва да бъде решен много просто: - трансформирайте скутеристите в шофьори и трансформирайте електрическите скутери в пълноценно превозно средство - МПС.

Тоест най-просто казано трябва да се забрани движението по тротоара. Абсолютно. По него вървят хора със скорост 4-5 километра в час, по него се движат възрастни хора и деца. И те не са длъжни да вървят точно направо от страх, че електрически скутер ще се блъсне в тях отзад, като просто не е имал време да реагира на тяхното внезапно отклоняване встрани.

Самите електрически скутери трябва да бъдат пренасочени, където има обособена велосипедна алея (със задължението да не се кара по нея със скорост, по-висока от да речем 15 километра в час - за да не се налага да изпреварвате велосипеди, или такива, по които трафикът обикновено не е много бърз. Тоест, конкретно казано, скутерите не трябва да се движат нито по околовръстен път, нито по булевард. Особено в лента, предназначена за градски транспорт. Автобусите се движат сравнително бавно в трафика (средната градска скорост на които е 15-20 км/ч), но има риск от инциденти с таксита, които се движат много по-бързо.

Освен това всеки електрически скутер със скорост над средната скорост на велосипеда (т.е. приблизително 20 км/ч) трябва да бъде оборудван с регистрационни табели. Такъв, който ще се чете от камери. Всеки водач на електрически скутер трябва съответно да получи документ - тоест да премине пълен изпит в КАТ, както и да получава електронни глоби за нарушения, извършени на скутера му.

Карането на двама души на един скутер трябва да бъде забранено, поне ако другият е дете. То застава пред шофьора и съответно поема удара - което се случи, когато баща, каращ скутер с дете, който няма време да се отбие, се забива в стълб . Шофирането със слушалки в ушите също трябва да бъде забранено. Пешеходците са свикнали да гледат само напред, а шофьорите са длъжни да въртят главите си на 180 градуса и дори да се ослушат дали двигателят на колата, която иска да изпреварва, бучи отляво/дясно. И водачът на скутера трябва да чува клаксоните на колите.

Само по този начин може поне отчасти да се реши проблемът с електрическите тротинетки. И да се предотврати ново двукратно увеличение на инцидентите с тях през 2024 г.

На снимката - Емили Тротинетката фучи по магистралата с над 100 км/час, а мисирките се кефят за сензацията...

Светослав Атаджанов

5 Коментара

Иван Пеев

преди 1 седмица

Да погледнем от друг ъгъл - тротинетката означава: - първо излишно обагатяване на някакви човечете, - второ обездвижване, затлъстяване, затъпяване на населението. А както казват руснаците - Два дебила, ето сила. Нали?

Коментирай

жоро

преди 1 седмица

Както да плащат данъци.винетки.гражданска отговорност. Същото да важи и за велосипедите защото те също са участници в трафика.

Коментирай

хамалин

преди 1 седмица

винетки и гражданска отгорност и за пешАходците по плочниците (на бг език е трооотоари) (казах и не търпя да ми се протеворечи (може да ми се оооооопонира,красива бг дама)

Коментирай

хамалин

преди 1 седмица

винетки и гражданска отгорност и за пешАходците по плочниците (на бг език е трооотоари) (казах и не търпя да ми се протеворечи (може да ми се оооооопонира,красива бг дама)

Коментирай

онуфри

преди 1 седмица

Тротинетките са моторни превозни средства (МПС), защото имат мотор. Трябва водачите им да плащат винетки и да се изисква шофьорска книжка. Другото е анархия! По времето преди 1989 и велосипедите и каруците имаха регистрационни номера. А тези гамени сега си карат електрически тротинетки като в лунапарк.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.