Проф. Николай Радулов: Парите от дерогацията отиват до близки на премиера политически лица

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-nikolay-radulov-parite-ot-derogaciyata-otivat-do-blizki-na-premiera-politicheski-lica/120985 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Николай Радулов: Парите от дерогацията отиват до близки на премиера политически лица

Желанието за удължаване на дерогацията е свързано с това, че управляващите в момента не са много сигурни в политическото си бъдеще и очаквайки да се изправят пред нови избори, се стремят да се подготвят финансово", посочва експертът по национална сиг

Професор Николай Радулов, известен експерт по национална сигурност, даде своето мнение по въпроса за националната сигурност и отмяната на дерогацията на руския петрол в интервюто си за "12+3". Той сподели своите гледни точки и предположения относно важни въпроси преди предстоящите дебати и вот на недоверие спрямо кабинета "Денков".

В интервюто проф. Радулов изрази мнението си за евентуалната отмяна на дерогацията на руския петрол и свързаните с нея последствия за националната сигурност. Според него, ако премиерът Денков бъде последователен с политиката си към Русия, дерогацията би следвало "да се случи веднага". Той изрази съгласие с Делян Добрев по този въпрос и посочи, че продължаването на дерогацията може да създаде възможности за корупция чрез посредници. Според него тези пари вероятно достигат до близки политически фигури.

"От тази гледна точка съм на страната на Делян Добрев. Друг въпрос е, че лично за мен продължаването на тази дерогация и това, което се е случвало до момента, е хранилище на корупция. Чрез производството и продажбата на деривати от петрола в "Лукойл", се създават много възможности за работа чрез посредници. Очевидно е, че тези пари отиват някъде. Според мен те отиват до близки на премиера лица, не близки негови приятели, а близки политически".

Проф. Радулов изрази предположението си, че желанието за удължаване на дерогацията може да бъде свързано с финансовата подготовка на управляващите предвид предстоящите избори и несигурността в политическото им бъдеще.

"Моето предположение е, че желанието за удължаване на дерогацията е свързано с това, че управляващите в момента не са много сигурни в политическото си бъдеще и очаквайки да се изправят пред нови избори, се стремят да се подготвят финансово", посочва той.

Относно въпроса за националната сигурност, професор Радулов посочи, че дерогацията е важен инструмент и сравни я с "Балкански поток", като сподели, че има политически рискове, свързани с продължаването ѝ. Той подчерта, че трябва да бъдем последователни в отношението към руския петрол и не би следвало да гоним руски шпиони, преди да ги изобличим и определим съучастиците.

"Дерогацията е точно толкова полезна за националната сигурност, колкото и "Балкански поток", с който развързахме ръцете на Путин за войната в Украйна. Има политически рискове, но те са свързани с продължаване на дерогацията", твърди още проф. Радулов в интервюто.

Също така професор Радулов коментира и въпроса за ДАНС и искане за смяната на шефа на ДАНС, което бе предложено от премиера Денков. Той заяви, че министър-председателят не разбира достатъчно от сигурност и трябва да има еднакво отношение към службите във всички случаи.

"Министър-председателят не разбира нищо от сигурност, той е специалист в други области, очевидно някой му подсказва. Но трябва да имаш едно и също отношение във всички случаи – или вярваш на службите, или не им вярваш. Не може висшите служители във властта да смятат, че законите не се отнасят до тях“, посочва той.

В предаването проф. Радулов сподели и своите очаквания към утрешните дебати по втория вот на недоверие.

"Всички мотиви за вота касаят съществуващи проблеми. Очевидно е, че в част от проблемите, свързани с отбраната, става дума за корупция. Има и открити елементи на корупция. Става въпрос за това, че г-н Тагарев се опитва да даде поръчка за 11 млн. на фирми, свързани със свои близки", твърди още проф. Радулов.

epicenter.bg

1 Коментара

Борис

преди 5 месеца

Дрън,дрън,дрън-поредната празна тенекия се раздрънча!По каква "сигурност"си професор,бе боклук нещастен?Калпав ОР по ДС в 01-во РУ-МВР-София,хамелеон,пребоядисал се веднага при промяна на вятъра,изгонен от ТСБ за продажба на важна банкова информация на конкуренти,секретар на МВР,издухан от там за колаборация с мутри и сега-"професор"!М/у впрочем,НБУ събират все такива отрепки-дайнов,келбечева и др.подобни,като синчето на партийния на БКП висш функционер Симеон Игнатов! А,и искам да питам-къде изчезна другата празна тенекия,лъже "полковникът"с педераското шалче?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.