Проф. Овчаров: На Перперикон се открива най-голямата досега археологическа кампания

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-ovcharov-na-perperikon-se-otkriva-nay-golyamata-dosega-arheologicheska-kampaniya/137888 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Овчаров: На Перперикон се открива най-голямата досега археологическа кампания

Най-голямата провеждана досега археологическа кампания на Перперикон ще бъде открита утре, съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на обекта вече близо 25 години, предаде БТА.

Той разкри само, че кампанията ще бъде под надслов „Ще излязат ли римски статуи и в Свещения скален град на траките?“. 

През май проф. Овчаров оповести новината как след две години липса на държавно финансиране за разкопки на обекта, през настоящата година Перперикон е един от пет приоритетни обекта в страната, за които са отпуснати пари за разкопки. По думите му това са обекти, които през 2021 г. са показали потенциал. Само за скалния град на траките оповестената от Овчаров сума бе в размер на 500 хил.лв.

През настоящия туристически сезон посетителите на Перперикон ще могат да видят и новия облик на обекта в края на реализацията на два европейски проекта, благодарение на които двуезични информационни табели разказват за всяко разкрито кътче, а придвижването на посетителите става и по изградени рампи, които осигуряват по-качественото и пълноценно разглеждане на туристическия обект

Епицентър 

5 Коментара

Иванчо

3 days before

Мръсен ГЕРБЕРАСТ.

Коментирай

Иванчо

3 days before

Мръсен ГЕРБЕРАСТ.

Коментирай

Помнещ

3 days before

Дали са предполагали перпериконци, че след хилядолетия ще прехранват обилно един исторически хитрец....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.