Проф. Велислав Минеков: Народният театър е на минус (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-velislav-minekov-narodniyat-teatar-e-na-minus-video/128363 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Велислав Минеков: Народният театър е на минус (ВИДЕО)

Заплатите в Народния театър са три-четири пъти по-големи от всички останали театри. Финансовото състояние на театъра е тайна. Вследствие на пандемията и по време на управлението на Мариус Донкин беше тъжно, тъй като преходният остатък беше 1,72 млн. лева. Това беше по време на пандемията. Имахме затворени врати, след това подписах решението за 50% пълни зали – тоест, през място. Това също беше щета, плюс сертификат за ваксинация. Театрите вървяха към загуба, която приближаваше 33 милиона лв. Тази загуба я пое държавата. И тогава имаше множество благодарствени писма, защото иначе те бяха обречени на фалит. Реално, ако не се бе намесила държавата, на следващата година театрите трябваше да прекъснат работа още на 1 октомври. Когато дойде сегашният директор на театъра, преходният остатък беше малко над 900 000 лв. Сега преходният остатък е 1,35 млн лева – на минус. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ проф. Велислав Минеков, бивш министър на културата .

„Имаше едан петролна фирма, която подпомагаше театъра. Какви средства са влезли, какво се е случило там! Въпроси много, но няма отговор. Една ваша колежка беше попитала за тази петролна на фирма и не получи никакъв отговор. Атмосферата в театъра не е добра. Има разделение на „добри“ и „лоши“ служители, но на база отношение към директора. Някак отношението там се влошава и за да оцелее човек, трябва да бъде много мил и добър с директора. Изобщо аз това нещо не го разбирам. Това нов вид театрална дисциплина ли е...“, сподели още гостът.

„Има някакъв казармен ред на влизане на излизане от Народния театър. Спомняте си вероятно едни изключителни имена в българския театър, които влизаха с табелки „гост“. Говоря за Камен Донев и Руси Чанев. Представяте ли си! Гости! Но вероятно това е нормално днес. Аз се надявам да бъдем чути в Народното събрание и да се започе да се задават въпроси. Ако някой търси моята помощ, ще му помогна с точните въпроси и ще го направя с удоволствие. Последното покачване на заплатити в културния сектор беше по мое време. След това абсолютно нищо повече не се е случило - нито в сценичните изкуства, нито при музеите, нито в археологията и т.н.“, добави проф. Минеков.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

fakti.bg

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.