Прокурор: Има група адвокати, които дебнат като чакали пред болниците

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prokuror-ima-grupa-advokati-koito-debnat-kato-chakali-pred-bolnicite/134552 SvobodnoSlovo.eu
Прокурор: Има група адвокати, които дебнат като чакали пред болниците

Прокуратурата ще сезира Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) за действията на адвокати, които се възползват от трагедията на близки на жертви от катастрофи, чакат ги пред болници, за да си предложат услугите, а след това често и мамят пострадалите.

Това обяви градският прокурор на София Илиана Кирилова по време на кръгла маса „Предложения за законодателни промени при разследване на пътнотранспортни произшествия“, разказва "Лекс".

За схема за измами наскоро разказа „Нова телевизия“, при която адвокат и негов сътрудник убеждавали неграмотни пострадали от катастрофи, че ще им помогнат, а след това прибирали обезщетенията, като им давали дребни суми.

„Често именно такива адвокати причакват близките на жертвите пред болниците и първи ги уведомяват. Има една такава определена група, която като чакали сякаш се радва на това, за да вземе едни пари и затова ще сезираме Висшия адвокатски съвет“, каза Кирилова, цитирана от правния сайт.

По време на форума са били обсъдени и предложенията за промени в Наказателния кодекс (НК), в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, които прокуратурата представи преди месец.

Тогава от градската прокуратура обявиха, че предлагат в случаите на причинена смърт при непредпазливост, обвиняемите да могат да бъдат държани в ареста до 8 месеца, а шофьорските им книжки задължително да се отнемат. Сега максималният срок на продължителност на най-тежките мерки за неотклонение – задържане под стража и домашен арест, при непредпазливи престъпления, е два месеца. Прокуратурата иска този срок да бъде увеличен на 8 месеца, като условието е при непредпазливото престъпление да е причинена смърт и то да е с изключително висока степен на обществена опасност.

От СГП предложиха също при причинена смърт задължително да се отнема и шофьорската книжка. Друго тяхно предложение е да се даде възможност за незабавно изземване на образци за тестване на употребата на алкохол и наркотици от шофьори при последващ съдебен контрол, тъй като в момента водачите имат право да откажат тест

Прокуратурата иска да има възможност и за събиране на трафични данни от мобилните оператори за всички престъпления с причинена смърт, включително и тези, извършени по непредпазливост. Тогава бяха предложени промени и в наредбата за вещите лица, които предвиждат критерии за срочност за изготвяне на експертизи и мерки, които да подпомогнат ефективната работа на вещите лица, на които са възложени експертизи чрез избягване пренатоварването им и увеличаване на експертите.

Служебният правосъден министър Мария Павлова каза, че министерството подготвя промени в наредбата, а освен това МВР работи по проект за законодателни промени срещу пътния травматизъм. На срещата днес участниците споделиха, че очакват до септември всички предложения да са систематизирани и да бъдат предложени за гласуване в парламента.

Зам. главният прокурор Елена Каракашева посочи, че прокуратурата от дълго време е ангажирана с проблема на нарастващите катастрофи с пияни и дрогирани шофьори и има богат експертен опит, който може да помогне за пресичане на вълната от пътнотранспортни произшествия. 

В кръглата се включиха представители на сдружение „Ангели на пътя“, на Асоциация на пострадалите при катастрофи, експерти. Във форума взеха участие Елена Каракашева – зам. главен прокурор, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Николай Георгиев – завеждащ отдел във Върховна прокуратура, Илиана Кирилова – административен ръководител на СГП, зам.-административните ръководители на СГП Десислава Петрова и Христо Кръстев, Чавдар Железчев – зам. административен ръководител на Апелативна прокуратура-София и др.

На събитието присъстваха и народни представители от 49-ото Народно събрание, представители на ръководството на МВР, адвокати.

Предстои обменените мнения и становища да бъдат систематизирани и обобщени с цел да бъдат представени на вниманието на законодателната власт. Представителите на прокуратурата изразиха готовност да участват експертно в бъдещи дискусии и форуми по проблемите на пътния травматизъм.

segabg.com

2 Коментара

Реалист

1 month before

Все по-дебели и по-досадни!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.