Прокурорската колегия обсъжда съдбата на Гешев. Той: Зад всичко това стои партия ГЕРБ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prokurorskata-kolegiya-obsazhda-sadbata-na-geshev-toy-zad-vsichko-tova-stoi-partiya-gerb/111229 SvobodnoSlovo.eu
Прокурорската колегия обсъжда съдбата на Гешев. Той: Зад всичко това стои партия ГЕРБ

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще гледа второто предложение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността ”главен прокурор”, направено от четирима членове на Прокурорската колегия.

Искането е във връзка с изказване на Гешев по време на негов брифинг на 15 май, в който той нарича българските политици в цялост – "боклук"

Според четиримата прокурори обвинител №1 е използвал език, който според тях е в нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

Искането е внесено от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

От името на вносителите искането представи Калина Чапкънова от Прокурорската колегия. Тя прочете текстове от Етичния кодекс на магистратите, според който магистратите трябва да се държат учтиво, любезно и с уважение към гражданите. Чапкънова посочи, че зад депутатите стоят над 3 млн. българи и поведението на главния прокурор е недопустимо и с действията си е накърнил престижа на съдебната власт.   

В началото на дебата Гешев каза, че е наясно с предмета на днешното заседание. След това направи пространно изказване, но "поради извънредността на ситуацията, която е свързана с моралните аспекти, няма да се ограничи само с предмета на дискусията".

Зад целите на производството ясно прозират опити за превземане на съдебната власт. Нямам претенции да говоря от името на цялото общество, а от свое име и от името на хората, които споделят моето становище. 

Зад всичко това стои партия ГЕРБ. Това, което става, е тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни, които не уважават разделението на властите. А те казват и се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки. Хора, които искат да изтърбушат нашата съдебна система. Тези хора не само рушат държавността, но буквално я яхват. Аз съм враг на този, който нарушава законите и конституцията. Това прилича на опит да се обхване всичко - законодателна и изпълнителна власт, скоро ще искат да обхванат и президента. 

Може би и тези хора искат да имат шкафчета. Защо бързате с тези хора, защо не изчакате да видите какво ще стане с борбата с мафията, която провежда прокуратурата. Защо бързате? Правила, за да се махне една личност, а после да се сложи този, който искат, не е право, а прилича на сталинизъм. Окей не ме харесвате, някои политици не ме харесват. Така ли трябва да се прави, за да се защити един бивш министър-председател, може би Борисов.

Съдебната власт е в исторически момент и то е да прочистим Авгиевите обори на съдебната власт, да вкараме ред в хаоса. Независимо къде съм, няма да се откажа нито аз, нито честните български магистрати от тази мисия. И само делата имат значение. Позорът се обединява. Това е, което медиите наричат овладяна държава. Твърденията, че прокуратурата е всемогъща са лъжа. Всички знаем, че правото е свещено. Някои хора разпънаха на кръст и пипат с мазни пръстчета по конституциата. Не знаят какво е доблест. Аз и колегите ми работим и ще продължим да работим с с нашите евроатлантически партньори. Кое не харесвате на прокуратурата - че вече няма свещени крави ли. Целта моята и на колегите ми оттук нататък е истинска съдебна рефора и защита на България от тези, които късат живо месо от нея, завърши Гешев. 

Той е представляван от Радостина Константинова - Томова. Тя отново каза, че искането е надопустимо. Една от причините е, че има питане на Гешев до Конституционния съд. Адвокат Томова попита кое е накарало тези хора, които преди три години са гласували и са заявили, че нямат съмнения в неговия морал, сега да искат освобождаването му. 

В четвъртък пленумът на ВСС допусна събирането на доказателства по първото предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор, внесено от шестима членове на Прокурорската колегия, което е за тежко нарушение на служебните задължения.

Тогава Гешев не присъства, а беше на форум в Бургас. Днес кадровият орган ще обсъди дали да бъдат обединени двете производства.

frognrws.bg

1 Коментара

Зелена брада

преди 10 месеца

Ванка, чЕкай, чЕкй малко! Как тъй ГЕРБ, та те те туриха на поста от прост милиционер. Не е ли ПутинБ нЕма ли"руска" връзка?! Ако нЕма, забрави! САЩ нЕма да ти помогнат....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.