ПРОТЕСТ ПО ВРЕМЕ НА КАМПАНИЯ ЗА МЕСТНИ ИЗБОРИ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/protest-po-vreme-na-kampaniya-za-mestni-izbori/116128 SvobodnoSlovo.eu
ПРОТЕСТ ПО ВРЕМЕ НА КАМПАНИЯ ЗА МЕСТНИ ИЗБОРИ

Враца, 17 ч., площад Христо Ботев. Пълно е с разхождащи се, но никой не е дошъл за протеста. Само трима души и едно българо-тайландско семейство с бебенце. Нас тримата ни снима ни снима младият съпруг и баща. С него, жена му с бадемови очи и кърмачето, брояхме шестима протестиращи. Семейството бе пътувало един час от село Ботево, където са си купили къща, до областния град, за да участва в събитието. Но Враца е окаяна, дълбока пустиня. Не провинция, а яма. 

Все пак "и сам воинът е воин", както гласеше заглавието на един стар, навремето популярен, а днес напълно забравен роман за френската съпротива. На 31 юли 2020 г. в Швейцария моя милост сама протестира срещу терора на Герб и погромаджийската власт на простака Бойко Борисов, пред българското посолство в Берн. Правеха ми компания десетина полицаи, които, след като се увериха, че на плакатите ми не е изписано нищо срещу страната им, с интерес ме заразпитваха за положението в България.

Няма налично описание на снимката.

Няма налично описание на снимката.

Но искам да ви разкажа друго. Познавате ли някой си Йордан Малджански, ст.н.с по животновъдство, чували ли сте нещичко за този персонаж? Явява се от време на време в малките телевизии и говори за унищожението на българското селско стопанство от властниците в течение на три десетилетия. Никога не се е случвало да гледам предаване с негово участие,  но мои приятели твърдят, че говорел прави думи и благодарение на техните препоръки обърнах внимание на името и професията на този субект. Той е от врачанското село Хайредин, живее във Враца и не е изключено да се пада роднина на бащата на оперната певица Цветелина Малджанска. Та този животновъд Йордан, както разбрах преди два дни, се е кандидатирал за кмет на Враца.

Тъй като другите кандидати са: вече изкаралият два мандата гербаджия Калин Каменов, с когото ме свързва "италианска връзка" - бе направил опит да се възползва от мое изследване и познанства в с. Болгаре, в Ломбардия, което е ни повече, ни по-малко интелектуална кражба - и пълното нищожество Ивайло Папов от Възраждане - реших да потърся г-н Малджански и да разговарям с него, надявайки се в негово лице да открия достоен евентуален бъдещ градоначалник на опустошения ни от кметове простаци град. Прочетох, че ученият животновъд бил член на Българската работническо селска 

партия - не знаех, че съществува такава, но сведението ме зарадва. Ето, казах си един кандидат, стъпил здраво на нозе, който наистина ще работи за благосъстоянието на съгражданите ми.

Намерих телефона му и си уговорихме среща за днес - на площад Ботев, от 17.00 , точно на мястото и в часа, в който бе обявено началото на протеста. Вече разказах, че събитието тук се провали с гръм и трясък, но аз се надявах да срещна поне ст.н.с. Малджански, носех и моя книга с посвещение за него. Но животновъдът, чиято физиономия познавам от Гугъл, никакъв не се виждаше. Звънях му няколко пъти - поне 4 - 5 - никакъв не се обаждаше. Не ми оставаше друго, освен с блудкаво настроение на излъгано камилче да се упътя към дома. В България и особено във Враца, джентълменството е рядка стока.

И ето че когато се прибрах, сиреч в 18 ч., видях в телефона си две неприети повиквания от великолепния говедовъд ( спомнете си "Прекрасната свинарка ). Първоначално ми се сториха две, но всъщност бяха пет, като първото бе отправено в 17.49, а петото в 17.54, тоест час след времето на определената среща. Обадих се веднага на г-н Малджански и - о, изненада! - той ми се скара, че не съм била на площада в 18 ч.! 

С пълно пренебрежение към скромната ми личност, заяви, че в 17 ч. си имал работа. На моя въпрос защо не ме осведомил, че е зает и ще закъснее, отвърна, че изобщо не бил длъжен да го прави. 

Повярвайте, българи, няколко десети от секундата останах вкаменена, с отворена уста. Успях само да кажа: "А, добре!" И прекъснах разговора.

Но миг по-късно дар словото ми се върна и отново му позвъних. Той с ожесточение "вдигна слушалката" ( малко нелепо звучи тоя израз в епохата на мобилните телефони ).

- Г-н Малджански - любезно започнах аз - В семейството ми са ме учили, че точността е проява на уважение към човека, с когото имате уговорена среща. Дълги години съм живяла в Швейцария, където 17 ч. означава 17 ч., а не 18 или 19. Така че позволете ...

- Кво ми пука къде си живяла, мен тва изобщо не ме интересува - прекъсна ме великият говедар.

- Вие никога няма да станете кмет - тихо отрязах аз.

Ох, ако знаете какви благословии последваха от негова страна!

Ето я визитната картичка на този кандидат кмет на Враца. Нищо особено на фона на всичко, което става в държавата-обор, нали?

Милена Върбанова

7 Коментара

Констанца

преди 7 месеца

Какво да кажа? НЕ Е ДЪРЖАВА, А ПРАВИЛНО ОТБЕЛЯЗВАТЕ - ОБОР!

Коментирай

;мот

преди 7 месеца

Имаше тасъв шпионски роман, но не френски, а оъветски. "И один в поле войн". Автор Юрий Дольд Михайлик. Средна хубост. Наивност в стила на ретзедетте години.

Коментирай

;мот

преди 7 месеца

Имаше тасъв шпионски роман, но не френски, а оъветски. "И один в поле войн". Автор Юрий Дольд Михайлик. Средна хубост. Наивност в стила на ретдесетте години.

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Милена Върбанова, ти си свястна жена.

Коментирай

Дончо Денев

преди 7 месеца

В центъра на Враца протестират - Три (3) жени, Двама (2) мъже, и Едно (1) бебе! Сигурно и в другите градове на България е било така. Власта потрива доволно ръце и се усмихва. Протестът не е като пиенето на бира или ходенето на почивка. Българинът е беден, болен и оскотял след 34 години ДЕМОНокрация. Българинът търпи, мълчи и загива, защото се е примерил с участва си и не вижда никаква надежда. Милена Върбанова, Бъди Жива, Здрава и Много Силна Духом!

Коментирай

Милена Върбанова

преди 7 месеца

Благодаря на Констанца, Чш и г-н Дончо Денев за добрите отзиви за моя текст! Към ; мот - поправката ви е точна, взех я под внимание, благодаря!

Коментирай

Милена Върбанова

преди 7 месеца

Благодаря на Констанца, Чш и г-н Дончо Денев за добрите отзиви за моя текст! Към ; мот - поправката ви е точна, взех я под внимание, благодаря!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.