„Протестът” в „Пирогов” не е това, което ни пробутват

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/protestat-v-pirogov-ne-e-tova-koeto-ni-probutvat/25942 SvobodnoSlovo.eu
„Протестът” в „Пирогов” не е това, което ни пробутват

Нещо става в „Пирогов”... Този израз се повтаря от години всеки път, когато нещо ново почне да се случва в уникалното болнично заведение. Шефът на Детската клиника по травматология д-р Кацаров подал молба за напускане. С него и още 6 специализанти.

Точно така, специализанти, а не специалисти - това трябва да е ясно. Причината: Кацаров не е съгласен с начина, по който щял да се извърши ремонт на клиниката. Не искам да обидя специализантите, но ми се струва, че тяхната реакция е повече плод на недоосъзната лоялност, отколкото на яснота за какво точно става дума. Пред тв камера един от тях заяви, че след ремонта клиниката нямало да може да работи както трябва. Велика глупост, но все пак човекът е специализант по травматология и ортопедия, а не по ремонтни дейности. Само че тогава възниква въпросът: като не е специалист по ремонти, защо се изказва въобще? Нейсе.Д-р Кацаров е безспорно име, специалист с авторитет. Двайсет-трийсет родители дори организирали подкрепа за неговата оставка. Срещу кого обаче? Ако е срещу ремонта – той е планиран още преди време и самият Кацаров е гласувал за него. 30 години в клиниката не е правен ремонт... Идва обаче ново ръководтво в лицето на проф. Асен Балтов и Кацаров се вдига на бунт. На следващия ден. Добре, де, но нали ремонта е планиран отдавна, не е идея на Балтов? Тогава сигурно протестът е срещу проф. Балтов – също известен и уважаван ортопед и травматолог. Доста известен, бих казал.

Националните телевизии не пропуснаха възможността да раздухат темата. Засега д-р Кацаров получава неограничено телевизионно време, а репортажите от подкрепата на родители (двайсетина) за него превземат ефира.

Кацаров признава, че не е против ремонта и е готов лично да извърши козметичен такъв и да го плати със събрани пари от... родителите. Няма да коментирам убедеността на специалиста, че е добър бояджия, но убидиността му, че има право да събира пари от родителите е смущаваща. Да не би вече да е събирал пари по друг повод и начин? Не би трябвало... Освен това се получава нещо странно: всички защитават Кацаров като ортопед и травматолог, а не като строител.

Тогава излиза, че има други причини за недоволството на д-р Кацаров. Какви биха могли да са те?

Негови колеги споделят, че е част от кръг, който е засегнат от промените в ръководството. Този кръг губи позициите, които смята, че му се полагат. Дори по политически причини. Защо д-р Кацаров не настоява да бъде направена ревизия на начиините, по които са рапределяни финансите през годините. Да поиска да се извадят разликите във възнагражденията на персонала – от професорите до санитарите? И къде в тази схема е кръгът на привилегированите? Да се извадят цените на операциите и лечението на деца от Фонда за лечение в чужбина, които не са одобрени и са минали през „Пирогов”? Също и списък на криминално проявени и подсъдими, които са намерили „подкрепа” чрез експертизи, подписани от медици? Това да поиска д-р Кацаров, а да се вдига врява за начина, по който ще се прави един наложителен ремонт.

Глупаво е цялото общество да бъде занимавано с тема като тази за ремонта на детската ортопедия на една болница, пък била тя и „Пирогов”. Естествено, че трябва да се ремонтира. А как да стане това – разберете се, питайте и специалистите по ремонти. Но не хвърляйте оставки заради два-три месеца дискомфорт в името на много по-добри условия след това. И не занимавайте всички.

Много по-важно е дали ще се възобнови френско-българския проект за извършване на трансплантации на деца в „Пирогов”, например. Ще има ли нова апаратура в клиниките.

Ремонтът е битовизъм, но нужен битовизъм.

Синът ми е бил пациент в клиниката на д-р Кацаров. Аз съм бил пациент на проф. Балтов.

Родители подкрепяли професионализма на Кацаров. Подкрепят нещо, което никой не оспорва! Оспорва се начинът, по който да се извърши този ремонт. Това е. Кой и защо по презумпция подлага на съмнение качествата на проф. Балтов? Защото така е казал един негов колега? Това е неприемливо, грубо, невярно и грозно.

Пациентите в случая реагират прибързано и емоционално. Били благодарни... ОК. Но какво би станало ако благодарните пациенти на д-р Балтов също организират някакви действия?

Толкова е нелепо. Не се прави така. Не е цивилизовано. Ако Кацаров има други мотиви, освен бояджийските – да ги каже открито. Непочтено е и пробутването на съмнения в публичното пространство, че ставало дума да се усвоят някакви средства. След думата усвоят – многозначително намигване. Може би Кацаров има предвид какво се е правило досега. И защо е мълчал? Затова наглед справедлива реакция заприличва на интрига. Знае ли д-р Кацаров, че негови колеги смятат, че се е договорил с една политическа сила да предизвика скандал сега, а след изборите за благодарност ще бъде назначен за директор на „Пирогов”? Така се говори. Дали на някой няма да му хрумне отсега да протестира срещу подобна възможност?

Проф. Балтов е директор от един ден. Не е възможно за това време да се пръкне толкова нерешим проблем, който да оправдава масовки, оставки, обвинения и пр. Пациентите очакват съвсем друго от медиците – внимание и професионализъм. И добри условия в болниците. Балтов е прекарал в операционната толкова часове, дни и месеци, а излекуваните от него пациенти толкова много, че е нелепо да се пласират съмнения в тази посока. Нека видим какво ще направи, каква е визиата му за реформи в „Пирогов”, срокове, резултати. Пък тогава да съдим.

А за ремонтите в „Пирогов” – сбъднати и несбъднати – се говори и пише от десетилетия. Болницата е известна с прекрасния и всеотдаен персонал, чиято слава е надскочила интригите и задкулисните скандали.

Всички искаме реформи. В това число и в болниците. Няма обаче как да станат, ако за всеки ремонт се вдига пушилка. Да, пушилка е и д-р Кацаров го знае. Това е най-тъжното. Освен това детски ортопеди и травматолози няма само в „Пирогов”, както твърди той в своето писмо до някои медии. Това е спекулация.

И колеги от медиите, не наричайте десет-петнайсет човека пред „Пирогов” протест, бунт и какви ли не още патетични определения.

Огнян Стефанов

„Протестът” в „Пирогов” не е това, което ни пробутват

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.