Рашков: Жената на Нотариуса беше сервитьорка в частния му клуб SS, преди да стане разследващ полицай в ГДБОП

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/rashkov-zhenata-na-notariusa-beshe-servityorka-v-chastniya-mu-klub-ss-predi-da-stane-razsledvasht-policay-v-gdbop/130769 SvobodnoSlovo.eu
Рашков: Жената на Нотариуса беше сервитьорка в частния му клуб SS, преди да стане разследващ полицай в ГДБОП

Съпругата на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса - Гергана, е била сервитьорка в частния му клуб SS, преди да стане разследващ полицай в ГДБОП. Освен това тя е влязла в дирекцията на антимафиотите по безпрецедентна процедура – външен конкурс за назначаване.

Така бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков отговори на МВР, откъдето разпространиха заповедта за назначаване на Гергана Грънчарова. В предаването "Денят с Веселин Дремджиев" бившият МВР министър допълни, че не знае друг случай, в който ГДБОП да е набирала служители по този начин. Принципът е да се вземат хора от други дирекции на МВР.

В понеделник от силовото ведомство изпратиха позиция до медиите, в която обясняват, че дали едно лице е, или не е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява държавна тайна. Причината за позицията са твърденията, че убитият Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник и така му е осигурявана протекция. 

От документа става ясно, че именно Бойко Рашков - в качеството на служебен вътрешен министър в кабинета на Стефан Янев, на 20 май 2021 г. е подписал заповедта за назначаване на стажанти в ГДБОП, сред които е и Гергана. 

От МВР обаче не уточняват, че Рашков я е уволнил след задължителното проучване за надеждност.  Предложението е на Калин Стоянов, по онова време шеф на ГДБОП, а в момента – министър. Заповедта за освобождаването ѝ е подписана от Рашков. Божанова обжалва и печели делото на две инстанции. Така и не се връща в МВР, защото вече е в майчинство.

Във връзка с публикацията на МВР Рашков посочи, че ведомството е показало завършващия етап на една процедура, а "са скрили умишлено, и това е в стила на Калин Стоянов между другото, скриват главното - конкурсът, който не съм обявявал аз, подборът на кандидатите не съм го правил аз, подборът на тези, които са издържали конкурса, е направен много преди аз въобще да мисля, че бих могъл да стана министър на вътрешните работи и което се вписва успешно като поведение - днес публикуваното от МВР - в тази прикритост на сегашния министър на вътрешните работи и за когото ние всички знаем неговата пристрастност към определена политическа партия".

Конкурсът за назначаване е проведен далеч преди това, коментира Рашков. Според него това се е случило по времето, когато вътрешен министър е бил Христо Терзийски, в момента депутат от ГЕРБ.

"Изтича конкурсът, има няколко души, които са издържали. В списъка е и Гергана Божанова, която е външен кандидат, в смисъл не е била служител на МВР. А ГДБОП няма нито един, доколкото ми е известно, външен конкурс, всички са от служби на МВР, защото поне малко трябва да разбират от полицейска работа. А тя е била сервитьорка в клуба SS на своя съпруг. Очевидно неслучайно е обявен този конкурс много преди аз да стана министър, защото моята информация е, че между Божанов и тогавашния директор на ГДБОП (Любомир Янев - б.р.) е имало доста здрава връзка", заяви Рашков.

Той допълни, че е бил длъжен да подпише заповедта за назначаване. Рашков каза още, че към онзи момент не е имал понятие кой е Нотариуса, но служителите на ГДБОП са били наясно.

Малко преди освобождаването на Гергана от ГДБОП е излъчено разследването на Антикорупционния фонд, в което Божанов е осветен като лобист в съдебната власт. Преди то да бъде заснето, Рашков е имал срещи с Ивайла Бакалова, която му разказва за влиянието на Нотариуса и групата и около него.

Че Грънчарова е работила в частния клуб на Нотариуса, разкри и директорът на АКФ Бойко Станкушев по време на изслушване в Народното събрание на първото заседание на временната комисия за разследване на фактите около групата за влияние в съдебната власт, свързана с убития Божанов.

"Тя е работила в ГДБОП, но и във въпросния клуб, дали като доброволка зад бара. Определено става дума за неслучайно лице, а не просто за един член на семейството. Трябва да се провери дали не става дума за целенасочено възпрепятстване или забавяне на разследването след убийството на Мартин Божанов", каза в средата на февруари Станкушев и добави, че се надява тези въпроси да получат отговор.

https://offnews.bg/

7 Коментара

Настапир,Криптомир,Педерасомир Педофил АНАЛниев - син на нора аналниева комунистката.

преди 3 седмици

Чашко, фуражко, ДЖАМАДАН е пиян , насран, ебан.

Коментирай

Албена

преди 3 седмици

Няма такова нещо като "бях длъжен да подпиша заповедта за назначаване". Щом се изисква и неговият подпис, значи съществува презумция, че е възможно този подпис да не бъде поставен. Всеки прехвърля отговорността на другия. А достатъчно е било да се позове на това, че конкурсът е опорочен, защото във въпросната институция конкурсите следва да бъдат САМО вътрешни.

Коментирай

Сервитьорките са най-лоялните служители!

преди 3 седмици

Кадровия подбор на въпросната дама е извършен от няколко членна комисия в МВР! Тя носи отговорност заедно с шефа на ГДБОП! Г-н Рашков докато е бил министър сигурно е подписал десетки заповеди за назначение, уволнение и пенсиониране, както всеки преди и след него! И няма как да ги помни! Къртицата е в комисията!

Коментирай

Пепи

преди 3 седмици

Всичко е така навързано в държавата, че ума ми не го побира, където и да бутнеш все едни и същи, оплетени до безкрай. Дали има излизане от всичко това, просто риторичен въпрос?

Коментирай

Олеся Зеленска

преди 2 седмици

само ми е интересно с колко е взела... устния изпит???

Коментирай

Олеся Зеленска

преди 2 седмици

само ми е интересно с колко е взела... устния изпит???

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.