РАЗСЛЕДВАНЕ НА MEDIAMALL: Как се прави конкурс за назначаване на висок държавен пост за определена „калинка“?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/razsledvane-na-mediamall-kak-se-pravi-konkurs-za-naznachavane-na-visok-darzhaven-post-za-opredelena-kalinka/122619 SvobodnoSlovo.eu
РАЗСЛЕДВАНЕ НА MEDIAMALL: Как се прави конкурс за назначаване на висок държавен пост за определена „калинка“?

https://mediamall.info/

На 14 ноември тази година MEDIAMALL публикува свое разследване със заглавие „Връщат ли ПП-ДБ времената на „калинките“ в държавната администрация?“. Главен герой на разследването бе госпожа Йоана Пеловска, която въпреки че не отговаря на минималните изисквания заема един от най-високите държавни постове в Агенция „Пътна инфраструктура“, този на главен секретар на Агенцията.

Този факт е удостоверен от конкурсна комисия и публикуван списък на допуснатите и недопуснатите кандидати за длъжността „главен секретар” в Агенция „Пътна инфраструктура” обявен със Заповед № РД-11-1330/12.10.2023 г..

Ето ТУК е публикуван и въпросния списък: https://api.bg/bg/karieri/spisuk-na-dopusnatite-i-nedopusnatite-kandidati-za-dluzhnostta-glaven-sekretar-v-agentsiya-putna-infrastruktura.htm

lВидно от списъка Йоана Пеловска не е допусната до участие в конкурс, тъй като същата „На основание чл. 20, ал. 2, т. 1 от НПКПМДСл във връзка с чл. 2, ал. 2 и чл. 5 от НПКДА - представените документи не удостоверяват изпълнението на минималните и специфичните изисквания за заемането на длъжността - 6 години професионален опит на ръководна длъжност и/или  придобит V старши ранг - Ръководно ниво 3А“.

За нашите читатели е важно да знаят какво се крие зад посочените абревиатури?

Зад абревиатурата НПКПМДСл стои името на НАРЕДБАТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИТЕ И ПОДБОРА ПРИ МОБИЛНОСТ НА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, а чл 20, ал. 2, т. 1 от нея гласят следното: „До участие в конкурса не се допускат лица:1. които не са представили всички необходими документи или представените документи не съдържат посочената в наредбата и приложенията и информация или не удостоверяват изпълнението на изискванията за заемането на длъжността.“.Не по-малко е интересна и абревиатурата НПКДА зад нея стои името на НАРЕДБА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА КЛАСИФИКАТОРА НА ДЛЪЖНОСТИТЕ В АДМИНИСТРАЦИЯТА, а ето какво гласи чл. 5 от нея: „Служителите на ръководна длъжност в администрацията:1. ръководят, включително планират, организират, контролират и координират, съответната администрация и/или структурно звено;2. носят отговорност за изпълнението на задачите на администрацията и/или на структурното звено пред съответния държавен орган;3. отчитат постигането на целите и дейността на администрацията и/или на структурното звено пред съответния държавен орган;4. ръководят работата на непосредствено подчинените им служители в съответната администрация и/или структурно звено.“.Въпреки, че Йоана Пеловска не отговаря на изискванията за заемане на длъжността „главен секретар“, същата продължава да заема именно тази длъжност в Агенция „Пътна инфраструктура“, а името ѝ фигурира в телефонния указател на централната администрация на Агенцията, което лесно можете да установите

ТУК: https://api.bg/bg/tsentralna-administratsiya

Ако някой си е помислил, че нещата са приключили жестоко се е излъгал.

Със Заповед № РД-11-1505/16.11.2023 г. на Председателя на Управителния съвет на АПИ за длъжността „главен секретар” в Агенция „Пътна инфраструктура” е обявен нов конкурс. На 4 декември Агенция „Пътна инфраструктура“ обявява списък на допуснатите и недопуснатите кандидати до участие в конкурс. И…ооо, чудо! Единственият допуснат до участие в конкурса за длъжността „главен е секретар“ е… Йоана Пеловска.

Оказва се, че за 20 дена Йоана Пеловска вече отговаря на всички изисквания и е единствената, която е допусната до участие в конкурса. Цяло чудо ще е, ако въпросната госпожа и този път не бъде назначена на високия пост „главен секретар“ на Агенция „Пътна инфраструктура“. И не се чудете, защо кадърните хора не желаят да участват в конкурси за различни длъжности в държавната администрация.

Конкурсът с г-жа Йоана Пеловска е ярък пример, с който трябва да се заеме прокуратурата, но в държавата на сглобката как да се случи това?

 

 

 

 

 

2 Коментара

Борис

преди 4 месеца

Медия мол,ака Гювенди Ханъм и ко отново се занимава с глупотевини.Чудя се само как може един безспорно интелигентен,талантлив и надарен от Бога човек като ВАСИЛ ПЕТЕВ да се овъртоли с пропадналата компания на една алкохолизирана Гювендия! Джани,Джани,къде си непрокопсанико?Друга гювендия ли си намери?

Коментирай

Борис

преди 4 месеца

Медия мол,ака Гювенди Ханъм и ко отново се занимава с глупотевини.Чудя се само как може един безспорно интелигентен,талантлив и надарен от Бога човек като ВАСИЛ ПЕТЕВ да се овъртоли с пропадналата компания на една алкохолизирана Гювендия! Джани,Джани,къде си непрокопсанико?Друга гювендия ли си намери?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.