Разследване на MEDIAMALL принуди представители на “Спаси София” да бягат и да се крият в Столичния общински съвет (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/razsledvane-na-mediamall-prinudi-predstaviteli-na-spasi-sofiya-da-byagat-i-da-se-kriyat-v-stolichniya-obshtinski-savet-video/121495 SvobodnoSlovo.eu
Разследване на MEDIAMALL принуди представители на “Спаси София” да бягат и да се крият в Столичния общински съвет (ВИДЕО)

 

Един коментар на общинския съветник Борис Бонев в социалната мрежа ме провокира да припомня на жителите от Столична община някои позабравени факти от едно старо мое журналистическо разследване. Коментарът на Борис Бонев се оказа, че е публикуван в сайта „Днес+“.

Според Борис Бонев, неговата трудова дейност се изразява в „над 14 години като градски активист“, но иначе бил работил в General Electric, Carrefour и няколко български компании в сферата на управлението на проекти и развитието на пазари. Кои са тези български компании Бонев не уточнява.

Предистория на разследването

В архивите ми от лятото на 2019 г., когато направих журналистическо разследване по сигнал, че членовете на настоятелството на Фондация „Спаси България“ раздават на себе си пари от даренията, лъсна една от българските компании, чийто съсобственик е бил Борис Бонев.

Компанията се казва "Меропс" ООД със седалище и адрес на управление в гр. Стара Загора. Компанията е основана през 2017 г. с предмет на дейност: осъществяване на търговска дейност и сключване на търговски сделки в страната и чужбина; селско стопанство – растениевъдство и животновъдство; производство, преработка, пакетиране, транспорт и търговия с хранителни и нехранителни селскостопански продукти; услуги в сферата на селското стопанство; извършване на услуги и сделки с интелектуална собственост; фотографски услуги; покупка, строеж/ремонт или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба или отдаване под наем; всякаква друга, незабранена със закон дейност.

Явно растениевъдството и животновъдството не са се отдавали много на Борис Бонев и той дарява своя дял от компанията на майка си. По това време публикувания отчет сочи, че фирмата е на загуба.

В хода на журналистическото ми разследване открих, че Фондация „Спаси България“ е посочила седалище и адрес на управление в гр. София, ж.к. „МЛАДОСТ 3“, бл. 353, вх.6, ет.7, ап.28. На този адрес през лятото на 2019 г. открих, че живее възрастно семейство, което не знаеше нищо за такава фондация, но изразиха предположение, че внукът им Христо може нещо да е правил.

Тук е редно да уточня, че в официалните регистри по това време като управител на Фондация „Спаси България“ е вписан Христо Димитров Илиев. Та, на практика той е първият официално вписан управител на фондацията, но съгласно устава ѝ тя има и настоятелство.

Ето кои са членовете на настоятелство на Фондация „Спаси България“:

Та, ето срещу тези „спасители на България“ бе подаден сигнал, че раздават сами на себе си крупни суми от събраните дарения. Тогава ги търсих и успях да се свържа по телефона с Гергин Борисов, който първоначално се опита да отрича, че му е дадена крупна сума от настоятелството, чийто член е и самия той и дори се е подписал собственоръчно под решението в протокола, но след като му изчетох документа си призна.

Нещо повече, Гергин си призна, че това не е много морално и той щял да върне парите. Дали е върнал тази крупна сума не мога да кажа, но със сигурност ще го попитам и дори ще поискам да удостовери с документ връщането на сумата.

Ето и прословутия протокол за дадената крупна сума от 15 000 (петнадесет хиляди) лева без ДДС на Гергин Борисов, подписан от неговите колеги и самия той.

Все пак нека обобщим, тъй като говорим за трудовата дейност, че до 2019 г. документите сочат, че Боне е учредител на компанията „Меропс“ ООД, както и е член на настоятелството на Фондация „Спаси България“, където щедро се разпорежда заедно със своите колеги с парите на дарителите.

В края на 2019 г. Борис Бонев е избран за общински съветник и четири години „спасява“ София. Явно тази дейност му е харесала и през 2023 г. той отново е избран за общински съветник, но вече е придружен и от колегите си от настоятелството на фондация „Спаси България“ Андрей Зографски и Гергин Борисов.

Работата на Борис Бонев като общински съветник трудно може да бъде определена като работа на „градски активист“. Най-малкото защото като общински съветник Борис Бонев е получавал заплата всеки месец и предстои да получава такава и в следващия мандат на Столичния общински съвет.

От месец юни 2023 г. Борис Бонев развива дейност и като партиен функционер в качеството си на партиен председател на Политическа партия „ Спаси София“. Заедно с Андрей Зографски Борис Бонев продължава да бъде и член на настоятелството на Фондация „Спаси България“.

В отчетите си за дейността Фондацията включва и дейността на общинския съветник Борис Бонев? Още по-странно е, че фондацията публикува отчет за 2021 г. с наименованието: Отчет за дейността на Спаси София като гражданска организация и Борис Бонев като съветник в Столичния общински съвет.

Защо обръщам внимание на тези подробности?

Сигналът, който получих през 2019 г. сочеше още, че даренията се събират от името на несъществуваща организация „Спаси София“, а парите са усвоявани от Фондация „Спаси България“.

Прави впечатление, че след избирането на Борис Бонев за общински съветник Фондация „Спаси България“ се сдобива с персонал, на който плаща заплати и осигуровки, а седалището и адреса на управление от ж.к. „МЛАДОСТ-3“ се измества в град София , р-н Оборище, ул. „Веслец“ № 18, ет. 3, което е в идеалния център на София.

Вероятно всичко това в съзнанието на Борис Бонев се вписва като дейност на „градски активист“. Какво се случи днес при продължението на журналистическото ни разследване, гледайте във видеото!

Димитър Байрактаров, Стефани 

5 Коментара

Иванова

преди 5 месеца

Всички НПО трябва да бъдат забранени със закон. Престъпници представящи се за принципни индивиди.

Коментирай

Deliba6

преди 5 месеца

Само ще отбележа, че бл.353, в "Трета Младост", е зад моя блок и беше за служители и волнонаЕБни към УБО... по Татово време!!! Тия са от Партийците, анадънму!!!

Коментирай

Сенека

преди 5 месеца

Всичко това е вярно, но защо в София гласуват за педеразки?!

Коментирай

Борис

преди 5 месеца

Абе Сенека,цялата педе@аска паплач от провинцията се е довлякла в София,та затова...!

Коментирай

Борис

преди 5 месеца

Абе Сенека!Всичката педе@аска паплач от прованса се е довлякла в София,та затова...!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.