РАЗСЛЕДВАНЕ: Скандален документ разкрива ужасяваща истина

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/razsledvane-skandalen-dokument-razkriva-uzhasyavashta-istina/122031 SvobodnoSlovo.eu
РАЗСЛЕДВАНЕ: Скандален документ разкрива ужасяваща истина
Контролът върху качеството на храните, които един народ консумира е от изключително значение и е въпрос на национална сигурност. Чрез храните могат да бъдат разпространени различни и опасни за населението болести, които да нанесат жестоки вреди върху икономиката и националната сигурност

В официално становище на министъра на земеделието и храните до министъра на финансите Асен Василев лъсва ужасяващата истина за липсата на контрол върху храните, които консумира българското население.

На страници 8 и 9 в становището на земеделския министър лъсва текст, който се отнася за Националната мониторингова програма за контрол на остатъци ответеринарномедицински продукти и замърсители от околната среда в живи животни и продукти от животински произход (НМПКО). Ето какво гласи този текст: „Поради липса на финансиране през 2021 г. и 2022 г. не са извършени необходимите лабораторни анализи от външни за БАБХ лаборатории. Поради същата причина не са осигурени в пълен обем всички необходими лабораторни консумативи и технически средства за ЦЛВСЕЕ, която е единствената лаборатория на БАБХ, извършваща анализи по програмата.“.

Ситуацията се повтаря и при Национална програма за контрол на остатъци от пестициди във и върху храни от растителен и животински произход (НПКОП). И тук на стр. 9 министъра на земеделието пише в становището си: „Поради липса на финансиране през 2021 г. и 2022 г. не са извършени необходимите лабораторни анализи от външни за БАБХ лаборатории. Поради същата причина не са осигурени в пълен обем всички необходими лабораторни консумативи и технически средства за ЦЛХИК, която е единствената лаборатория на БАБХ, извършваща анализи по програмата.“. На картинката можете да видите и как изглежда оригиналния текст, като важните текстове са оградени и подчертани с червен цвят. Видно е, че властта съзнателно не е извършвала контрол върху храните с дежурното оправдание – „Поради липса на финансиране“.

Поради липса на финансиране тези дами и господа с лека ръка са си затваряли очите за липсата на контрол и само един Господ знае какви са последствията от тази безконтролна власт!?

Ето така изглежда оригиналния текст в становището на земеделския министър:

За съжаление действията на безконтролната власт не спират до тук. Нещата ескалират когато прочитам текста под Националната програма за контрол на генетично модифицирани храни.

И тук отново прочитам следното: „Поради липса на финансиране през 2021 г. и 2022 г. са извършени единични лабораторни анализи от външни за БАБХ лаборатории. БАБХ не разполага със собствени лаборатории за ГМО.“

Кръвта нахлува в главата ми от ярост и безсилие, а положението става неудържимо, когато прочитам текста под Националната програма за контрол на качествените характеристики на храни: „Поради липса на финансиране през 2021 г. и 2022 г. са извършени единични лабораторни анализи от външни за БАБХ лаборатории.“

Спирам да чета, тъй като имам чувството, че ще експлодирам и си мисля – Преди дни народът се вдигна на протест в името на футбола и оставката на Борислав Михайлов! Дали същият този народ ще се вдигне, за да защити здравето и бъдещето на децата си?

Ние, журналистите от MEDIAMALL, полагаме огромни усилия за разкриване на обективната истина свеждането ѝ до знанието на обществото. Не губим и своята надежда, че все някога ще заработят и държавните институци, а отговорните лица ще понесат своята отговорност. Вероятно предишното изречение звучи наивно, но вярата е всичко, което ни остава.

Димитър Байрактаров, MEDIAMALL

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.