Рекорд на ментетата: Бум на фалшиви 50-тачки

Няколко са отличителните белези на истинските банкноти

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/rekord-na-mentetata-bum-na-falshivi-50-tachki/115919 SvobodnoSlovo.eu
Рекорд на ментетата: Бум на фалшиви 50-тачки

Няколко са отличителните белези на истинските банкноти

Специалисти предупреждават, че отново се задава бум на фалшивите банкноти у нас като най-многобройни са 50-толевките – общо 1 155, следвани от 20-толевките и банкнотите от 10, 5 и 100 лв.

 

Банкери предупреждават, че някои от тях попадат в джоба ни, без дори да разберем. През второто тримесечие на годината БНБ е регистрирала общо 1 247 фалшиви банкноти, което е с близо 1 000 повече в сравнение с първото тримесечие на годината. Така задържаните пари менте достигат рекорд за последните 15 години.

 

В началото на лятото някои банкомати дори отказваха да приемат при депозиране банкноти от 50 лв. от 2006 г.

От обществения трезор също отчитат сериозен ръст на засечените фалшиви пари.

 

Един от отличителните белези на истинските банкноти е релефът им. Ако върху тях има изобразен човешки лик, то релефът е най-осезаем върху ревера му. Релефно е и името на банката, емитираща хартиената банкнота. Почти винаги някъде върху банкнотата има и релефен номинал. Тази е и една от най-лесните техники за проверка.

 

Другият отличителен белег на истинските банкноти е водният знак, който се вижда най-ясно, ако погледнете банкнотата срещу светлината.

Колкото и невероятно да ви звучи, истинските банкноти имат звук, дължащ се на специалната хартия, от която са изработени. Именно заради нея банкнотите издават много специфичен звук, когато ги размахвате.

 

Холограмата, която трябва да сменя цвета си при накланяне на банкнотата на различни страни, също е сред отличителните белези на истинските банкноти. Освен това трябва да ви се появят 3 различни изображения – наименованието на валутата, номиналът и някакъв произволно избран символ, свързан с държавата.

 

Не на последно място е и нар. „вълшебно мастило“. Вероятно сте забелязали, че банкнотите от 50 и 100 лева имат златисто кръгче вдясно, което става тъмно зелено или лилаво при накланяне.

Източник: Уикенд

2 Коментара

Иван Пеев

преди 8 месеца

Грешно заглавие - бум на безотговоността на силовите структури. ДАНС - манс, МВР - все мре, гражданска отбрана трябва - въоръжени отряди на населението. Свободна продажба на оръжие и да видим тогава, кон боб яде ли.

Коментирай

Обикновенчовек

преди 8 месеца

Когато населението е скептично към еврото, особено цифровия му - заробващ вариант един от ходовете е да се пускат фалшиви левове, за да се подрони доверието в единият от стълбовете на държавността - парите в брой. Най логично е да си помислим, че този, който ги пуска в обръщение е най заинтересованият - тези, които искат закриването на Българския Лев.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.