РУМНО – голямото ухо на Кремъл у нас

Историята му е скандална

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/rumno-golyamoto-uho-na-kremal-u-nas/110918 SvobodnoSlovo.eu
РУМНО – голямото ухо на Кремъл у нас

Историята му е скандална

В столичния квартал Бъкстон на малката и тиха уличка „Ген. Стефан Тошев“ има голяма светлосива сграда, приличаща на научен институт.

 

Само че е обградена от яка желязна ограда, върху която има ролки от бодлива тел и е опасана с камери. Няма табела, която да указва какво е зданието. Влиза се през малка метална врата, до която има портал за автомобили. Точно на входа е разположена арка, а под нея – и втори пропуск от въртящи се врати от бели метални тръби.

 

На жаргон назовават сградата Двойката, тъй като до нея се стига с тролей №2. Тук е централата на една от най-секретните държавни агенции – Служба „Военно разузнаване“ (СВР), наследници на митичното Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия от времената на социализма, познато под абревиатурата РУМНО.

252-та секретни документа от архива му сочат, че историята му е скандална.

 

То е било филиал на съветското военно разузнаване. Нещо повече – участвало е в чистките срещу царските офицери веднага след Девети септември и е дало в ръцете на съветските окупатори над 300 млади българи от Украйна, успели да намерят подслон у нас през войната, които по заповед на Сталин са изпратени на заточение в Сибир и Таджикистан. Много от тях умират от болести и глад.

 

Първият му началник е ген. Петър Вранчев. На този пост ръководи мъченията при следствията срещу висши офицери. Отстранен е от длъжност през август 1948 г. при чистките сред разрива с Югославия. Разследван е от ДС за „недопустимо притъпена бдителност“ по процеса срещу Трайчо Костов през 1949 г. Подложен на мъчения за известно време губи разсъдъка си. Освободен е през 1951 г., а три години по-късно до смъртта си е директор на „Военно издателство“.

 

През 1969 г. министър Добри Джуров създава специален радиоразузнавателен отряд 87, дислоциран в Банкя, Силистра и Ивайловград. РУМНО също така е имало подобни поделения в с. Каменар край Варна и на връх Папия в Странджа. След промените тези обекти бързо са преобразувани в подслушване на мобилни телефони. В бурните години на демокрацията се твърдеше, че службата е подслушвала съпруги и любовници за изневери по поръчка на новоизлюпени червени милионери.

 

Изключително притеснително е, че  БГ спецслужби и генералитетът на армията ни са бъкани с руски агенти и открити путинофили. Една от индикациите за това е, че в Украйна се случва точно обратното на секретната прогноза, която службите дават на правителството и парламента. Това обяви в поста си през юли миналата година депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

Източник: Уикенд

7 Коментара

Иво, що се бъркаш в неща, които не разбираш -

преди 10 месеца

лично разузнаване ли имаш, че знаеш къде с какви агенти е "бъкано"? Я си пиши по-добре за ботоксите - там нямаш грешка.

Коментирай

Генчо Гунчев

преди 10 месеца

Г-жо Ива, само ти ли не разбра, че Русия просто ни зачертаха от дневния си ред. Или, след доказаните американски отрепки, които се готвят да правят правителство, ти плащат за да докажеш някакъв измислен противовес?

Коментирай

ива николова ;ивайло мирчев!!!!

преди 10 месеца

ПЯНАТА В помийната ни ЯМА!!!

Коментирай

ива николова ;ивайло мирчев!!!!

преди 10 месеца

ПЯНАТА В помийната ни ЯМА!!!

Коментирай

Чичо

преди 10 месеца

Как пък не го взеха на работа там, тоя Ивайло бе!? Ааа, сетих се, там тъпоглавци не вземат!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.