РУСЕНЦИ, ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ ПРЕДИ ГОДИНИ ОТКРАДНА ОРИГИНАЛНИТЕ СКУЛПТУРНИ ФИГУРИ ОТ ПОКРИВА НА ДОХОДНОТО ЗДАНИЕ И ОТ ШАДРАВАНА СЪС ЗМИЯТА, И ГИ ПРОДАДЕ В ЧУЖБИНА ЗА ЛУДИ ПАРИ?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/rusenci-znaete-li-koy-predi-godini-otkradna-originalnite-skulpturni-figuri-ot-pokriva-na-dohodnoto-zdanie-i-ot-shadravana-sas-zmiyata-i-gi-prodade-v-chuzhbina-za-ludi-pari/113679 SvobodnoSlovo.eu
РУСЕНЦИ, ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ ПРЕДИ ГОДИНИ ОТКРАДНА ОРИГИНАЛНИТЕ СКУЛПТУРНИ ФИГУРИ ОТ ПОКРИВА НА ДОХОДНОТО ЗДАНИЕ И ОТ ШАДРАВАНА СЪС ЗМИЯТА, И ГИ ПРОДАДЕ В ЧУЖБИНА ЗА ЛУДИ ПАРИ?

Тези прекрасни скулптури на фасадата на Доходното здание в Русе в оригинален вид бяха символи на:

- изкуството,

- земеделието,

- науката,

- търговията,

- отбраната,

- свободния дух.

Сега горе има монтирани техни некадърни реплики.

Същото стана и с Херакъл и дракона в малкия шадраван пред Паметника, сегашният Херакъл е реплика, а истинския, той, помня, беше мозайка, не много отдавна и него го продадоха в чужбина.

Забележете още:

В сърцето на града ни се извисява Паметникът на Свободата, чиято скулптурна фигура горе символизира Свободния дух на русенци.

На фасадата на най-красивата сграда в България, до Паметника, също има скулптура - символ на Полета на Духа, Свободен дух, една от шестте.

Най-отгоре на покрива на Доходното здание се извисява крилатият бог Хермес (Меркурий), когото наричат още с епитетите:

- Диактор (Вестителят),

- Каридот (Даващият очарование),

- Ерионий (Носачът на щастие).

Тези епитети са все свързани с духовното и със свободата.

В този контекст за мен, грешния, е необяснимо, защо Общинският съвет на Русе и кметът Пенчо, потомствен комунист, не искат за девиз на града ни "Свободен дух", а лансират свръхтъпата селска фраза, издаваща ниска интелигентност и липса на въображение: "Град на (първите) неща"? Град на неща?! Само и само да няма и помен от Свободен Дух в Русе!

Всъщност обяснимо е!

Би било ужасен дисонанс с паметниците на подпалвача-терорист Леон Таджер, на чуждия окупатор със шмайзера, а и на факта, че кметът ни е отрок на шеф на комунистическста милиция при избиването на елита на Русе през 1944 г., включително внучката на Баба Тонка.

Какъв свободен дух наистина?

Заедно с смешните градчета Полски Тръмбеш, Дупница и Грудово нашият град е от малкото в България без лого на герба си, всички български градове имат лого (девиз), даже и град Мартен има герб с лого.

Русенски общински чиновници брутално, с омраза и ярост, отхвърлят идеята за почетно гражданство на иконата на Русе, Баба Тонка Обретенова - национален символ на борбата за Свобода, за Освобождение на Отечедтвото ни от турско робство, но нямат нищо против почетни граждани на Русе да са другарката Миглена Кунева-Пръмова, Пламен Бобоков от с. Пиргово, милиционера Ваньо Танов, барабаниста Илко от ГДР и др. Защо?

Колко е опасно да си прост!

И без свободен дух!

Петър Иванов, русенец

3 Коментара

Гост

1 year before

Петьо може и да е прав, може и да не е прав, но много комплексиран е човека. 34 години след победата на демокрацията го гонят комунисти.

Коментирай

Тина

1 year before

Така и не разбрах кой е откраднал скулпторите и защо русенци са позволили това?

Коментирай

Стоян Вичев

1 year before

ПетЪре, ти, нали ужким беше ЪкЪдемик бе , кво стана,??! Май, май, си русенски масон, който си търси публика!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.