С нова ало измама теглят кредит от твое име

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/s-nova-alo-izmama-teglyat-kredit-ot-tvoe-ime/123747 SvobodnoSlovo.eu
С нова ало измама теглят кредит от твое име

МВР предупреди за бум на лъжливи обаждания по Коледа и Нова година

Представят се от името на мобилни оператори 

Обещават бонуси и искат банкови данни и снимка на личната карта по Вайбър

Телефонни измамници задействаха нова схема, при която опразват банковите сметки и теглят кредит от името на жертвата, съобщиха вчера от МВР. Криминалистите очакват бум на лъжливите обаждания за празниците около Коледа и Нова година. И за хиляден път предупредиха хората на всякаква възраст под никакъв предлог да не дават пари и ценности след позвънявания от телефона, както и да не пускат личните си данни през мобилни приложения на смартфони и компютри.

Жертва на новата схема станал мъж на 76 години от плевенско село в общна Долна Митрополия. Той подал сигнал в полицейския участък в град Тръстеник. Обяснил на униформените, че от 12 декември на телефона му и през мобилно приложение по всяко време започнали да се свързват с него различни комуникатори на мобилен оператор. Непозната жена му обяснила, че той е голям щастливец, защото получава възможност да инвестира 250 евро, след което ще натрупа дивиденти и ще получи бонус от мобилния оператор - отпускане на безлихвен заем. Пенсионерът се хванал на тази въдица. Полицаите прегледали хронологията на кореспонденцията му и установили, че през мобилно приложение той е изпратил снимка на личната си карта, идентификационни данни на кредитната си карта, издадена от банка в България, както и коректен пин код за мобилно приложение - “интернет банкиране”.

Изяснено е още, че на 18 декември, чрез използване на предоставените от човека лични данни, на негово име е отпуснат паричен кредит от 2000 лева, който е преведен по неговата банкова сметка и незабавно трансфериран. От личната му сметка е изтеглена и налична сума в размер на 2400 лева, която е преведена по сметка в друга българска банка.

В момента полицията издирва титулярите на банковите сметки, в които са превеждани откраднатите пари, като не е изключено да става въпрос за мулета, тоест хора, който са отворили сметки на свои име, до които имат достъп и мошениците.

За новия вид телефонна измама е образувано досъдебно производство, сезирана е Районната прокуратура в Плевен. Работата по случая продължава разследващ полицай, съобщи БТА.

Освен с обещания за бонуси от името на известни фирми и мобилни оператори, ало измамниците продължават да използват и старите схеми с приятели и роднини. Най-често лъжата става успешна, когато по празничните дни самотни възрастни хора получат обаждания или вести от името на някой близък, с когото в момента са в лоши отношения, или с когото рядко се чуват, защото живее отдавна в друг град или в чужбина.

Съветите на полицията

Не давайте пари след обаждания от непознати

Никога не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят! Този апел към гражданите отправя от години МВР.

Телефонните измамници са изключително изобретателни, предупреждават криминалисти. Те подбират жертвите си на случаен принцип. Обичайно първото обаждане става на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер.

“Запомнете основното правило: Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или безпардонни заплахи, с последващи искания за предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката и се обадете на тел 112!”, съветват от МВР. Оттам апелират и да се запази самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда. Опитайте да се свържете с него, включително и с помощта на съсед или познат. “Ако се обади човек, който се представя за ваш близък, задайте му въпрос, чийто отговор не би трябвало да е известен на непознатия - например рождена дата, име на домашен любимец и т. н”, съветват полицаи.

Ето и някои от основните сценарии на телефонните измамници:

1. Обаждане от “медик”, който съобщава за пострадал роднина и иска пари за скъпоструващо лечение. За достоверност в разговора се включва и втори участник в сценария. Със силен плач той се представя за “пострадалия”.

2. Непознат се представя за “полицай” или “прокурор”, търсещ съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници. МВР още веднъж напомня, че по никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани.

3. Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка;

4. Даване на “капаро” за закупуване на лекарства на по-изгодни цени.

НАП проверява задържани за фалшиви обаждания

Ръст на престъпленията в Търновско

Веселина Ангелова,
Труд news, Велико Търново

Полицаи охраняват къщата на един от задържаните при спецакция.

Криминалистите от Велико Търново отчитат, че в края на годината случаите на телефонни измами във Великотърновска област са се увеличили.

По данни от полицията месеци наред на територията на региона не е имало инциденти, но от началото на септември сигналите зачестили. Само през октомври са регистрирани 20 опита за телефонни измами. От тях са осъществени пет.

През април четирима души бяха задържани при мащабна полицейска операция срещу телефонни измамници. Във Велико Търново е направена задълбочена проверка на НАП за имотното състояние на лицата и техните близки, а РДНСК ги инспектира за евентуално незаконно построените им къщи.

Зачестяват случаите около празниците

Седем телефонни измами предотвратиха за ден във Варна

Седем телефонни измами са предотвратени на територията на Варна във вторник благодарение на намесата на служители на сектор “Измами” в ГД “Национална полиция” и сектор “Престъпления против собствеността” в ОДМВР-Варна. Мишени на мошениците са били възрастни хора, подлъгани да съдействат на органите на реда при провеждане на спецоперация или да дадат пари за спешна операция на пострадал при катастрофа роднина.

В един от случаите униформените са спасили спестяванията на 94-годишна варненка. Жената оставила 1500 лв. на посоченото от непознат по телефона място, но полицаите стигнали до тях първи и успели да є ги върнат. Другите шест опита били осуетени, преди потенциалните жертви да дадат исканите суми.

Телефонните измами зачестяват около празниците, предупредиха от ОДМВР-Варна. Оттам призоваха хората с възрастни родители и роднини да им обяснят за ползваните от престъпниците схеми и да ги предупредят по никакъв повод да не дават поискани по телефона от непознат пари. При съмнителни позвънявания, веднага подавайте сигнал на тел. 112, апелираха от полицията.

Нашенци лъжат и в Гърция

В Пиринско най-лесно се хващат на пострадал близък

Светлана Василева,
Труд News, Благоевград

Телефонните измами, които разиграват сценарии за пострадал близък, най-лесно минават пред хората в Пиринско. Това показва преглед на полицейските бюлетини за последните месеци. Другото на което хора лесно “кълват” е схемата за разваляне на магии.

Последният голям удар на телефонните измамници стана в Сандански, където измамиха 86-годишен жител. Човекът получил обаждане от непознато за него лице, което го е въвело в заблуждение, че негова родственица е счупила крака си и се нуждае от операция за поставяне на златни пирони, които струват 18 хиляди лева. Дядото дал парите и после разбрал, че е жертва на измама. За късмет въпросния престъпник бе открит и арестуван. Арестуваният се оказа международен мошеник. За него е установено, че е участвал в телефонни измами и на територията на Гърция. Там измъкнал 25 хиляди евро в Катерини по същата схема. В момента е подсъдим. Други българи също бяха заловени в последните месеци за ало измами в южната ни съседка.

Атаките са кампанийни

В Шуменско още вярват на старите схеми

Цветелина Георгиева,
Труд news, Шумен

Възрастни хора в Шуменско продължават да вярват на старите номера на телефонните измамници. Последната жертва, която затъна в средата на ноември с крупната сума от 6200 лева, реши да спаси с парите дъщеря си, да не бъде арестувана и съдена за прегазено дете. Телефонните измамници успяха да убедят 83-годишната пенсионерка за 3 часа, че дъщеря є е причинила катастрофа и малкият пешеходец е починал. Пред дома си жената предаде парите на непознат. След тази реализирана измама още хора от региона се оплакали в полицията, че им звънят “полицаи” с познатата измамна схема.
Според запознати криминалисти, атаките са кампанийни и се правят, когато мошениците успеят да вербуват муле в даден регион от страната.

Напълно точно имитира гласа на ваши близки

Използват изкуствен интелект

Има заплаха измамата да се разпространи по света

Телефонни измамници в Северна Америка използват вече изкуствен интелект, за да имитират гласа на близки и роднини.
Според медии зад Океана 73-годишната Рут Кард е една от първите измамени. Тя вдига на непознат номер и чува гласа на внука си Брандън. Той є заявява, че има нужда от пари за гаранция, защото е в ареста. Бдителен банков служител я предупреждава, че може би са жертва на измама. Причината е, че друг клиент получил по-рано подобно телефонно обаждане.

“Ваш гласов запис от 30 секунди, който сте оставили в TikTok или във Facebook, е достатъчен, за да бъде извлечен от изкуствения интелект. След това генераторът може да ви имитира изключително правдоподобно”, заявява Хани Фарид, професор по криминалистика в Калифорнийския университет в Бъркли.

В интернет могат да се намерят редица AI-генератори, които имитират гласа ви. Абонаментът за тях варира от около 5 долара месечно. Полицаите са притеснени, че щом измамата се разпространява в Канада и САЩ, скоро тя ще достигне и до другите кътчета на света.

Минало незабравимо

Първите „сделки“ са с машинни части, ремъци и лагери

Горо Виетнамеца - пионерът

Телефонните измами започнаха още в началото на 90-те години, докато още по домовете на хората имаше апарати с шайби, разказаха опитни криминалисти. Първите използвани схеми са свързани с разграбването на държавни складове и предприятия.

Предлагаха се изгодни сделки с машинни части, валове, ремъци, маслени игли, лагери, ножове за струг от закалена стомана и т. н. Имаше дори и оферти за резервни части на руски самолет АН и ТУ. Измамниците казваха, че са намерили бройката по 1 долар, а са сключили договор за по 200 долара и предлагаха на пенсионери и домакини да финансират операцията срещу огромни печалби. В отделни случаи даже жертвите получаваха доставки - никому непотребни метални парчета, намазани с грес и увити в амбалажна хартия.

Смята се, че първият телефонен измамник в България не е някой изпечен апаш, а весел и артистичен циганин от Лом, известен като Горо Виетнамеца. Преди повече от 60 години само със слушалка в ръка той направил за смях и срам цялата партийна и държавна върхушка в крайдунавския район. Само с няколко позвънявания, представяйки се за различни големци, си уредил военен чин, “мисия” във Виетнам и слава, макар и краткотрайна.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.