С ТРЕТИ МАРТ ЗАПОЧВА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/s-treti-mart-zapochva-balgarskata-svoboda/128719 SvobodnoSlovo.eu
С ТРЕТИ МАРТ ЗАПОЧВА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА

С ТРЕТИ МАРТ ЗАПОЧВА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА

Честит Трети март, честито Освобождение, братя и сестри българи! 

Няма българин, чието сърце да не трепне при споменаването на тази свята дата. Няма българин, който в родовата си памет да няма истории за кланета, убийства, помохамеданчване и самоубийства, за да не се приеме чуждата вяра. Пет века геноцид, кланета, изнасилвания, грабежи, унищожаване на културата и идентичността на българите. Над двадесет поколения жертви. Днес някои се опитват да омаловажат тази свята за българите дата. Датата, на която след погиването на Второто Българско Царство, след пет века смърт и унижение, на картата на Европа отново се появява България. 

В тази дата са вплетени много история, спомени, кръв и чест. Когато аз казвам Трети март, знам, че тази дата е венецът на многовековната борба на българите да запазят идентичността си, когато казвам Трети март, знам, че Освобождението е подписано заради кръвта на хиляди руснаци, загинали за нашата, за българската свобода. Трети март е и Константин и Фружин и тяхното въстание, Трети март е Велчовата завера, Трети март е Васил Левски и заветите му, Трети март е Ботев и слизането му на Козлодуйския бряг и геройската му смърт, Трети март е Райна Княгиня – момиче от народа, българка, която е извезала и развяла датата на бунта. Трети март е Кочо Честименски, убил детето и жена си, а след това и себе си, в обградената църква, в която мъчениците от Перугщица са загубили живота си – изклани и горени от османците, Трети март е и вечният спомен за изкланите българи в Батак. Трети март е Боримечката и черешовото му топче, и Хвърковатата чета на Бенковски. Трети март е венецът на петвековната българска съпротива срещу робството, който венец го има благодарение само и единствено на Русия.

Трети март е в сърцата на българите. Не на Кириакстефчовците. Не на Хаджипенчовците. Не на жида, предал Търново на османците, не на потомците на Сюлейман паша, клал българите в Стара Загора, не на предателите, които са служили на чужди господари срещу собствения си народ. Само тези Кириакстефчовци, Хаджипенчовци и предатели не искат Трети март да съществува като празник и да бъде забравен. Защото докато Освобождението и Трети март не бъдат забравени, те няма да могат да продължават безнаказано с предателството си.

Аз избирам със сърцето си, с всичко българско в мен, Освобождението и Трети март – денят, в който България е станала свободна благодарение на дадените жертви от Русия. Поклон доземи на братята руснаци и благодаря за свободата! 

Без Русия нас нямаше да ни има!

Да живее България! Русия, благодарим!

Елена Гунчева-Гривова

4 Коментара

Майна

преди 2 месеца

Честит празник , Българи! Изпитвам съжаление, че ви поздравявам под ,,статията,, на тази госпожа , която всекидневно оплюва ,,народа,, с мерзки слова. Нея ще я поздравя специално със статията на акад. Петър Иванов -,,Предателството,, публикувана в сайта вчера. Да живее България! Винаги с братския руски народ, който проля кръвта си заедно с дедите ни ,за да я има България! За предателите - нещо не е забравено , нищо не е простено!

Коментирай

BLIMAN

преди 2 месеца

Не изопочавайте историята и не я подчинявайте на една шепа идоити-политици, които искат да спечелят народната любов по един недостоен начин. Трети Март е финала на една война, която Русия води срещу Турция и в която загиват 200000 руски войни. Индеректно по стечение на обстоятелствата България получава т.н. "Свобода" или "Освобождение" от пет вековното турско робство. България участва във войната с един корпус от 5000 опълченци-доброволци обучени за кратко време от руски офицери. В процеса на войната след преминаванто на руските части отвъд Дунава, се присъединяват още 3000 българи, така, че общият брой участници взели пряко участие във военните действия не надминава 8000 души. От ттях приблизитилно 1/3 намират своята смърт по бойните полета, Шипка, Стара Загора, Плевен и др. Срамно е на този да няма и две думи признателност към жертвите на Русия в тази война и да не се види нито едно руско знаме. Ние дължим най малко една почит към всички войни дали живота си в тази война.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.