Съдът отне 66 имота от Симеон Сакскобургготски

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sadat-otne-66-imota-ot-simeon-sakskoburggotski/125583 SvobodnoSlovo.eu
Съдът отне 66 имота от Симеон Сакскобургготски

Това става след повече от десетгодишна съдебна битка, която държавата води, за да си вземе обратно дворци, гори и земи. Според нейните юристи те са били собственост на короната, а не лично на монархическото семейство

Софийският окръжен съд призна българската държава за собственик на 66 недвижими имоти, върнати преди повече от 20 години на Симеон Саксгобургготски, който тогава беше премиер. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. 

Това става след повече от десетгодишна съдебна битка, която държавата води, за да си вземе обратно дворци, гори и земи. Според нейните юристи те са били собственост на короната, а не лично на монархическото семейство. 

Имотите, за които сега държавата е спечелила дело, представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. Те са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска” реституция.  

Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците - представители на фамилията, и делото спрямо тях е прекратено.

С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти. 

Решението на Софийския окръжен съд не е окончателно, но ако така постановеното решение на съда остане в сила, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза ще трябва да възстановят на държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 година.

Епицентър 

9 Коментара

Никаква пощада

преди 3 месеца

Плащай, дядо, и да се свършва тази безумна пътека за крадене на български имоти.

Коментирай

панчо виля

преди 3 месеца

Гнида отвратителна Кобургска. Стамболов трябва да се пържи в ада загдето е докарал тази паплач в България. А за "благодарност" извратения Фердинанд е наредил посичането и осакатяването му.

Коментирай

Бай Иван

преди 3 месеца

Гражданинът Симеон Сакскобурготски наистина успя да се оправи за 800 дни, нои нас така ни "оправи", че тепърва ще усещаме "оправянето" му! Към това "оправяне" искам да спомена само малка част на обществено известните му оправяния на Родината ни! 1. Затваряне на 4 реактора на АЕЦ Козлодуй и особенно на 3 и 4 реактори, които бяха модернизирани и за които в последната година бяха дадени над 600 000 000 долара за модернизация! Такова национално предателство Кунева и Сакскобурготски го направиха без да им мигне окото! По същия начин беше унищожена армията ни, като бяха нарязани хиляди артилерийски ситеми, танкове и самолети! Бяха унищожени нашите ракетни войски и най-добрите ракети, които нямаха дори американците-СС-23 от които трепереха всички наши съседи! Всичкото това нечувано предателство се извърши от правителството на Сакскобурготски!

Коментирай

Бай Иван

преди 3 месеца

Тогава бе приватизирана и БТК за жълти стотинки, при положение, че по закон тя имаше монопол в комуникациите и имаше сгради не само в градовете, но и дори във всяко българско село! Да не говорим за предателството по време на преговорите за присъединяването ни към ЕС и приемането на неизгодни за страната ни условия на селското стопанство и промишлеността! Да Ви припомня и опита за "продажба" на магистрала "Тракия", която не се състоя, поради разшумелия се скандал до ЕС. Също "великия" финансов министър на Сакскобурготски-Милен Велчевуспешно увеличи с 1 милиард долара външния ни дълг в повече само с едно преминаване от долари в евро, макар, че всички български икиномически експерти бяха против! Сакскобурготски с неговото предателско правителтво нанесе непоправими щети на България и най-малкото, което му се полага да бъде прогонен от България!

Коментирай

А горите

преди 3 месеца

Там ли са?

Коментирай

свободен

преди 3 месеца

НА ТОЗИ КОЙТО ИЗМАМИ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НИЩО НЕ Е НЕГОВО. ВСИЧКО ТОВА КОЕТО МУ ДАДЕ МАФИЯТА Е ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. ДА СИ ЗАМИНАВА ТАМ ОТ КЪДЕТО ГО ДОКАРА БКП -МАФИЯТА.

Коментирай

свободен

преди 3 месеца

НА ТОЗИ КОЙТО ИЗМАМИ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НИЩО НЕ Е НЕГОВО. ВСИЧКО ТОВА КОЕТО МУ ДАДЕ МАФИЯТА Е ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. ДА СИ ЗАМИНАВА ТАМ ОТ КЪДЕТО ГО ДОКАРА БКП -МАФИЯТА.

Коментирай

От собствената си страна? - Никога !!

преди 3 месеца

На времето цял вагон злато е изнесъл, но го е профукал вече и сега гледа какво още може да измъкне. Осече горите заедно с Доган и сега казваме, че глобалното затопляне се дължи на кравите, защото много пърдят.

Коментирай

Чичо

преди 3 месеца

Багдатският крадец репа да яде! Разни сульовци още го величаят като ГОЛЕМ политик!!!? Щото имал връзки ( с онзи горе сигурно)! Говедо мадритско!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.