Съдебна реформа е нужна заради България, а не заради посолствата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sadebna-reforma-e-nuzhna-zaradi-balgariya-a-ne-zaradi-posolstvata/52469 SvobodnoSlovo.eu
Съдебна реформа е нужна заради България, а не заради посолствата

Aз съм човек, който не обича да си говори за срещите. Но понеже се спекулира, трябва да ви кажа, че аз знаех за "Магнитски" преди това. Аз бях сряда, петък и понеделник в посолството", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в петък в предаването "Лице в лице" по bTV. Така той обясни защо само седмица след вкарването на бившия финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ в списъка "Магнитски", партията вече е пръв стожер на приемането на закон за разследване на главния прокурор.

Хвалбите, че е знаел предварително не прозвучаха на място, а признанието, че ГЕРБ променят политиката си спрямо желанието на което и да било посолство показва, че Борисов все още не разбира, че подобен закон трябва да бъде приет заради българския интерес, а не заради чужд натиск. Липсата на механизъм за разследване на главния прокурор е юридическа дупка, която зее от десетилетия, а не проблем, който някак си бившият премиер е видял случайно в последните седмици.

Западните посолства правят това, което им е работа: защитават интересите на собствените си държави и граждани. Борисов от своя страна би трябвало да иска приемането на даден закон да се случва, защото е в полза на българската държава и нейните граждани, а не от страх или под натиск.

Да се завъртиш на 180 градуса

"Ние вече няколко пъти го казваме: дори срещу президента има инструмент, наречен импийчмънт. Не може главният прокурор да бъде недосегаем. Не може да не бъде разследван. И затова толкова убедено го казвам, че просто трябва да подготвим такъв закон, който да приемем", каза още Борисов, напълно пренаписвайки фактите, че именно неговата партия бламира тази реформа във вече шест парламента. И добави, че в момента "прокуратурата брани Кирил и Асен", а Гешев можело да му се обиди, но Борисов бил "честен човек" и говорел по убеждение.

И Гешев действително му се обиди. Ден по-късно, в "емоционално" изказване за кафявата онлайн платформа "Пик", главният прокурор Иван Гешев каза, че интервюто го е изненадало, "защото мислех, че поне още сме парламентарна република. И решенията не се взимат като в Пхенян или Москва." Гешев обаче също е в разкрачена поза, след като през последните седмици неколкократно се хвали и с ходенето си до САЩ за (не точно) Националната молитвена закуска, и с работата с "партньорските служби".

Борисов, който въпреки че изглеждаше изморен, се държа агресивно по време на интервюто, сам задаваше темите за разговор и в някои моменти самият той интервюираше водещата Цветанка Ризова. На въпрос защо например депутатите на ГЕРБ саботираха последните заседания на икономическата комисия в полза на "Лев Инс" и Алексей Петров (и във вреда на опитите на България да влезе в еврозоната), Борисов започна да говори за кариерата на Петров като барета и забрани "да говорят такива измишльотини" за него.

Какво още каза Борисов - и за какво излъга

По-късно, на въпрос за Владислав Горанов и пропуснатите ползи от хазартни данъци и такси, Борисов каза, че "Законът за хазарта не е променян от 2013 г." - откровена лъжа, защото от тогава насам е променян 13 пъти - 12 по времето на Борисов и веднъж по времето на Кирил Петков.

Разговорът обаче неминуемо се връщаше към посолствата. Борисов изреди няколко гласувания в парламента, които даде като пример за неща, които е направил за САЩ и Европа и които "те няма да забравят": гласуването за изтребители F-16, вдигането на ветото за Северна Македония и гласуването за американско ядрено гориво.

Когато отново стана дума за механизма за разследване на главния прокурор, аргументът отново бе посолствата. "Видно е, че Европа и Америка искат този закон да го има. Ще го подкрепим, след това нека се произнесе КС. Ние имаме проблем с корупцията, особено последните две години", коментира Борисов. А на последващия въпрос дали само през последните две години, добави философски: "Аз мисля, че още от турското робство имаме проблем с корупцията."

След "Магнитски" - паника и объркване

Борисов, чиито интервюта вече са истинска рядкост, за сметка на говоренето пред партийни събрания, се появи на екран седмица след като Горанов бе вкаран в списъка "Магнитски" и няколко часа, след като социологическо проучване на "Галъп" показа, че ГЕРБ вече е втора политическа сила след обединението на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - при това проучването е правено преди да се обявят санкциите.

Това, което отсъстваше от интервюто, бе слона в стаята - дали Борисов също е заплашен от вкарване в "Магнитски", защото според Божков подкупите са били именно за бившия премиер. Санкционирането на Горанов действително изглежда като втори страйк за Борисов, който не промени по никакъв начин отношението си към корупцията в страната след падането си от власт.

Разривът е и вътрешен. Борисов вече открито се кара на своите депутати, които например бяха, а вероятно и все още са, силно против законопроекта на Крум Зарков за разследване на главния прокурор. Според Борисов дори притесненията на Радомир Чолаков, че законопроектът е противоконституционен, няма да променят гласуването на ГЕРБ и законът ще бъде приет още в първите дни на новия парламент.

Паника и объркване могат да бъдат прочетени и в краткия отговор на главния прокурор Иван Гешев, който за пореден път забрави, че не е политик в законодателната власт - с други думи, той би трябвало да следва законите, а не да ги пише.

Йоан Запрянов

https://www.capital.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.