Санкциониран от ЕС руски олигарх вдига небостъргач в София с роднини на Тодор Живков

Въпреки натиска от Европа, олигархът се размина с конфискацията

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sankcioniran-ot-es-ruski-oligarh-vdiga-nebostargach-v-sofiya-s-rodnini-na-todor-zhivkov/119218 SvobodnoSlovo.eu
Санкциониран от ЕС руски олигарх вдига небостъргач в София с роднини на Тодор Живков

Въпреки натиска от Европа, олигархът се размина с конфискацията

Руски олигарх, санкциониран от ЕС, е собственик на небостъргач в София, става ясно от разследването, организирано от създадения от Алексей Навални Фонд за борба с корупцията. В специално обръщение към българските власти от екипа на опозиционния политик напомнят, че Алексей Чепа е включен в черния списък на 25.02.2022 г. заради подкрепата му за нападението над Украйна.

 

Като член на ЕС още тогава страната ни е била длъжна да издири и конфискува цялата собственост на Чепа. Останалите държави отдавна си свършиха работата, конфискувайки десетки милиарди евро на санкционираните над 800 руски олигарси, политици и чиновници, подкрепящи войната на Владимир Путин. Разбира се у нас това не се случи и сами можете да се досетите за причината за това.

 

Всъщност Алексей Чепа е единственият руски богаташ, минал между капките. Никак не е случаен фактът, че кремълските дипломати се хвалят цинично, че страната ни е руският троянски кон в Евросъюза. Заради скандалното бездействие на правителството още в началото на годината прокуратурата нареди на ДАНС да установи колко руски граждани, попаднали под санкциите на ЕС, САЩ и Великобритания, са закупили имоти у нас. Скоро след това започна и проверка как се изпълняват санкциите на ЕС срещу Русия. резултатите от нея обаче не са обявени и до ден днешен.

 

Правителството очевидно не се е трогнало от проверката, щом и до ден днешен няма нито една конфискувана фирма или имот в България на десетките открити от журналисти санкционирани руснаци. Неслучайно от фонда на Навални за пореден път алармираха: „Кремълската олигархия продължава да бъде абсолютно неприкосновена в България. Обръщаме внимание на ДАНС за това“.

 

 

В опит да помогнат на ДАНС руските разследващи журналисти дават и пълни подробности за българския бизнес на олигарха, близък приятел на Владимир Путин и депутат от руската Дума Алексей Чепа, който е сред най-яростните поддръжници на войната в Украйна. За Чепа България отдавна е любимо място за инвестиции. Преди години той вдигна огромен ваканционен комплекс в Равда, който впоследствие продаде. Десетките милиони печалба са вложени в строителството на 19-етажната бизнес сграда „Вертиго бизнес тауър” чрез фирма „Вертиго България”. Съдружниците на олигарха също не са случайни хора и може би обясняват скандалното бездействие на властите.

 

Дялове във „Вертиго България” има и Лидия Бозарова, чийто баща Огнян Бозаров е племенник на Тодор Живков. Преди промените на 10 ноември 1989 г. Бозаров е офицер в Първо главно управление на ДС. Роднината на тато е основно действащо лице в проекта „Нева“ на Управление научно-техническо разузнаване към ПГУ и свързания с него проект „Монблан“, през който са източени и са потънали в неизвестни джобове стотици милиони долари чрез създаването през 1987 г. на сложна мрежа от десетки задгранични дружества.

 

 

След смяната на режима и фалита на България демократичните правителства започват усилено да търсят следите на източените милиони. Бозаров още през 1992 г. предвидливо бяга в Австрия със съпругата си и двете си дъщери. След като в следващите години скандалите около изчезналите „червени“ пари затихват, семейство Бозарови се връщат отново у нас и наливат десетки милиони левове в строителство на хотели, бизнес центрове и луксозни затворени комплекси.

 

Съдружник на олигарха Алексей Чепа в други от неговите фирми е и близкият до Иван Костов скандален бизнесмен Георги Кирчев. Зложелатели дори твърдят, че той го играе подставено лице на Командира в бизнеса. Кирчев и съпругата му са сред учредителите и управителите на създадената от Елена Костова фондация „Бъдеще за България“, през която минаха не едно и две съмнителни финансирания. Чрез фирмата си „Хрисома“ Георги Кирчев бе собственик на рухналата сграда на столичната ул. „Алабин“, която погреба две момичета, но след куп странни съдебни решения, взети от „десни“ магистрати, всички обвинения за трагедията бяха оправдани.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

1 Коментара

rusnak

преди 6 месеца

Какъв "Троянски кон" ви се привижда, като сте жалък еврогейски плазмодий????

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.