Сарафов поиска дисциплинарни наказания за прокурори и следователи по „Осемте джуджета“

Проверката разпоредена от и.ф. главен прокурор, е констатирала множество нарушения, в това число неоправдано забавяне на производствата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sarafov-poiska-disciplinarni-nakazaniya-za-prokurori-i-sledovateli-po-osemte-dzhudzheta/115385 SvobodnoSlovo.eu
Сарафов поиска дисциплинарни наказания за прокурори и следователи по „Осемте джуджета“

Проверката разпоредена от и.ф. главен прокурор, е констатирала множество нарушения, в това число неоправдано забавяне на производствата

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати седем предложения до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания на четирима прокурори и трима следователи по казуса "Осемте джуджета". Това съобщиха от прокуратурата.

 

По разпореждане на Борислав Сарафов в началото на юли бе възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 2021г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.

 

Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина по образуваните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура. Докладът от проверката е предаден на отдел "Административен" във ВКП за становище относно наличието на основание за дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт, информира БТА.

 

Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата.

 

С оглед констатациите от проверката и.ф. главен прокурор предлага на Прокурорска колегия на ВСС да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказание спрямо прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и спрямо следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

 

Преди седмица Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на прокурор Дилян Деянов във връзка с казуса "Осемте джуджета". Тогава той дойде в прокуратурата заедно с адвоката си Людмил Рангелов, но отказа коментар пред медиите.

 

Деянов е обвинен, че на 18.02.2020 г. е върнал неправомерно веществени доказателства - златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Наложена му е прокурорска мярка "подписка". Рангелов посочи, че делото, по което непрецизно са върнати монетите е свързано с "Осемте джуджета".

Източник: dir.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.