Ще се повтори ли сценарият от март 2022 г. след отпътуването на Кьовеши от България?

Подозренията се породили още на 17 октомври

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/shte-se-povtori-li-scenariyat-ot-mart-2022-g-sled-otpatuvaneto-na-kyoveshi-ot-balgariya/120755 SvobodnoSlovo.eu
Ще се повтори ли сценарият от март 2022 г. след отпътуването на Кьовеши от България?

Подозренията се породили още на 17 октомври

Европейският прокурор Лаура Кьовеши пристига за трети път в София на 9 ноември – четвъртък. Както и по време на второто си гостуване на 16 и 17 март 2022 г., тя ще бъде придружена от българския европрокурор Теодора Георгиева. Целта на сегашното й посещение е отстраняването на заместника на Георгиева – Димитър Беличев, заради подозрения за нерегламентирани контакти със забегналия в неизвестна посока бивш следовател, адвокат и доскорошен лобист в съдебната система Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото.

 

Подозренията се породили още на 17 октомври, когато в ненадейно разпространения от Пепи Еврото сигнал изгря името на Теодора Георгиева, която бе обвинена от него, че от 2019 г. получава по 10 000 лв. месечно, за да влияе върху хода на разследвания според интересите на. Лобиста и заинтересованите хора.

 

Скандалът избухна със страшна сила по две причини. Първо, защото бе огласен в българските медии, но в съвсем окастрен вид, без да бъде разпространен пълният му текст, а само първата страница от него и клетвената декларация на Петьо Петков, че той е авторът му. И второ, защото още същия ден европрокурор №1 Лаура Кьовеши отрече при нея да е получаван такъв сигнал, което означава, че в разрез с правилата тя не е била информирана за него. Близо месец по-късно Кьовеши по никакъв начин не е коригирала или допълнила-първоначалното си заявление. Но за сметка на това стана ясно, че изненадващо пристига на кратко посещение в България, без това да е предварително обявено и програмата й да е известна.

 

Както вече стана ясно, в Люксембург е установено, че разпространителят на сигнала на Пепи Еврото в българските медии е именно Беличев. Запознати със съдържанието му пък твърдят, че пълният му текст е укрит, включително и от Кьовеши, защото неговото име фигурира сред „клиентите“ на съдебния брокер. Към това се прибавя и фактът, че в нощта срещу 30 май, след която стана ясно, че Пепи Еврото е изчезнал от България при обиските на помещения, свързани с него, са иззети и флашки, на които има записи от редовните посещения на магистрати, бизнесмени и политици в одеозното и вече несъществуващо столично заведение „Осемте джуджета“, използвано като офис за лобистката дейност на бившия следовател. Именно на записите в тези флашки са фиксирани и рандевутата на Беличев с Петьо Петров. Теодора Георгиева знаела за този факт благодарение на шефката на Районна прокуратура – София, Невена Зартова, ръководила акцията в нощта на 30 май, която е близка приятелка на Георгиева. В паническите си действия да се защити пред Кьовеши, както и да елиминира очевидно посягащия към поста й Беличев, българската европрокурорка е осведомила и самата Кьовеши за съдържанието на записите. Зартова пък първо бе наказана по искане на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов заради пропуски в организирането на работата на ръководената от нея прокуратура покрай повдигнатото обвинение на прокурора от същата прокуратура Константин Сулев за бездействие по дело срещу Пепи Еврото. А впоследствие беше отхвърлена и на поредния конкурс за български делегирани европрокурори преди месец.

 

Преди това Беличев е натрупал доста черни точки заради начина, по който управлява дейността на българския офис на евро прокуратурата, крайно непродуктивната му дейност, ограничаваща се до две дела, издържани проверки по сигнали за злоупотреби с европари, държани „на трупчета“. А два дни след оповестяването на сигнала на Пепи Еврото, Димитър Беличев по спешност замина за Люксембург по искане на Лаура Кьовеши, както се разбра по-късно. Това засилва предположенията, че истинската цел на третото посещение на европрокурор №1 в България е именно подмяната на единствения заместник на Теодора Георгиева с човек, когото самата тя ще посочи.

 

Според запознати Кьовеши ще настоява това да е някой от делегираните европрокурори, които са избрани. След отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, тъй като по регламент именно тя е човекът, който може да определя заместника си. според други обаче елиминирането на Беличев е само прелюдия към отстраняването на самата Георгиева, което също според регламента вече зависи от Кьовеши или от предположението на комисията LIBE, в която е българският европрокурор Елена Йончева.

 

На терена на Брюксел бившето острие на БСП и  бившият президент на ПЕС и бивш лидер на столетницата Сергей Станишев отдавна и нескрито са затоплили отношенията си след спречкванията покрай провалената им интимна връзка. На 31 октомври пък се състоя изненадваща среща между Станишев и Бойко Борисов под предлог, че са обсъждали демографската криза у нас, макар да не е ясно в качеството на какви фактори, от които би могло да зависи решаването на тези проблеми. Паралелно с развоя на събитията около мистериозния сигнал на Пепи Еврото, който дни преди появата му бе обявен за починал, възкръсна и желанието на бившия премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков да издигне за главен прокурор именно Теодора Георгиева.

 

Той индиректно за пръв път публично заяви това пред медиите месец и половина преди задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова през пролетта на 2022 г., като заговори за „реални арести“ и за това, че те могат да доведат „главен прокурор от Европа“. Още тогава бе изтълкувано, че Петков има предвид именно Теодора Георгиева заради тесните й контакти по посока и на ПП, и на ДБ и дадени от тях обещания. А напоследък тази възможност се обсъжда все по-открито. Облаците, които сигналът на Пепи Еврото сгъсти над главите на Георгиева и Беличев обаче очевидно отново са активирали сценария за овластяването на представителката ни в Люксембург като главен прокурор у нас. Засега Кирил Петков среща съпротивата на коалиционния си партньор „Демократична България“, които са категорични, че не е приемливо политическа партия да издига обвинител №1 на страната, тъй като това е пряка намеса в работата на уж зависимата съдебна власт. Сигурно е, че другите партии също ще въстанат срещу намеренията на Петков. Най-остър отпор обаче ще има от ГЕРБ заради прякото участие на Теодора Георгиева в арестите на бившия премиер Борисов, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на пресцентъра на тяхното правителство Севдалина Георгиева на 17 март 2022 г., а МВР директно замеси в тях европрокуратурата.

 

Това стана причина да незабавната реакция на Кьовеши, която се разграничи от акцията, проведена няколко часа след отпътуването й, след като бе у нас за втори път. Почти веднага след събитието европрокурор №1 на два пъти е викала българските делегирани европрокурори в Люксембург и е настоявала в България да бъде въведен ротационен принцип за нашия европрокурор, както е в много други страни, вече подменили няколко от тях. Това обаче до момента не се е случило.

 

Според изключително наситената си програма сега Кьовеши трябва да се срещне с българските делегирани европрокурори, с премиера Николай Денков и с и.д. главен прокурор Борислав Сарафов. Тя имаше същите срещи с тогавашните титуляри на постовете Кирил Петков и Иван Гешев и преди арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова. Впоследствие задържанията бяха обявени за незаконни, тъй като не стъпваха на процесуално издържани показания и бяха дадени незаконосъобразно от Васил Божков от Дубай онлайн и потвърдени от Кирил Петков, без той да има пряко отношение към съдържанието им.

 

На 25 август обаче забегналият бизнесмен изненадващо се върна в София и в течение на два дни бе разпитван в Софийската градска прокуратура по делото, образувано по негови твърдения, че е давал подкупи на Борисов и Горанов, след което бе пуснат под домашен арест. Това прави сегашните му показания напълно законосъобразни, за разлика от предишните, дадени пред българския делегиран европрокурор Елена Попова, която вече напусна европрокуратурата. Което поставя нащрек Борисов и обкръжението му заради опасенията, че сценарият от март 2022 г. може да се повтори след поредното отпътуване на Кьовеши от България. И тъй като изобщо не е ясно каква е причината за срещата на Кьовеши с премиера Денков, който е лицето и гласът на всички налагани от Кирил Петков намерения.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

4 Коментара

Борис

преди 5 месеца

Дрън,дрън ярина!Кьо/р/веши не е в състояние нещо да реши.Та нали и тя е от същото еврокотило!Уик-енд само си чешат езиците,пардон;перата с подобни вегански чорби.

Коментирай

ПеПейкин е разочарование

преди 5 месеца

ЗАЩО ДОГАН ВАМПИРЯСА? ЗАРАДИ ОТРОВНИТЕ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНА ЗА РЕФЕРЕНДУМИТЕ България 24 https://www.youtube.com/watch?v=ETQ8M1k7UKM

Коментирай

svobodnoslovo.eu подкрепя КОАЛИЦИЯТА - герб+дпс+пп+дб!

преди 5 месеца

svobodnoslovo.eu подкрепя КОАЛИЦИЯТА - герб+дпс+пп+дб!

Коментирай

svobodnoslovo.eu подкрепя КОАЛИЦИЯТА - герб+дпс+пп+дб!

преди 5 месеца

svobodnoslovo.eu подкрепя КОАЛИЦИЯТА - герб+дпс+пп+дб!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.