Ще върне ли Конституционният съд бившия главен прокурор Иван Гешев на поста му?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/shte-varne-li-konstitucionniyat-sad-bivshiya-glaven-prokuror-ivan-geshev-na-posta-mu/113729 SvobodnoSlovo.eu
Ще върне ли Конституционният съд бившия главен прокурор Иван Гешев на поста му?

Ще върне ли Конституционният съд бившия главен прокурор Иван Гешев на поста му? Очаква се следващата седмица съдиите да отговорят на питането на Гешев - законно ли е отстраняването му.

"Въпросът, който е предмет на тълкувателното дело е дали ВСС, чийто членове са с изтекъл мандат, може да изпълнява функциите си", заяви конституционният съдия проф. Атанас Семов, който е докладчик по делото, заведено от Гешев.

По думите му отговорът е очевиден, тъй като органът изпълнява функциите си вече 10 месеца и след изтичането на мандата на членовете му.

„Самият Висш съдебен съвет не е мандатен орган, а постоянно действащ, подчинен на принципа на непрекъснатост на функционирането. Неговите функции могат да бъдат прекратени само с изменения в Конституцията или, ако се премахне органът", посочи Семов и допълни, че той има правомощията да отстрани главния прокурор. 

Семов коментира и педложенията за конституционни реформи: "Декларирана е политическа воля за осъществаване на конституционни промени с мнозинството, което се изисква", каза той, но посочи, че е важно да се отбележат „кои са същинските проблеми в съдебната система и дали тези реформи могат съществено да допринесат за тяхното решаване”.

Той отговори и на въпрос относно предложението правосъдният министър да номинира главния  прокурор: „ У нас всичко е лично, правилата работят така, както ги разбират и биха искали да ги спазават отделните хора, заемащи една или друга длъжност”.

Атнас Семов предложи и няколко идеи за допълнение на основния закон: "Смятам за абсолютно наложително в Конституцията да бъде записано, че в продължение на делото на Светите братя Кирил и Методий, стратегически национален приоритет е образованието, културата, науката и опазването на културно-историческо наследство". 

По думите му в основния закон трябва да бъде записано, че държавата полага специални грижи за опазване на официалния ни език, а именно българския, а също и че  държавата полага специални грижи за опазване на националната идентичност.

https://frognews.bg/

1 Коментара

аналитичка

преди 7 месеца

А защо да не запишат в Конституцията, че държавата полага специални грижи за опазване на здравето и богатството на националните предатели, като ги защитят с доживотен имунитет?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.