Шурей на Киро Японеца купувал гласове срещу опрощаване на дългове

При спецакция на МВР бяха закопчани 28 брокери на изборен вот в ромските квартали на София

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/shurey-na-kiro-yaponeca-kupuval-glasove-sreshtu-oproshtavane-na-dalgove-2/134513 SvobodnoSlovo.eu
Шурей на Киро Японеца купувал гласове срещу опрощаване на дългове

При спецакция на МВР бяха закопчани 28 брокери на изборен вот в ромските квартали на София

Нелегалната лихварска империя на ромския престъпен авторитет Януш Димитров – Оси, е била ударена жестоко от специализираната акция на МВР срещу купения вот, проведена в столичните квартали „Христо Ботев“ и „Филиповци“ през седмицата.

 

При операцията на МВР в София бяха арестувани 26 човека, като почти всички задържани работят като нелегални лихвари под шапката на мургавия барон Оси, чиято сестра е омъжена за Кирил Киров – Киро Японеца. Самия Киро Японеца и членовете на фамилията му обаче не са били част от разбитата схема за купуване на гласове.

 

Брокер №1 на купени гласове в България Николай Тошев - Чирпанския изчезна предизборно от страната 

Според данни от провеждащото се разследване, ромските лихвари на Оси съставяли списъци с трите имена, ЕГН-та и адресни регистрации на живеещи в кварталите „Христо Ботев“, „Филиповци“ и „Факултета“, които пласирали на посредници с обещанието за масова покупка на предизборни гласове. Цената на един глас се е търгувала по 50 лева в циганските махали, а брокерите са искали по 100 лева от емисари на политически партии. Неофициално се твърди, че до акцията в „Христо Ботев“ се е стигнало след постъпила оперативна информация в МВР за среща на Ваня Григорова с племенник на Януш Димитров – Оси, известен с прозвището Бако. Смята се, че групата около Оси може да мобилизира между 2000 и 3 500 човека да дадат своя глас на предстоящите парламентарни избори на 9 юни.

 

„Схемата за купуване на гласове, която се прилага от бандата на Януш Димитров, е стара, но ефективна – опрощаване на част от дълговете и пазаруване на вересия в кварталните магазини под контрола на групата. Има данни и за пазаруване на гласове чрез вербовката на ромски дилъри на наркотици и съдържатели на заложни къщи“, твърдят от СДВР.

 

Преди години Януш Димитров - Оси беше подсъдим за нелегално лихварство и трафик на бежанци 

В хода на специализираната полицейска акция срещу купения вот ченгетата са се натъкнали и на нелегална печатница за фалшиви дипломи за основно и средно образования и шофьорски книжки.

Твърди се, че манифактурата е работила повече от десетилетие под шапката на Януш Димитров – Оси. Дипломите за завършено основно и средно образование са се търгували по 1000 лева, а фалшивите шофьорски книжки са се продавали по 5 бона. На друг адрес в „Христо Ботев“ пък ченгетата са се натъкнали на огромно количество акцизни стоки, необлепени с акцизен бандерол – алкохол и цигари.

Продукцията е захранвала питейните заведения в ромската махала.

 

Проведената полицейска акция срещу купения вот в София е третата мащабна намеса на МВР срещу търговците на гласове след проведените през отминалата седмица операции в Бургас и във Варна, при които бяха задържани общо над 50 човека. Във Варна полицейската акция е била насочена основно срещу членове на престъпната организация на Николай Тошев – Чирпанския, който през последните 4-5 години е спряган като брокер №1 на купени гласове в България.

 

Срещу Николай Тошев – Чирпанския се водят 3 съдебни производства за покупка на гласове, като и по трите случая водещата версия е, че бандитът с обемисто досие е работил конкретно за интересите на вече бившата депутатка от ГЕРБ Славена Точева. Миналата есен Славена Точева напусна Народното събрание, макар да влезе в парламента с рекорден брой преференции – 10 155. Коментарите след заявлението на Точева да напусне депутатската банка бяха, че тя е принудена да си тръгне заради провала на Николай Чирпанския при покупката на гласове в полза на Иван Портних за кмет на Варна.

 

Николай Тошев – Чирпанския обаче не е бил задържан при акцията на МВР срещу купения вот във Варна от миналата седмица, тъй като отдавна не е в България, разкрива полицейски източник. Твърди се, че Тошев е отпрашил за Гърция, тъй като е очаквал отново да бъде посетен от полицаи.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.