Сигнал до прокуратурата: Фирма на ГЕРБ краде парите за саниране (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Тече досъдебно производство за злоупотреби при саниране на блок

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/signal-do-prokuraturata-firma-na-gerb-krade-parite-za-sanirane-razsledvane-2/111604 SvobodnoSlovo.eu
Сигнал до прокуратурата: Фирма на ГЕРБ краде парите за саниране (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Тече досъдебно производство за злоупотреби при саниране на блок

В края на миналия месец в Силистра беше извършена експертиза от страна на вещо лице върху скандално санирания "Блок 4" на ул. "Симеон Велики". Тази информация бе потвърдена вътрешни източници. Вече тече предварителното разследване, започнато от европейски прокурор, поради съобщения за злоупотреба със средства от Европейския съюз.

Местна медия изследва изпълнението на обществената поръчка в края на 2021 година, когато бяха открити сериозни разминавания между планираните и вложените строителни материали, което доведе до проблеми като течове и други неизправности на блока.

Разследването също така показва, че изпълнителят на проекта съвсем не е случаен. Това е фирмата "Дръстър инженеринг", чиито управител Димитър Недялков е съпруг на заместник-кмета по "Хуманитарни дейности" в Община Силистра, Мария Недялкова.

Недялков е известен също и с близките си връзки с областния координатор на ГЕРБ в Силистра, Тодор Тодоров. От създаването си през 2018 година до днес, компанията му е един от основните изпълнители на обществени поръчки, възлагани от местната власт.

Разследването на Европейската прокуратура е свързано с разкриването на евентуална нерегламентирана схема за разпределяне на обществени поръчки в строителството на местно ниво, но най-вече с конкретното разходване на средствата по проекта, осъществил се с подпис на кмета на Силистра.

Строителният инженер, който е експерт е получил задачата в рамките на досъдебното производство, да установи дали има несъответствия между планираните и използваните материали по време на санирането на блока и така да се докаже евентуална злоупотреба с европейско финансиране. Ще се измерва дори и вложената вата в подпокривното пространство дали отговаря на документите.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.