Скандал! Украинци на бунт – транспортният министър Гвоздейков и шефът на БДЖ Георги Друмев сложиха за директор на почивната дейност в холдинга тежък далавераджия, източил 8 млн. лв.

Назначението на Емануил Райчев е незаконно, потвърдиха юристи. Живущите в базите на железниците украински имигранти търсят помощ от посолството

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/skandal-ukrainci-na-bunt-transportniyat-ministar-gvozdeykov-i-shefat-na-bdzh-georgi-drumev-slozhiha-za-direktor-na-pochivnata-deynost-v-holdinga-tezhak-dalaveradzhiya-iztochil-8-mln-lv-2/135871 SvobodnoSlovo.eu
Скандал! Украинци на бунт – транспортният министър Гвоздейков и шефът на БДЖ Георги Друмев сложиха за директор на почивната дейност в холдинга тежък далавераджия, източил 8 млн. лв.

Назначението на Емануил Райчев е незаконно, потвърдиха юристи. Живущите в базите на железниците украински имигранти търсят помощ от посолството

Тежък далавераджия и откровен крадец е спечелил доверието на транспортния министър Георги Гвоздейков, и на шефа на БДЖ Георги Друмев, издадоха наши източници от ведомството.

 

На 10 юни т.г., ден след като станаха ясни резултатите от парламентарните и европейски избори, с подписа на Гвоздейков и Друмев за шеф на “Поделение за почивна дейност” към Холдинг БДЖ е назначено лицето Емануил Райчев. Дребна подробност, която откриваме в Търговският регистър сочи, че инсталирането му на поста е неправомерно, т.к на предшественика му не е връчена заповед за освобождаване. Но това не е най-важното в случая. Срещу смяната на досегашния директор и назначаването на човек с меко казано спорна репутация се обявиха и обитателите на почивните домове на ведомството - десетки украински граждани, които са настанени там, търсейки убежище от войната. Страдалците с право се боят, че новият шеф ще злоупотреби със служебното си положение и като нищо може да окраде и без друго скромните средства, които държавата им отпуска, заявиха пожелали анонимност граждани на Украйна, настанени в станциите на БДЖ в Приморско, Паничище и край Варна. Страховете им се подклаждат от информацията за далаверите, които парашутистът е вършил на предишното си работно място. За капак министър Гвоздейков е останал абсолютно равнодушен към изпълненото им с болка писмо, ето защо те се надяват на помощ от страна на посланика на Украйна у нас, н. пр. Олеся Илашчук.

Ключов момент от трудовата биография на новия началник на “Поделение за почивна дейност” към Холдинг БДЖ Емануил Райчев, където както вече стана ясно, са настанени голям брой украински бежанци, е че преди няколко години е позорно уволнен от тогавашния образователен министър (и екс премиер) Николай Денков заради източване на 8 млн. лв. народна пара̀ от бюджета на МОН.

 

По онова време Денков  освобождава от длъжност директора на "Ученически отдих и спорт" Емануил Райчев заради 293 000 фиктивни нощувки на ученици в почивните бази на дружеството. Както стана ясно от медийни разследвания, в средата на октомври 2021 г., в свой одит МОН засича източване на близо 8 млн. лв. за фалшиви почивки на ученици, които са нощували дори в несъществуващи бази. Докладът бе пратен на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери.

Пред Би Ти Ви домакин на една от базите разказа от първо лице за различни схеми с нощувките. "Когато бях домакин там, виждам резервации за месец юни - две групи за по 50 човека. И веднага се обаждам на Тошко - Теодор Стоянов, (бел.ред.: дясната ръка на Райчев). Тошко, какво става, какви са тези групи, аз нямам тая готовност?  Казва ми, спокойно, това са служебни резервации, да дадем бройки, за да можем да защитим пред министерството пари, дотации", разказва Недялко Стоянов, който до юли т.г. е бил домакин на почивна база "Младост" в Кранево. Другата схема била за настаняване на свободно почиващи в базата срещу пари, които не постъпвали в държавното дружество.

Както и в. “Сега" писа през 2021 г., за проблемите в ученическите лагери се е знаело отдавна, но Райчев е бил покриван, незнайно от кого. Ивайло Шопски, който е бил управител на една от почивните бази в Рила - "Шумнатица", поставя въпроса директно пред парламентарната комисия по образование през 2018 г., създавайки инициатива "Да върнем ученическите лагери на децата". Тогава обаче сигналите му - за надписване на нощувки, за скрити фактури за хиляди левове от страна на настоящия шеф на почивната дейност към БДЖ, заблуждаващи МОН, за ползване на базите като частни хотели, за опасни връзки на шефовете, начело с Емануил Райчев с фирми за храна и т.н. - остават без развитие. "Лично бях притискан да давам неверни справки и да надписвам повече нощувки от действително реализираните, но нямаше как да се съглася", разказа той тогава пред "Сега".

 

Излишно е да казваме, че почивните бази на БДЖ са доста тръста дойна крава за всякакъв род злоупотреби, а назначаването на лице с провиненията на Емануил Райчев повдига основателни притеснения дали той няма да допринесе за доизточването на и без друго опосканите държавни железници.

Източник: crimesbg.com

7 Коментара

Ваня

1 month before

...без друго скромните средства, които държавата им отпуска, заявиха пожелали анонимност граждани на Украйна, "...а ние длъжни ли сме им !?!

Коментирай

огнеборец3

1 month before

Украинците в България - страдалци!? Та те са неблагодарни наглеци - отглеждани и обслужвани от нас. И щели да се оплакват...!? Хайде беж обратно при Зеля! И на фронта.

Коментирай

Ангел Попоф

1 month before

Този министър е една крадлива долна твар.В цялото министерство е назначил такива боклуци. От хеликоптерите без лебедки взе 20 000 000 комисионни и даде от тях на тиквата.За това го и оставиха.Сега лапа комисионни и от старите ръждясали немски вагони с които ни загробват. От ПИМК взе пари за да назначи една курва от видинските села в автомобилна администрация за гл.секретар. Още с постъпването си му подариха нов телефон и той се радваше като малко дете. Трябва бунт пред ГЕРБ срещу този крадлив пирон.Хората да разберат,че Бойко го покровителства.

Коментирай

Странно...

1 month before

Как се нарича държава, в която редът и назначенията се определят от "бежанци"? как бихте реагирали, ако истински бежанци, залавяни по границата, но по произход не от "правилната" страна, се изказват по административните назначения? Какъв е министърът, кого и защо назначава, не е нито в компетентността, нито в прерогативите на настанените по политически причини дезертьори от нуждаещата се от тях и водеща война тяхна държава. Впрочем - хайде да сметнем какви са разходите за един ден на тези"бежанци" и колко средства ще са нужни, но няма да бъдат отпуснати, на пострадалите от тазседмичните бедствия в страната ни. Така че , за да се сложим на "големия брат", сме готови да пренебрегнем сънародниците си и да осигурим правото на навляци да определят политиката на министъра -който и на каквото и да е той...

Коментирай

Жепеец

1 month before

Докога тези украинци ще се водят бежанци???? Докога железничарите няма да могат да ползват своите почивни станции????

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.