СКАНДАЛ за €5,3 млн.: Продават се 41 дка плаж с диви коне в с. Емона, част от имота е държавен

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/skandal-za-eur53-mln-prodavat-se-41-dka-plazh-s-divi-kone-v-s-emona-chast-ot-imota-e-darzhaven/112216 SvobodnoSlovo.eu
СКАНДАЛ за €5,3 млн.: Продават се 41 дка плаж с диви коне в с. Емона, част от имота е държавен

Парцел от 41 дка на първа линия до морето в района на с. Емона, част от който е частна държавна собственост, е обявен за продажба от агенция за недвижими имоти за впечатляващата цена от над 5,3 млн. евро. Това става ясно от публикувана обява, в сайта на агенцията. Според нея парцелът се намира близо до курорта Елените и Слънчев бряг.

Справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър обаче показва, че част от терена е частна държавна собственост, пише „За истината“.

„Парцелът е в регулация и готов за застрояване, пише в обявата. Параметрите позволят да се построи 49 500 кв. м жилищна площ. Основното му предимство е, че граничи с чудесен плаж. Място е изключително и уникално заради това, че е обкръжено от гори, които влизат в защитените зони по Натура 2000. Това значи, че застрояването на тези територии е забранено. Но парцелът, които Ви предлагаме, не влиза в забранената за строителство зона. На разстояние 3,5 км от терена минава неасфалтиран път. Уникалното разположение на имота и панорамата благоприятстват за построяване на луксозен комплекс от затворен тип, ваканционно селище или хотел.

Парцелът се намира на възвишение, което позволява на повечето апартаменти в бъдещия проект да имат панорамна гледка. Това е единственото място в Европа, където живее стадо диви коне“, пише в обявата.

Руслана Бояджиева има имот в с. Баня и случайно попада на обявата за този терен. Това, което й прави най-силно впечатление в нея е, че теренът се намира в близост до гори от Натура 2000.

„Горе-долу го локализирах в Кадастралната карта, разказва тя. Това, което намерих там е, че става въпрос за два имота. Единият от тях е частна държавна собственост в община Несебър, землището на с. Емона в местността Кокопера. Другият имот е частна собственост, той е урбанизирана територия с площ 19 дка. Това, което ме наведе на мисълта, че е същият имот, който се продава, е, че сборът от площта на тези два имот прави точно 41 дка“, обясни тя.

Бояджиева допълни, че има много лично отношение към тази местност. „Още когато бях малка, със семейството ми много често къмпингувахме на Иракли и сме били по цели месеци на палатки там. Имам добри спомени от детството си, свързани с местността. Лично за мен презастрояването на Черно море е недопустимо“, разказа тя.

Според Спас Узунов от Българската фондация „Биоразнообразие“ казусът провокира много въпроси. Той посочва, че така представена обявата наистина създава впечатление, че теренът включва и собствен плаж. Според българското законодателство обаче това е невъзможно. 

„И по Конституция морските плажове са изключителна държавна собственост, така че частен имот не би могъл да включва такава територия. По отношение на това, че се продава имот, това си е съвсем в реда на нещата. По-скоро трябва да обърнем внимание на това, че единият от продаваните имоти е частна държавна собственост. Въпросът е защо, по какви причини, на кого и по каква процедура държавата продава този имот? Няма ли други възможности за неговото използване? Какво е неговото предназначение? Как частна фирма продава държавен имот? Защо държавата е възложила точно на тази фирма да прави това, ако го е възложила държавата, разбира се?“, коментира Узунов.

Узунов казва също, че бъдещият собственик на подобен терен трябва да знае, че върху парцела тегнат определени ограничения, тъй като част от него попада в Натура 2000, а друга – се намира и в т. нар. Зона „А“ по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

„Там се намира и един малък плаж, който не влиза в имота, но пък е ограден напълно от него, казва Спас Узунов. „При хипотезата, че този имот се продава за строителство, защото така е описано в обявата, това ще доведе до тотална изолация на плажа и невъзможност всеки гражданин, като съсобственик на този плаж, да го използва. Ние не можем да бъдем ограничавани в ползването на собственост, която е публична държавна собственост, с обществена функция“, допълва Узунов.

narod.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.