След извънредна среща на МВР-шефове: Министърът поиска и получи 2 оставки заради смъртта на Пенев

В откровен диалог между ръководството и директорите бяха отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание, съобщават от вътрешното министерство

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sled-izvanredna-sreshta-na-mvr-shefove-ministarat-poiska-i-poluchi-2-ostavki-zaradi-smartta-na-penev-3/124620 SvobodnoSlovo.eu
След извънредна среща на МВР-шефове: Министърът поиска и получи 2 оставки заради смъртта на Пенев

В откровен диалог между ръководството и директорите бяха отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание, съобщават от вътрешното министерство

Министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев проведоха извънредно оперативно съвещание с директорите на Главните и Областните дирекции на МВР в страната. Поводът беше инцидентът в Стара Загора, при който почина бившия републикански шампион по борба Пламен Пенев, и действията на полицейските служители. На нея Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора - на заместник-директора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция, и на началника на охранителна полиция. Няколко часа по-късно оставките бяха подадени, съобщи БНТ.

"В откровен диалог между ръководството на МВР и директорите бяха отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание", съобщават от вътрешното министерство. В този смисъл министър Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол.

"Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение", категоричен е министър Стоянов.

Ръководството на МВР съобщи още, че предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери.

Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

"Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол", категорични са министър Калин Стоянов и главният секретар гл. комисар Живко Коцев. 

58-годишният Пламен Пенев почина след гонка с полицията в Стара Загора. След това беше назначена дисциплинарна проверка на полицаите, участвали в инцидента. Окръжната прокуратура образува досъдебно производство. Оттам посочват, че за установяване на причините за смъртта му е назначена съдебномедицинска експертиза, като сред възможните причини е и механична асфиксия. Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор на Република България на екип от следователи при Националната следствена служба в София.

Източник: dir.bg

 

2 Коментара

Генчо Гунчев

преди 3 месеца

Оставки? Много лесно! А, обвинения? А, присъди? Или, след три месеца пак сме на улицата за да издевателстваме над хората, които всъщност плащат данъците, от които живеем?

Коментирай

След

преди 3 месеца

три до шест месеца ще са преназначени отново на щат...Стара практика в родната милиция.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.