Социологът проф. Андрей Райчев: Какъв фалит?! България никога не е била толкова богата

Българите винаги мрънкат, защото имат стандарт над възможностите си

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sociologat-prof-andrey-raychev-kakav-falit-balgariya-nikoga-ne-e-bila-tolkova-bogata/121419 SvobodnoSlovo.eu
Социологът проф. Андрей Райчев: Какъв фалит?! България никога не е била толкова богата

Българите винаги мрънкат, защото имат стандарт над възможностите си

Проф. Андрей Райчев се нарежда сред най-популярните социолози и тв анализатори у нас. Едва ли има медия, която да не го е канила като авторитетен събеседник и специалист, можещ да анализира събитията отвъд видимите данни.

 

Категоричен е, че след поредните кметски избори страната ни върви натам, накъдето си върви по принцип и основните тенденции продължават. Според него правителството или т.нар. „сглобка“ е връстник на войната в Русия и ще си отиде заедно с приключването й. Категоричен е, че ако имаше възможност да надникне в главите на Байдън и Путин можеше да посочи и конкретна дата и година. Според него предвид наблюдаваните симптоматики на затихване на войната, има шанс нещата да се нормализират.

 

На мнение е, че от годините на демокрацията страната ни е пропуснала десетки неща. Първото и вероятно най-важното от тях е, че сами развалихме селското стопанско, след което приватизацията в индустрията бе забавена излишно, след което бяха продадени заводи за жълти стотинки. Нищо от това не трябваше да се случва. Но пък за сметка на това извършихме мирен преход, за разлика от съседна Югославия.

 

Преди известно време страната удари фалит и поради тази причина бяхме фиксирани към марката. Към днешна дата в България влизат 100 млрд. евро, което не е никак малко. Към днешна дата правителството се чуди какъв бюджет да направи с 84 млрд. лв. национален доход. С други думи успехът за годините на демокрация за България е голям. Образува се обаче парадокс, характерен за цяла Източна Европа – българите никога не са живели по-добре, но пък и не са се чувствали по-зле от сега.

 

И на фона на всичко това опозицията твърди, че държавата ни е изправена пред фалит. Проф. Райчев обаче недоумява защо фалит. Посочва, че ако Европа изпадне в рецесия, то това неизменно ще се случи и у нас. Повече от три десетилетия българинът е заел хленчеща поза и продължава да хленчи. Факт е, че има кражби, корупция, несправедливост, но далеч не може да се каже, че сме бедни като църковни мишки. Българинът обаче мрънка, че сме в тежка криза, защото има стандарт над възможностите си. И всичко това на фона, че живеем много по-добре от предпоставките за живот у нас. В този смисъл специалистът определя прехода като успешен.

 

Той определя страната ни като Москвич, движещ се със 150 км./ч. и допълва, че няма как да се движи по-бързо.

Прогнозира, че ни очаква спокойна политическа зима, защото никой няма интерес да тръгне да събаря правителството, поне до европейските избори няма да има промяна. Колкото и българинът да пищи, Еврозоната е важно нещо, категоричен е Райчев. Очаква „дребна“ инфлация от максимум 10%, но тя няма да ни спъне. Влизайки в Еврозоната ще станем част от кредитната система на Европа, което ни отваря всякакви врати за разлика от Шенген, който просто не ни е нужен. И макар българите да се страхуват от очакваната инфлация, след това ще са доволни, посочва Райчев.

 

На въпроса чий е Крим, социологът посочва, че според него Русия е в гражданска война – нещо страшно кърваво и безнадеждно. Единствената му надежда с това нещастно място още от времето на „Тихия Дон“ е тази месомелачка да спре, защото е ужасно братски, славянски народи да се бият на кръв и да се мразят все повече и повече. Мечтае си тази война да спре, без значение дали границата ще бъде на Днепър или на Дон. Дори и след края на военния конфликт обаче, последиците ще се точат десетилетия – тероризъм, омраза, пропаганда… Според него с всичко това Путин е създал втора Полша, втора ненавиждаща ги нация. Историческите последици също ще са огромни. Затова нормален човек би призовал за спиране на кръвопролитията…

 

Оптимист е обаче за войната между Израел и палестинците от Ивицата Газа. Посочва, че арабският свят търпи Израел, за да ликвидира „Хамас“, който е писнал на всички. Според него, ако Газа се изчисти, се отваря възможност за създаването на палестинска държава, която би трябвало да признае Израел. А Палестина не го признава засега. Според него обаче там ще бъде постигнат мир на основата на две държави.

Източник: Уикенд

15 Коментара

darkaveng

преди 1 седмица

Мъдрей е ... "мъдър"! Дали? Едва ли! Обаче! Парите мъдрейски не миришат, колкото по-големи глупотевини, толкоз повече финикийски знаци! Пфу! Анадънму?

Коментирай

Пламен

преди 1 седмица

Райчев, Ти си ИДИОТ!

Коментирай

Кравар Евроатлантик

преди 1 седмица

Социолог на повикване, ама милионер.

Коментирай

Глас народен

преди 1 седмица

" българите никога не са живели по-добре, но пък и не са се чувствали по-зле от сега. " - - - - - Това е Голямата мисъл на Големия ГЛУПАК - Андрей Райчев

Коментирай

Борис

преди 1 седмица

Не бива да се забравя,че този Андрей е еврей!Мисълта му работи по еврейски и по тая причина не трябва да се улавяме на дрънканиците му!Професор?Айде бе...

Коментирай

С други думи успехът за годините на демокрация за България е голям.

преди 1 седмица

Хубава работа, ама чифутска: Как така се получи, че социалистическа България, успяла да заеме място сред развитите страни, само след три десетилетия "преход", започнал след 1989 г., изпадна до положението на най-бедната държава в Европейския съюз? Има ли виновни за това? Кои са те? Как цветущи градини и полета се превърнаха в пущинаци, а китни села - в мъртвило? Как така се получи, че от крупен износител на плодове и зеленчуци България се превърна във вносител на тъпкани с нитрати и пестициди, а нерядко и генномодифицирани продукти? Как в България се пръкнаха най-едрите земевладелци в Европа с по милион(!) декари земя?

Коментирай

Унгария Унгария през 1990 г. е заемала 30-то място в света по жизнен стандарт. През 2014 г. Унгария е на 44-то място в света (ИЧР 0.828).

преди 1 седмица

България България през 1990 г. е заемала 27-мо място в света по жизнен стандарт. През 2014 г. България заема 59-то място в световната йерархия (ИЧР 0,782). За сметка на източно европейците, САЩ и Германия са повишили жизнения си стандарт: САЩ в края на Студената война през 1990 г. с HDI-0,961 са били на 19-то място в света, по Индекс за човешко развитие. През 2013 г. САЩ (HDI-0,914) заемат 5-то място в света.

Коментирай

Кумчо Вълчо

преди 1 седмица

Андрей Райчев публикува най-редовно в списание "Овча мисъл". Евреинът-Галфон.

Коментирай

Кой се интересува

преди 1 седмица

от медийните напъни на Райчев? - той отдавна няма какво интересно да каже. От сервилничене спрямо всяка власт е изгубил професионалния си облик.

Коментирай

Реалист

преди 1 седмица

"Боже, колко мъка има по този свят, Боже!"

Коментирай

хамалин

преди 1 седмица

тоЪ драйфа само глупотевини (казах)

Коментирай

хамалин

преди 1 седмица

тоЪ драйфа само глупотевини (казах)

Коментирай

Финли

преди 1 седмица

Този човек не го уважавам не заради това, което " удобно" говори, а заради това, което явно премълчава.

Коментирай

Кирил Илиев

преди 1 седмица

Райчев, Не стига, че си Кривоглед, ами си и ГЛУПАВ! Еврейски белязан БОКЛУК!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.